Senátor o ženě, co zemřela po útoku "Cikánů". Nečtěte jen titulek

20.01.2012 12:45

Ve středu zemřela v nemocnici žena, kterou spolu s několika dalšími o silvestrovské noci ve Varnsdorfu napadli Romové. Jednoho z útočníků policie obvinila z rasově motivovaného činu. Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava, který na problémy s romskou menšinou dlouhodobě upozorňuje, zaslal redakci ParlamentníchListů.cz vyjádření k celému případu. Kritizuje hlavně špatnou činnost policie a mluví i o oprávněné naštvanosti většiny Čechů na Romy. Senátorova slova značně koriguje romský aktivista Miroslav Kováč a známá advokátka Klára Veselá Samková již v minulosti naznačila, že romská otázka bývá cestou k zisku senátorského mandátu.

Senátor o ženě, co zemřela po útoku "Cikánů". Nečtěte jen titulek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

V komentáři k celé situaci, který senátor nazval „Žena doplatila na útok Cikánů – čemu se divíte?“ poukazuje na to, že ač významné problémy s Romy neustále eskalují, příslušné státní orgány na to nijak nereagují a situaci neřeší.

Celý komentář senátora Doubravy ZDE

„Stává se, že skupina agresivních primitivů někoho (většinou v opilosti nebo zfetovaná či oboje zároveň) napadne, a může mu způsobit osudové zranění. Jenže pokud se tak stane ve Šluknovském výběžku a aktéři patři ke kmeni, kterému někteří politici také říkají Romové, je to velmi nebezpečný signál,“ uvádí v exkluzivním vyjádření pro ParlamentníListy.cz senátor Doubrava.

„Je prý neslušné hovořit o kmeni Cikánů jako o nebezpečných lidech. S tím souhlasím. Znám řadu z nich a jsou slušní a pracovití. Ale bohužel jsou to výjimky. Proto se nedivím, že obyvatelé České republiky se osob z tohoto kmene bojí,“ souhlasí s míněním velké části populace.

Cikánským gangům musíme jít důsledně po krku

Lidé se podle jeho slov Romů bojí především proto, že si postupně vytvářejí rozsáhlé vícegenerační agresivní tlupy, které jsou často na hranici kriminálních gangů. „Přeháním? Jsem rasistický populista? Je rasistický tento text? Cituji: ‚Nejvýznamnější problém, který považuje za mimořádně závažný více než polovina dotázaných (54 %), je soužití Čechů a Romů. Pocit problematických česko-romských vztahů je dokonce jednou z příčin názoru, že se životní podmínky v poslední době v Ústeckém kraji zhoršily. Soužití Čechů a Romů označují za problém nejvíce lidé, kteří pozorně sledují situaci na Šluknovsku a mají oprávněné obavy z jejího dalšího vývoje. Dále mezi ně patří ti, kteří se osobně stali obětí kriminality (jak víme, je jich čím dál více) a lidé žijící poblíž problémové komunity. Za zajímavé lze považovat zjištění, že lidé v Ústeckém kraji nepovažují za problematické soužití Čechů s dalšími minoritami (např. Vietnamci)!‘,“ citoval Doubrava z průzkumu agentury STEM.

„Není jiná šance, než jít těmto kmenovým gangům po krku. Zcela legálně a kulturně. Ale to nejde bez posílení rozpočtu policie, fondů pro bezpečnostní projekty obcí, a bez posílení sociálních fondů zaměřených na posílení zaměstnanosti, ne jen inkasování dávek v nezaměstnanosti. Ale to nepůjde, dokud nebude vyhozena ze sedla současná zkorumpovaná vláda. Co jiného si myslet o vládě, která během roku musí vyměnit tolik ministrů, protože jeden má větší průšvih než druhý?“ viní Nečasův kabinet z nečinnosti Jaroslav Doubrava.

Skupina Romů prý tři občany napadla „údajně“

Romský aktivista Miroslav Kováč se senátorem souhlasí v tom, že vláda problém nechává bez řešení a taktéž zkritizoval nedostatečné financování policie. Naopak ale dokonce zpochybnil celé varnsdorfské napadení romskou skupinou.

„V žádném případě nechci obhajovat mladíky, kteří údajně na Silvestra napadli ženu spolu s dalšími členy její rodiny, a ta údajně na následky zranění zemřela. Z dostupných informací je patrné, že policie stíhá dva pachatele pro ublížení na zdraví. Rovněž je známo, že žena, která zemřela, nefigurovala mezi poškozenými a údajně zemřela na selhání srdce,“ tvrdí aktivista.

Neřešení problému může vést k občanské válce

„Ubírat počty ‚pochůzkářů‘ právě v oblastech, které jsou zasaženy zvýšeným počtem sociálně slabých lidí se rovná vystavit občany ‚občanské válce‘,“ varuje Kováč.

Ten se ovšem dále pustil do senátora Doubravy za to, že Romy označil za kmen. „Rozhodně se ale nedá mluvit o nějakém kmeni občanů. Šíření xenofobních nálad je trestním činem! Pachatel, občan, jednotlivec má být stíhán za svůj zločin. Je to zločin konkrétní a pojmenovatelné osoby, nikoliv nějaké skupiny, celku. Tvrzení, že většina občanů patřících k nějaké etnické skupině se opět rovná tvrzení, že většina politiků krade,“ uvádí Miroslav Kováč.

Senátor za sdružení Severočeši.cz Jaroslav Doubrava však opakovaně, a nejen ve svém komentáři k případu ve Varnsdorfu, zdůrazňuje, že nemluví o všech Romech, nýbrž o té části, která páchá trestnou činnost a není schopna se začlenit do většinové společnosti.

 

S Doubravou se rozhodně neshodne ani advokátka Klára Veselá Samková, která před nedávnem vydala knihu Romská otázka, kde se snaží detekovat původ takzvané nepřizpůsobivosti Romů, aby na základě takové diagnozy bylo možné fundovaně problémy řešit.

Romská otázka je jen předmětem k různým politickým půtkám, případně je využívána jako výtah do senátorských křesel,“ kritizuje Samková politiky.

Vrozená kriminalita není důvod!

Zásadně odmítá časté argumenty kritiků chování Romů. „Ano, oni se de facto nejsou schopni začlenit do majoritní společnosti, tak to je. Ale není to z důvodů vrozené kriminality. Je to z důvodů fungování mysli, která se prostě za určitých podmínek chová určitým způsobem a vytváří určité vzorce chování, které člověk vlastními silami není schopen překonat,“ myslí si Samková.

Podle ní takzvané projevy asociálního chování Romů nejsou příčinou jejich vyloučení, ale jsou jen důsledkem. „Jsou jedním z projevů určitých životních peripetií, kterým musí Romové jako národ po staletí čelit,“ míní advokátka.

Postavení Romů je podle ní ohraničeno permanentními úzkostmi zásadního ohrožení, na základě kterého vzniká posttraumatický syndrom ne nepodobný tomu, který třeba vzniká při válečných konfliktech. „Tenhle syndrom akceleruje jejich jednání do vzorců, které známe, které jsou v podstatě neadekvátní situacím, ve kterých se nacházejí,“ dodala Samková v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Když někdo vezme mačetu, tak to není normální

„Prostě když někdo vezme mačetu a jde někoho seknout do nějakého baru, tak to není normální jednání. Takže tady v podstatě někdo neustále reaguje na věci, které si jak Romové, tak majoritní společnost tvoří ve svých myslích, ale které jsou realitě velmi vzdálené,“ myslí si advokátka.

A podle ní je právě na chování Romů nutné pohlížet optikou staletých perzekucí, které je historicky provázejí. „A vezmu-li to velmi natvrdo, Židé dostali za holocaust Izrael, Romům se uřezaly kola a zakázalo se jim kočovat,“ doplnila Samková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, ova

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …