Starosta Nového Bydžova: Úspěch? Už rok se tu neznásilňovalo…

09.02.2012 12:54

ROZHOVOR Velké problémy, které pozorně sledovaly také ParlamentníListy.cz, se v Novém Bydžově ve východních Čechách děly před mnoha měsíci. Jak je to s bezpečností a stavem ve městě dnes? Ptali jsme se starosty Pavla Loudy (ODS).

Starosta Nového Bydžova: Úspěch? Už rok se tu neznásilňovalo…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nový Bydžov

Pane starosto, Nový Bydžov sužují hlavně problémy s nepřizpůsobivými. Jak se Vám situaci daří řešit? A máte pro tuto problematiku připravenou nějakou koncepci řešení, jako byl například na Ústecku tzv. Ústecký balíček?

Tzv. Ústecký balíček byl souborem legislativních změn, které by účinně napomohly řešení problematiky s nepřizpůsobivými. Kolegové z Ústecka a severu Čech v této věci udělali mnoho, jednotlivá opatření „balíčku“ se řešila na setkání se starosty již v zimě loňského roku, není-li vůle zákonodárců s věcmi pohnout, neboť se nepřestáváme klanět Evropské unii a proklamované soudržnosti, nezbývá Novému Bydžovu nic jiného, než nemarnit čas demonstracemi před poslaneckou sněmovnou, která je hluchá a slepá, planými řečmi a věci účinně řešit v místě. Takže máme vlastní malou městskou koncepci řešení, na které intenzivně pracujeme.

Jde o soubor sociálních a represivních aktivit, jako například terénní práce, nízkoprahové centrum, asistenti prevence kriminality, pravidelné kontroly heren, sankce za přistižení dlužníka města u automatu, posílená městská policie, příprava kamerového systému apod. Nyní čekáme, jak se zachová Úřad práce k námi hlášeným případům zneužívání sociálních dávek. Po přesunu dávek z městského úřadu na Úřad práce se totiž naši nepřizpůsobiví domnívají, že teď už jim je nikdo nevezme a rapidně stoupla návštěvnost Romů v hernách. Dále provádíme kontroly, připravujeme hlášení Úřadu práce a je zcela možné, že zbytečně, protože díky výborně nastavenému systému se zneužíváním nikdo nezabývá.

Co považujete v problematice s Romy za svůj největší úspěch?

Lze-li vůbec konstatovat, že je to úspěch, myslím, že je to stabilizace sociálního napětí ve městě a to, že nedošlo za celý rok ve městě k závažnému trestnému činu, napadení, znásilnění.

Příčinu problému shledáváte i v nedostatku policistů. Jak podle Vás tento nedostatek ovlivní současné vládní reformy? Panuje obava, že budou kvůli snižování platů odcházet právě ti nejschopnější. Jak se na tento problém díváte v Novém Bydžově?

Je ostudou vlády, že nechala Policii padnout tam, kde je. Bezpečnostní složka státu neřeší bezpečnost daňových poplatníků, ale je servisem justice. Dobří a angažovaní policisté odchází, motivace k setrvání není finanční ani jiná, nemají adekvátní výbavu, techniku. Ačkoli všechny průzkumy uvádí, že nejvíce lidé Česka potřebují bezpečnost, vláda toto neřeší. Před rokem tehdejší ministr John sliboval Novému Bydžovu posilu. Ta byla provedena sloučením služebny bydžovské a nechanické, takže ve skutečnosti k žádné faktické posile nedošlo, vlk se nažral a koza zůstala celá. Bydžov od Policie ČR už ani žádnou bezpečnost neočekává, je vděčný aspoň za dobrou komunikaci, přítomnosti vyšetřovatelů a řešení jednotlivých kauz. Posílili jsme obecní policii, ani navýšení o 2 strážníky však bezpečnostní situaci zcela neřeší, třeba by bylo tří směn strážníků a na tento počet město opravdu finance díky skvěle vypočtenému rozpočtovému určení daní nemá.

Kritizuje v této oblasti i českou legislativu, kterou považuje za v boji s nepřizpůsobivými za slabou. Jaké změny byste navrhoval?

V legislativě navrhuji stejné změny, jako řeší „Ústecký balíček“. Otázka je, zdali najdeme nějaké poslanecké ucho.

V současné době se také hodně spekuluje o významu Agentury pro sociální začleňování v romských oblastech. Jak se na význam Agentury díváte Vy? A jak byste hodnotil další kroky, jenž vláda v této problematice koná/nekoná?

Agentura pro sociální začleňování v romských komunitách je alibismus vlády, totální tunel evropských a národních peněz, které se utopí v nesmyslech a problém neřeší, jen zadělává na další a další mandatorní výdaje obcí do sociálních služeb, jejichž účinnost je diskutabilní.

Jaké další problémy sužují obyvatele Nového Bydžova, a jak se Vám je daří řešit?

Problém Nového Bydžova a nejen jeho je současná ekonomická krize a nedostatek peněz na všechno. Záplatujeme nejnutnější, na rozvojové záměry není a zřejmě dlouho nebude.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…