Kubiceho úsporný plán. Ministr sebere policistům služební pistoli

09.12.2011 9:57

Ministr vnitra Janu Kubice hledá další možnosti, jak v resortu ušetřit. V hledání řešení mu pomáhá i specielně ustavená komise. Její představitelé ministrovi navrhují, aby policistům sebral zbraň, alespoň těm, kteří sedí v kancelářích.

Kubiceho úsporný plán. Ministr sebere policistům služební pistoli
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Ministr vnitra Jan Kubice hledá úspory, kde se dá. Dojde nejen na zeštíhlení policejního prezidia, na kterém se ministr shodl s policejním prezidentem Petrem Lessym. Tisíce policistů navíc přijde o sovu služební zbraň. Budou to právě ti, kteří většinu své pracovní doby tráví v kancelářích. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Občasný trénink se zbraní stačí

Podle všeho tento krok navrhla ministrovi komise sestavená právě proto, aby našla co největší množství možných úspor. Orgán pracuje pod vedením Oldřicha Tomáška, policejního prezidenta z devadesátých let, který je dnes šéfem policie v Karlovarském kraji.

"U policie je řada funkcí, kde není potřeba mít svou služební zbraň, a postačuje tyto policisty v průběhu roku několikrát procvičit ve střelbě," míní Tomášek.

Nabízí se však otázka, jak velkou úsporu tento krok přinese. Skutečností ovšem zůstává, že policisté zbraň používají méně než dřív. Zatímco v roce 2008 vypálili varovný výstřel dvě stě devětkrát, loni to bylo jen pětašedesátkrát. Jednou z možností, která se při realizaci úsporných opatření nabízí je sebrat příplatky za rizikovou práci právě těm mužům zákona, kteří převážně sedí v kancelářích.

Někteří policisté však úsporný nápad ostře kritizují. Kupříkladu šéf jihomoravské policie namítá, že policejní analytici tráví v kancelářích hodně času, ale po vyhodnocení případu vyrazí do akce a v tu chvíli se bez zbraně neobejdou.

Související:

Lessy zůstává ve funkci. Kubice byl jeho návrhy mile překvapen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …