Záchody za cenu rodinného domku. Průšvih budějovické radnice

17.05.2012 17:44

V šoku jsou někteří občané i zastupitelé Českých Budějovic. Zarazila je cena nově zrekonstruovaných a postavených veřejných toalet. Podle radnice vyšly jedny na zhruba dva miliony korun. U nově budovaných toalet by se to ještě s přimhouřením obou očí dalo pochopit, u stávajících, které jen prošly obnovou, ale ne.

Záchody za cenu rodinného domku. Průšvih budějovické radnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„To jsou tam zlaté kliky, zlaté místy a sluha, který vám otevírá dveře. Není to nějaké až moc okatě předražené?“ ptá se obyvatelka Budějovic Veronika Kolářová.

Všechno ze zlata?

V šoku je třeba i bývalá zastupitelka a „aktivistka“, která často kritizuje radnici za její kroky, Marie Paukejová. „To je opravdu neuvěřitelné. Tu cenu snad nemyslí vážně, to je tam snad všechno ve zlatě,“ diví se Paukejová.

Další častý kritik poměrů ve městě a podnikatel Karel Pražák si myslí, že jde o předraženou zakázku, která je prostě několikrát nadsazená. „Měl by tam někdo provést kontrolu, je to opravdu nehorázné. Vždyť jde o cenu, za kterou se dá pořídit už rodinný dům,“ míní Pražák.

Vedení radnice ale říká, že cena odpovídá skutečným nákladům. Jedny záchodky v Krajinské ulici byly kompletně zrekonstruovány, včetně technologie, odpadů, přívodů vody, vybavení, dveří, oken, druhé vznikly zcela nové.

Radnice investici hájí

„Turistickou sezonu každoročně provázel nářek nad tím, že si v Českých Budějovicích člověk nemá kam odskočit, proto jsme se snažili vyjít vstříc požadavkům občanů i návštěvníků města. Cena naprosto koresponduje s celkovými náklady na rekonstrukci a stavbu," řekl náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD).

Lidé, kteří si odskakují na toalety, však nechápou, co může na takovém zařízení stát dva miliony.

„I kdyby to bylo hodně drahé, tak třeba obkladačky na takový prostor by musely vyjít maximálně na 150 tisíc, pokud tedy „někdo“ nepořizoval metr čtvereční za 500 -1000 korun, aby to byla takzvaně malá domů. Toaletní mísa vyjde zhruba na 10 tisíc, pisoáry na pět. Když to hodně přeženu, vybavení za půl milionu, stavební náklady stávajícího zařízení na půl milionu, to je milion. Kde je ten druhý milion,“ diví se člověk od řemesla Milan Novák, který rekonstruuje bytová jádra, ale dělal i veřejné toalety na různých místech.

U nově postavených veřejných záchodů na Sokolském ostrově by mohla být cena o něco vyšší. Ovšem zcela jistě vyrostly na městském pozemku a základová deska nemohla být podle odborníků dražší než 100 tisíc korun.

Kauza toalet může mít klidně ještě právní dopad. Někteří občané Českých Budějovic totiž prý zvažují, že podají trestní oznámení proto, aby se někdo cenou opravdu zabýval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …