Benešovy dekrety by ponechala v platnosti polovina lidí, ukázal průzkum

10.01.2012 17:21

Polovina Čechů, konkrétně 49 procent, by ponechala v platnosti takzvané Benešovy dekrety. Zastánců názoru, že by měly dál platit, je ale nejméně od roku 2002, vyplývá z průzkumu CVVM. Dekrety by naopak zrušilo 17 procent dotázaných.

Benešovy dekrety by ponechala v platnosti polovina lidí, ukázal průzkum
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

Do roku 2005 se pro další platnost dekretů vyslovovaly asi dvě třetiny respondentů. V letech 2006 a 2007 si totéž myslela pouze o málo více než polovina dotázaných. V roce 2009 se k názoru, že Benešovy dekrety by měly platit i nadále, opět přiklonilo 65 procent lidí. Při zatím posledním průzkumu, který se konal koncem loňska, se zvýšil počet lidí, kteří nemají na problematiku jasný názor, a výrazně přibylo těch, kteří schvalují zrušení dekretů.

Celý průzkum ZDE

Odškodnění Němcům? Pro je minimum lidí

Průzkum také ukázal, že 42 procent Čechů si myslí, že odsun sudetských Němců po druhé světové válce byl spravedlivý. Za nespravedlivý jej považuje 39 procent lidí, jen čtyři procenta z nich by však poškozené odškodnila. S omluvou by se spokojilo deset procent dotázaných a 25 procent dotázaných má za to, že je potřeba za "minulostí udělat tlustou čáru." Zbytek respondentů se k otázce nevyjádřil.

Různé věkové skupiny obyvatel ale vnímají tento problém rozdílně. Ve skupině nad 60 let pokládá odsun za spravedlivý téměř 50 procent dotázaných, zatímco mezi lidmi mladšími 30 let zastává stejný názor pouze 32 procent respondentů. Bezmála 50 procent lidí se domnívá, že Benešovy dekrety negativně ovlivňují vztahy s Německem. Podle 23 procent respondentů platí totéž o vztazích s Rakouskem a podle sedmi procent dotázaných i o vztazích s Maďarskem.

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…