Gazdík: Mimořádné schůze neumožníme. Je to exhibice opozice

09.02.2012 9:00

ČSSD chce na dvou dnešních mimořádných schůzích sněmovny řešit problémy úřadů práce a čerpání evropských peněz ministerstvem školství. Koalice však konání schůzí neumožní, podle nich jde jen o politickou exhibici sociálních demokratů. Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík ale uvedl pro Český rozhlas, že koalice se k tomu staví negativně hlavně proto, že opozice koncem roku ve sněmovně obstruovala.

Gazdík: Mimořádné schůze neumožníme. Je to exhibice opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Zavedení nového systému pro výplatu sociálních dávek provázejí podle ČSSD podezření z klientelismu a organizační chyby. 

„Pokládáme za nezbytné, aby kromě vysvětlení, jak je možné, že celá reforma vůbec nebyla připravena ze strany ministerstva, tak aby také pan ministr Drábek vyvrátil ta vážná podezření z klientelismu a střetu zájmů, která se objevila v reakcích zaměstnanců směrem k tomu, co se dělo, když ministerstvo pořizovalo nový software a nové aplikace pro výplatu dávek,“ vysvětlil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka to, proč chce ČSSD mimořádnou schůzi.

Sociální demokraté vyzvali ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka k rezignaci. Podle Drábka ale už veškeré potřebné informace v posledních dnech zazněly.

„Musím ale upozornit, že je obvyklé, aby se na takovýto způsob vyžadování informací použily interpelace, které jsou pravidelně ve čtvrtek odpoledne. I minulý týden odpoledne jsem odpovídal na řadu dotazů a myslím, že je to vhodnější forma než svolávání mimořádné schůze,“ uvedl Drábek. 

Gazdík: Nebyl čas kvůli obstrukcím

 

Poslanec Gazdík míní, že na úřadech práce se přechází na nový software tak trochu za pochodu mimo jiné i proto, že na konci loňského roku opozice obstruovala přijetí sociálních reforem, které tento krok ošetřovaly.

Ačkoli soucítí s přetíženými úředníky, situaci vidí ale optimisticky: „Až 99 procent veškerých dávek v lednu bylo vyplaceno. Věřím, že úřady práce tu situaci v nejbližších dnech a týdnech dořeší.“ 

„Samozřejmě, že i na případné dotazy budu věcně odpovídat a věřím, že ty dotazy budou věcné, nikoliv ideologicky zabarvené,“ dodal ministr práce a sociálních věcí. 

Jak řekl v Ranním interview Radiožurnálu Petr Gazdík, šéf poslanců TOP 09 a Starostů, na úřadech práce se přechází na nový software tak trochu za pochodu mimo jiné i proto, že na konci loňského roku opozice obstruovala přijetí sociálních reforem, které tento krok ošetřovaly. 

Ačkoli soucítí s přetíženými úředníky, situaci vidí ale optimisticky: „99 procent veškerých dávek v lednu bylo vyplaceno. Věřím, že úřady práce tu situaci v nejbližších dnech a týdnech dořeší.“ 

„Samozřejmě, že i na případné dotazy budu věcně odpovídat a věřím, že ty dotazy budou věcné, nikoliv ideologicky zabarvené,“ dodal k tomu Drábek.

„Mimořádná schůze poslanecké sněmovny doposud žádný problém nevyřešila. Je to spíše exhibice opozice před kamerami,“ podotkl ale fakticky pro Radiožurnál Petr Gazdík a dodal, že toto legitimní demokratické právo však opozici neupírá. 

Dobeš: Chodím na školský výbor sněmovny

Ministr školství Josef Dobeš (VV) by měl zase vysvětlovat, jak bude řešit hrozbu Evropské komise, že české školství přijde o dotace ve výši 53 miliard korun. Dobeš však plánované schůze označil za show. 

„Opakovaně zhruba po 14 dnech chodím do školského výboru, kde na tyto otázky mimo jiné i sociálním demokratům odpovídám. Mám pocit, že mají dostatek informací a potřebují jenom show,“ řekl Dobeš. 

„Schůzi k tomu nechceme, protože v úterý zasedal školský výbor poslanecké sněmovny, jehož součástí je i opozice. A tam opoziční poslanci mohli věcně a racionálně argumentovat,“ potvrdil i Gazdík. 

„Budeme hlasovat proti programu obou dvou schůzí, protože si myslíme, že ty problémy se jednáním sněmovny nevyřeší. Pokud bychom si mysleli, že bylo zásadní pochybení v legislativní oblasti, tak pak by to samozřejmě bylo na půdu sněmovny, abychom se bavili o případných změnách zákonů,“ potvrdil Radiožurnálu šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura to, že koalice opozici s největší pravděpodobností diskusi na půdě sněmovny neumožní. Poslanci stran vládní koalice totiž budou hlasovat proti schválení programu obou schůzí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…