Sudeťáku Posselte. Být tebou, nechám Klause na pokoji, udeřilo z ODS

17.12.2011 20:08

Mluvčí Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt obvinil prezidenta republiky Václava Klause, že zneužívá otázku Benešových dekretů ke svým údajně protievropským akcím. Prohlásil to v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, kde také tvrdil, že prezident svoji politikou škodí Čechům, kteří by se měli upnout k těsnější evropské integraci. Podle historika Eduarda Stehlíka jeho názory v Německu nikoho nezajímají. Čeští politici jsou dále přesvědčeni, že Posselt nemá právo nám do čehokoliv mluvit. Prezidentův tajemník Jakl si s ním nechtěl ani kazit den.

Sudeťáku Posselte. Být tebou, nechám Klause na pokoji, udeřilo z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na festivalu Jazz na Hradě

Posselt v rozhovoru tvrdě útočí na prezidenta Václava Klause. Hned v úvodu říká, že nám prezident velmi škodí. „Česko totiž není žádným ostrovem někde v mlhách na kraji Evropy, ale je jejím srdcem. Proto je v zájmu vaší země spolupracovat silně na evropské integraci, ovlivňovat ji a neprovozovat nějaký izolacionismus,“ tvrdí mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení.

Benešovy dekrety jsou prý rakovinovým nádorem

Klaus prý uráží sudetské Němce, když polemizuje s jejich osudem, jeho názory jsou falešné a nesprávné a dekrety prezidenta Beneše je nutné co nejdříve zrušit. „Jsou nebezpečným rakovinovým nádorem na evropské jurisdikci, jenž musí být konečně odstraněn,“ vrací se ke svému věčnému tématu mluvčí spolkových sudetských Němců.

Za názory, které prezident prezentuje, podle Posselta stojí zakořeněná komunistická propaganda. „Některé z jeho reflexí jsou jako z dob komunismu. Hlavně co se týká Němců a sudetských Němců. Měli jsme tady po desetiletí trvající propagandu a některé stereotypy z ní působí ještě dnes,“ obviňuje českou hlavu státu.

Posseltova obvinění naprosto odmítá historik a zástupce ředitele Vojenského historického ústavu podplukovník Eduard Stehlík. „Vyjádření prezidenta republiky v uplynulém roce speciálně k těmto otázkám byla velice konzistentní a opřená o historická fakta a nedomnívám se, že by tam bylo byť jen zrnko maku nebo sebemenší ovlivnění nějakou zakořeněnou komunistickou propagandou, jak Posselt tvrdí, to v žádném případě,“ uvedl redakci ParlamentníchListů.cz historik.

Prezident má pravdu a mluví na základě historických faktů

„Všechna vyjádření pana prezidenta v letošním roce, která jsem měl možnost sledovat, byla, znovu opakuji, přesně opřená o historická fakta a měla také velmi pozitivní ohlas v české veřejnosti. Je velice nepohodlné, aby pana prezidenta v této souvislosti obviňoval z toho, že ta témata k čemukoli zneužívá,“ zdůrazňuje dále.

Stehlík často podle svých slov přichází do kontaktu s německými a rakouskými historiky a jejich vyjádření většinou ve vztahu k našim moderním dějinám rezonují společně s našimi.

„Uvědomují si, že nacismus byl obrovským zlem, uvědomují si, kdo stál za rozpoutáním války. Nijak nezpochybňují výsledky druhé světové války. Pokud já mohu soudit na základě svých kontaktů, tak tato vyjádření pana Posselta nejsou v žádném případě vyjádřením německé společnosti nebo německých oficiálních míst. Dokonce ani německá média požadavkům sudetských Němců často nevěnují tolik pozornosti, jako je tomu u nás,“ dodává čestný občan Lidic Eduard Stehlík.

Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl byl sice stručný, ale svůj postoj dal najevo výstižně. „Omlouvám se, ale nechci si kazit dnešní den,“ napsal redakci Jakl.

V myslích sudetských Němců je stále zakořeněn nacismus

Podle poslance ODS Jana Vidíma je evidentní, že postoje Václava Klause jsou naprosto správné, když je kritizuje takový člověk jako Bernd Posselt. „A jestli on bude o nás vykládat cosi o reziduích komunismu v našich myslích, tak abychom taky nezačali uvažovat o reziduích nacismu v myslích některých sudetských Němců. Takže já být Posseltem, tak se do českého prezidenta opravdu nepouštím. Tenhle člověk na to nemá nejmenší nárok!“ naštval se Vidím.

