Platforma Stop vládě má svůj petiční stánek. Na Andělu

14.05.2012 15:10

Platforma Stop vládě, kterou tvoří odbory a několik desítek organizací, odstartovala svou kampaň, v níž chce vysvětlovat dopady vládních škrtů a reformních záměrů i svůj postup proti kabinetu. Jako první akci si platforna naplánovala na úterý 22. května, kdy všichni nespokojení vyrazí z pražského Žižkova k Úřadu vlády.

Platforma Stop vládě má svůj petiční stánek. Na Andělu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

V Praze na Andělu se dnes otevírá permanentní petiční stánek platformy Stop vládě. V provozu bude do pátku 18. května.

Ve stánku budou veřejnosti k dispozici materiály vysvětlující důvody, proč odbory a občanské iniciativy odmítají vládní reformy a proč také požadují demisi kabinetu. Pokud se občané budou chtít k akci připojit, mohou ve stánku také podepisovat petici požadující odstoupení vlády.

Odboráři a aktivisté žádají ale nejen demisi vlády a zastavení reforem, ale také předčasné volby. Na podporu svých požadavků plánují "celostátní stávkový protest". Odehrát by se mohl zřejmě do prázdnin.

Sokolová: Půjdeme na vládu přes magistrálu

Podle informací ČTK platforma plánuje na úterý 22. května pochod Prahou k úřadu vlády, kde by se měla konat demonstrace. Platforma dnes na tento pochod pozvala i celou veřejnost. Trasu pochodu přiblížila pak místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů Radka Sokolová. Podle jejích slov by se mělo jít k úřadu vlády od odborářské centrály na Žižkově přes frekventovanou magistrálu.

Ve středu 30. května pak budou na Palachově náměstí protestovat důchodci, a to hlavně proti chystanému omezení růstu penzí. V týdnu od 28. května se aktivisté vypraví okupovat ministerstva, jejichž reformy kritizují. V červnu by se pak mohla případně konat stávka. Odbory o ní budou rozhodovat na svém sněmu 22. května.

Platforma Stop vládě má "na svědomí" také  demonstraci na Václavském náměstí, jež se odehrála v sobotu 21. dubna. Organizátoři tehdy uvedli, že dorazilo 120 tisíc lidí, podle policie jich bylo 90 tisíc.

První na řadě bude zdravotnictví

Prvním tématem celodenního stánku na Andělu má být zdravotnictví. V pondělí od 18 hodin tu vystoupí předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, předseda Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů Martin Engel, předseda Svazu pacientů Luboš Olejár a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Veřejné debaty pak na Andělu budou od šesti večer následovat i další dny. V úterý je na programu školství, ve středu penzijní reforma, na čtvrtek připravuje Sdružení nájemníků České republiky celodenní poradnu o bydlení a Národní rada osob se zdravotním postižením pak předvede poradnu zdravotně-sociální. V pátek budou zájemci debatovat na téma daňové reformy.


 

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…