Johnova zpověď: Chtěli nás zničit, protože jsme jediní, kteří nekradou

12.02.2012 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Radek John okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přímou volbu prezidenta, na jejímž schválení mají podle něj největší zásluhu právě Věci veřejné. Co se týče volebních preferencí strany, které je předsedou, zůstává Radek John klidný. Předpovídá, že v příštích volbách získají VV kolem deseti procent hlasů.

Johnova zpověď: Chtěli nás zničit, protože jsme jediní, kteří nekradou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Rozhovor s Radkem Johnem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

V tomto týdnu prošla Senátem přímá volba prezidenta. Jsou tomu Věci veřejné rády?

My slavíme. Je to jeden z klíčových bodů programu a byli jsme to my, kteří po volbách přesvědčili ODS, aby na to přes veškerou nechuť kývla. Upozorňuju, že se tady o tom žvanilo desítky let, a až my jsme konečně našli síly a přímou volbu prezidenta prosadili. Máme splněno, jásáme.

Ne všichni jsou z toho ale nadšeni. Nepřináší to i nějaká nebezpečí?

Výhrady slyším hlavně od senátorů, protože tím, že nebudou volit prezidenta, ztrácí opodstatnění. Jediné, co Senát mohl dělat, byla právě volba prezidenta, a naskýtá se otázka, co tedy budou dělat teď. Je třeba si ale uvědomit, že i senátoři jsou voleni přímo, a tedy námitka typu, že lidi bůhví koho zvolí, tady neobstojí. Jsem přesvědčen, že u té urny se člověku zachvěje ruka, kdyby tam chtěl volit někoho, kdo nebude zodpovědný vůči republice. Já ta nebezpečí prostě nevidím. Lidé by měli mít možnost zvolit si za prezidenta, koho chtějí.

Co se bude u VV nyní dít v návaznosti na volbu prezidenta, postavíte jednoho jasného kandidáta, nebo jich bude víc?

Jako strana přímé demokracie sázíme na internetová referenda. Pojedeme americkým stylem, kde jsou primárky a volí se z několika kandidátů. Kdo dostane největší podporu, bude potom kandidátem Věcí veřejných.

Máte už nějaké konkrétní jméno?

Říkali jsme, že dokud se přímá volba nestane skutečností, nebudeme konkrétní jména sdělovat. Vít Bárta to porušil a už vystřelil jméno pana Švejnara. Rozhodně to ale nebude jediný kandidát. Jsem přesvědčen, že bude návrh i na pana Fischera a další. Myslím, že budeme mít tak tři až čtyři kandidáty, z nichž na základě internetového hlasování vyjde kandidát, kterého budou Věci veřejné podporovat.


  
Pane předsedo, buďte nyní upřímný a řekněte, jak často vás napadá, že byste to zkusil.

Nenapadá mě to vůbec. Když před deseti lety byl na Malé Straně velmi slavný restauratér pan Vladař, říkal mi vždycky, když jsem byl v televizi, ty musíš být prezident a hrozně mě do toho nutil. Jenže já nyní v té exekutivě, kde se donekonečna hádáme, dostáváme na frak a kde jsme prosadili řadu věcí, tam vidím své místo. Lidé si to sice neuvědomují, ale změnili jsme spoustu věcí. To by prezident prostě nemohl. Pan prezident má věci zklidňovat, má být na obláčku, nad věcí. My si ale musíme vybojovat a splnit, co jsme slíbili. Zatím máme splněno 60 procent programu, ale doufám, že to dotáhneme na 90 procent.

Do jaké míry vás znepokojují nebo nenechávají v klidu aktuální volební preference Věcí veřejných, které nejsou vysoké?

Jde to interpretovat různě. Za poslední dva měsíce jsme posílili o sto procent. Na druhou stranu z 2,5 na pět procent. To je ale magická hranice, protože když má strana v průzkumech pět procent, dostane potom automaticky o dvě procenta víc. Lidi si totiž často říkají, já bych je volil, kdyby měli šanci. Další dvě až tři procenta se dají přidat předvolební kampaní. To jsme tedy dohromady na deseti procentech. Řekli jsme si, že musíme pracovat, pracovat a pracovat, abychom lidem mohli před volbami představit, co se nám povedlo, a musím říct, že ten seznam je úctyhodný. Doufám, že lidi se pak na něj podívají, a i když si řeknou, oni se pořád hádali a bylo to hrozný, nakonec nám to prospělo.

Jak to, že se ty preference mohly takto propadnout, máte tu příčinu pojmenovanou?

No rozhodně. Jsme jediná strana, která čelila organizovanému puči zvenčí. Byli jsme prostě zničeni proto, že jsme nekradli a nebyli jsme u žádné krádeže veřejných zakázek. Nejde nás zkrátka zničit přes takovýto skandál, takže zadání znělo jasně: najít slabá místa v poslaneckém klubu, narušit je a s jejich pomocí udělat puč. Jsme jediná strana, která zažila vnitřní puč, organizovaný některými členy a kmotry z ODS. Na druhou stranu nepřítel nás spojil a my jsme nyní velice jednotní. Doufám, že si lidi řeknou, nebyli tam zbytečně.

Máte jasně pojmenované nepřátele a dnes a denně se s nimi potkáváte v parlamentu. Jak potom vypadá to společné soužití? Neumím si to představit.

Je tam spousta lidí, se kterými se nezdravíme. Nejde o přátelskou atmosféru. Navíc pro všechny zavedené strany jsme hrozným nebezpečím, protože jsme se nepodíleli na kradení veřejných peněz, čili je nás třeba zničit jinak. Taky to všichni dělají a jsou proti nám spojeni. Jsem rád, že Petr Tluchoř, který za oním pučem stál, to odnesl ztrátou postu šéfa poslaneckého klubu ODS. Kristýna Kočí tehdy také prohlašovala, že má 120 milionů na novou stranu. Byli bychom velmi rádi, kdyby se někde našly.

Pátého března má začít proces s Vítem Bártou, Jaroslavem Škárkou a Kristýnou Kočí. Do jaké míry tento proces může udělat tečku za tímto problémem?

Jsme rádi, že to půjde k soudu, protože veřejnost bude mít možnost konečně vidět, jak to celé bylo. Zvu všechny na tohle soudní jednání, ať si udělají sami obrázek, protože v médiích ten skutečný obraz prostě není.

Být předsedou politické strany obnáší určité osobní ústupky a osobní vývoj. Kolik lidí vás zradilo za tu dobu, co jste předsedou?

O mně říkají, že jsem až moc hodný, takže já zrady dost zapomínám. Byla tam ale zrada tří lidí živena zvenčí, která se mě skutečně dotkla. V pořadu Na vlastní oči, kde jsme měli tým dost jednotný, jsem nikdy takové sviňárny jako v politice nezažil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…