Občanskodemokratický europoslanec a předseda frakce Evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil zdůraznil, že Posselt dnes v rámci své strany CSU představuje zcela marginální a nedůležitou figurku.

Posselte, jdi na pivo se Sobotkou a Schwarzenbergem

„Evropská politika CSU je dnes už daleko euroskeptičtější než třeba paní Merkelová a její CDU. Opravdu CSU má dnes daleko realističtější názory na Evropskou unii. V tomhle ohledu je naopak Posselt osobou, která už ani v CSU nereprezentuje ten hlavní proud. Jeho rady nelze brát nijak vážně, protože to ani nevyjadřuje oficiální politiku jeho vlastní strany,“ setřel Bernda Posselta europoslanec.

„Posselt je člověk, který je neustále posedlý snahou udílet Čechům nějaké rady. Jsou to samozřejmě špatné rady a je pozoruhodné, že v tomhle by si zřejmě dobře porozuměl i s předsedou ČSSD Sobotkou, protože ten říká v podstatě to samé. To znamená, že se musíme nalepit na to tvrdé německo-francouzské jádro EU a já jsem přesvědčen, že je to přesně naopak. Jinak se staneme v podstatě jen další spolkovou zemí, ekonomicky i politicky absolutně závislou na Německu a to je přece něco, co jsme nechtěli. To nebylo za tím naším návratem do Evropy, po kterém se tady před dvaceti lety volalo,“ hodnotí v reakci pro ParlamentníListy.cz český konzervativec Zahradil.

Bobošíková: Pamatujme, že landsmanšaft založili nacisté!

Člen Evropského parlamentu dále vyzývá, abychom Bernda Posselta nebrali vážně, neboť říká podle něho něco, co jde zcela mimo dnešní evropskou realitu. „Posselt by si možná mohl zajít na pivo s Bohuslavem Sobotkou a ještě k sobě přibrat Karla Schwarzenberga. Ano, Posselt, Sobotka, Schwarzenberg, ti by se spolu dobře na všem shodli, pokud jde o vztah ČR k Evropské unii, ale je to přesně ta cesta, kterou by se naše země vydávat neměla,“ dodal redakci Jan Zahradil.

Předsedkyně Suverenity a někdejší europoslankyně Jana Bobošíková upozornila na podle ní velmi závažné, ale zároveň vysvětlující důvody, které za podobnými Posseltovými vyjádřeními stojí: „Bernd Posselt stojí v čele organizace, tedy Sudetoněmeckého landsmanšaftu, u jejíhož zrodu stáli nacisté. Jeho cílem není nic jiného než vrátit Českou republiku do jazykových hranic z roku 1937, to mají ve svých stanovách. To jsou fakta, která si může každý občan na internetu nebo v historických pramenech dohledat,“ doporučuje lidem Bobošíková.

„A opravdu zdůrazňuji, není to nějaký můj soukromý názor nebo dojem, to jsou fakta. Stačí nalistovat stránky sudeten.de a tam to všechno zjistíte. Pan Posselt tedy pouze dodržuje základní program své organizace a využívá k tomu veškerých prostředků. Ještě z Evropského parlamentu si pamatuji, že Posselt nevychal jedinou možnost, jak se navézt do České republiky,“ uvedla bývalá členka europarlamentu a dodala, že sama musela šéfa sudetoněmeckého spolku upozorňovat, že českého prezidenta volí Češi a že o českých věcech se rozhoduje v České republice a ne v Mnichově nebo Bruselu.

Sudetoněmecká problematika a s ní spojená otázka takzvaných Benešových dekretů, na jejichž základě byla po skončení války odsunuta německá menšina z Československa, se v poslední době diskutuje poměrně často. Letos asi nehlasitější kauzou byla výzva nového předsedy Sudetoněmeckého landsmanšaftu Franze Panyho k prezidentu republiky, aby se omluvil za příkoří, která Češi Němcům způsobili. Tento požadavek vyvolal velkou vlnu pobouření, protože Pany to řekl v době, kdy si Česká republika připomínala vyhlazení obce Lidice. Prezident Klaus to tehdy označil za projev mimořádné lidské necitlivosti a nepoučitelnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…