Český kněz z Paříže si koleduje: Církev si s těmi miliardami neporadí

14.05.2012 9:51

PŘÍBĚH Česká římskokatolická církev není na restituce připravena a těžko si s nimi poradí. Doposud se totiž starala hlavně o duchovní službu, nicméně alespoň z nepatrné části se bude muset změnit ve fungující firmu. Bude to těžké a kněží by se možná měli inspirovat fungováním modernějších církví, jako jsou třeba Svědkové Jehovovi či Mormoni. Tak přemítá nad nejžhavější otázkou dneška kněz z komunity Chemin Neuf, který vede české bohoslužby v Paříži, Kamil Novák.

Český kněz z Paříže si koleduje: Církev si s těmi miliardami neporadí
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Český kněz z komunity Chemin Neuf Kamil Novák

„Naše církev není na navrácení majetku připravena. Půjde o obrovské částky a majetky, na něž musí být nabráni úředníci a hospodáři, aby se za několik let vše nerozkutálelo a nerozpadlo. Jde o to, aby církev vytvořila infrastrukturu fungování, aby se o vše dokázala postarat, aniž by při tom trpělo její duchovní poslání. Půjde o restrukturalizaci církve. Zatím ale nepadlo nic konkrétního. Biskupská konference by neměla mít ruce v klíně, už to hoří,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz kněz Kamil Novák, díky němuž mají Češi v hlavním městě Francie bohoslužby v rodném jazyce. Podobné moderní názory vyjadřuje s vědomím, že by mohly vzbudit nelibost ve vyšších církevních kruzích. Jak říká, je svobodný řeholník, tak proč ne.

Církev zčásti firmou

Restitucí se prý upřímně děsí. „Až začne církev dostávat majetek, nebude vědět, jak se k němu postavit. Všechny diecéze by k tomu měly přistupovat společně, mít nějaký celkový program a model, podle něhož se bude fungovat. Ten nemáme, protože nejsme schopni se v rámci římskokatolické církve dohodnout. V mnoha regionech mají biskupové rozdílné pohledy na věc. V první řadě jsme duchovní organizace, což by se mělo odrazit ve způsobu fungování. Musíme se tedy hlavně rozhodnout, jak dalece zůstat duchovní službou, a do jaké míry se naopak stát firmou spravující majetek,“ podotýká Novák.

Výkonná firma či podnik bude ve struktuře církve podle něj vždy v pozadí, jinak by církev zcela ztratila kredit a smysl své existence. Jde totiž hlavně o duchovní servis. Nicméně nějakou formu komerčního řízení bude muset církev pojmout, avšak zatím tápe, jak to udělat, což může být prý do budoucna kamenem úrazu. Kněze Kamila Nováka dokonce oslovila myšlenka, aby se v tom církev inspirovala některými novodobějšími náboženskými skupinami. Třeba Církví Ježíše Krista Svatých posledních dnů, všeobecně nazývanou Mormoni, anebo Svědky Jehovovými.

Inspirace Mormony či Jehovisty

„Myslím, že u nich bychom se opravdu měli inspirovat. Nikdy nepůjde o ideální stav, ale od nich bychom se mohli něčemu přiučit. Trochu ale pochybuji o tom, jestli máme vůli učit se od druhých lidí. Nejsem si jist, jestli jsme tak otevření, abychom třeba o Svědcích Jehovových prohlásili, že jsou sice náboženskou sektou, ale po materiální stránce celkem dobře fungující. Některým by to mohlo připadat pod úroveň, ale jde o logický krok,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz s tím, že do úvahy, kým se nechat inspirovat, připadají i další menší církve.

„Majetek by měli spravovat laici, ale věřící. A máme mezi nimi tolik odborníků? Je třeba vyřešit, aby si z toho někdo neudělal osobní podnik, kam by nominoval své lidi a peníze přerozděloval, jak se mu zlíbí. Vždyť půjde o takový stát ve státě. Jsme postaveni do pozice, abychom vytvořili byrokratické mechanismy, které ani stát neumí moc řešit. Pojistky proti rozkrádání, lobbismu, tunelování,“ přemýšlí dál o tom, co by měla římskokatolická církev v Česku udělat, aby se restitucí zhostila bez větších komplikací a zbytečných skandálů.


Kněz Kamil Novák během bohoslužby

Svazák, který konvertoval

Ostatně, jak Kamil Novák přiznává, v mládí byl aktivní v Pionýru a pak v SSM. Narodil se v roce 1970 v Šumperku na Olomoucku. Demonstrace provázející rozpad bývalého režimu v Československu a myšlenky Václava Havla ho přivedly k otázce lži a pravdy. Postupně si uvědomil, že v některých školních předmětech se učil lži natřené na bílo a konvertoval. Z tehdejší Vysoké školy zemědělské v pražském Suchdole odešel rovnou do semináře a to mu k dostudování zbýval jen jediný semestr. Následně spoluzaložil náboženskou komunitu v Jizerských horách, ale později odjel už jako řeholník komunity Chemin Neuf do Francie.

„Do roka jsem pochytil základy francouzštiny, ale bylo to občas dost krušné. Následných sedm let jsem strávil ve frankofonních zemích. Francie, Kongo, Belgie. Pak chvíli v Česku a nyní jsem se navrátil do centra naší komunity v Paříži,“ popisuje cestu po střediscích řeholní komunity. Ve městě nad Seinou bydlí ve čtvrti La Défense také v komunitním středisku. Jednou měsíčně pořádá v rámci tamního volného společenství věřících Česká katolická beseda bohoslužby. Mše se konají v kapli Centre Sévres ve stejnojmenné ulici. Chodí na ně desítky krajanů, ale i Čechů, kteří jsou ve Francii za prací.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …