Advokátka Samková: Vy, co se radujete z Rathova zatčení... Je to jak u Milady Horákové

23.05.2012 6:48

Většina společnosti, která prý oslavuje zatčení poslance a exhejtmana Davida Ratha, si podle advokátky Kláry Samkové počíná podobně, jako petice pracujících a brigád socialistické práce, které požadovaly provaz pro Miladu Horákovou. Proto prý Samková uvažovala o tom, že se ujme Rathovy obhajoby, což se však navzdory mediálním spekulacím nestalo.

Advokátka Samková: Vy, co se radujete z Rathova zatčení... Je to jak u Milady Horákové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Samková v prohlášení, které zveřejnila na svém facebookovém profilu, nicméně varuje před odsudky a závěry, které podle ní ještě před samotným soudním řízením jednoznačně určují Rathovu vinu. Postup policie a dalších kompetentních orgánů byl navíc podle ní možná protiústavní.

„Z průběhu zatýkání MUDr. Ratha a z právních úkonů, které tomuto zatčení předcházely, jmenovitě z existence telefonických odposlechů, však usuzuji, že je zde velká míra pravděpodobnosti, že v případě MUDr. Ratha nebylo postupováno ústavně konformním způsobem. To je ovšem alarmující,“ uvádí advokátka na svém profilu na známé sociální síti.

Celý článek Kláry Samkové ZDE

Protiústavní metody

„Jsem hluboce přesvědčena, že forma a obsah musí být ve vzájemném souladu a že užitím protiprávních a zejména protiústavních metod nelze dospět ke spravedlivým a správným závěrům. Existence spravedlivého procesu je bezpodmínečnou podmínkou spravedlivého posouzení viny a udělení spravedlivého trestu,“ píše.

Podle ní totiž za použití nesprávných a protizákonných, zejména pak protiústavních nástrojů nelze nikdy ke spravedlnosti dojít a trest, ať už jakýkoliv, bude vždy nespravedlivý. Především tyto skutečnosti prý JUDr. Kláru Samkovou vedly k úvaze o tom, že by převzala obhajobu Davida Ratha. A to i přesto, že jsou prý její politické názory mnohdy velmi odlišné.

Advokátka, známá také jako obhájkyně romských „mačetových“ útočníků, se ve svém prohlášení domnívá, že za současnou špatnou situací v naší zemi nemůže zdaleka jen korupce, ale hlavně špatný přístup k právům občanů.

Za krizi prý nemůže ani tak korupce, jako nespravedlnost

„Jsem přesvědčena o tom, že právě ledabylé zachovávání práva a obecných principů spravedlnosti i s ohledem na naše historické kořeny dovedou naší zemi tam, kde je, totiž do morální bídy a do velmi složité ekonomické situace. Podle mého názoru je nutné si uvědomit, že nápravy veřejných věcí není možné dosáhnout pouze zamezením ekonomických zločinů, jakými jsou bezesporu úplatkářství, přijímání úplatků, falšování a předražování veřejných zakázek a podobně, ale zejména striktním dodržováním ústavních principů a zásad obecné spravedlnosti,“ míní.

O samotné Rathově kauze pak podle jejích slov média informují takřka v přímém přenosu a řada lidí je poslancovým zatčením nadšena a jeho obhajobu prý považují za něco zcela zbytečného.

„Proto na tomto místě vyslovuji varování před jakýmikoliv odsudky MUDr. Ratha dříve, než dojde k úplnému objasnění všech okolností jeho případu. Pokud se dnes budeme bezuzdně radovat z jeho zatčení, může se velmi dobře stát, že příště se někdo bude radovat nad zatčením naším, přičemž už nikoho nebude zajímat, do jaké míry jsou obvinění na nás kladená oprávněná či nikoliv,“ obává se Samková.

David Rath jako Milada Horáková?

„Cesta, kterou se vydalo ‚veřejné mínění‘, je cestou, po které přicházely petice pracujících a brigád socialistické práce, dožadujících se exemplárního potrestání nepřítelkyně státu JUDr. Milady Horákové. Nedopusťme, aby byť i v případu, o kterém se zdá, že stíhání je opodstatněné, nás euforie z ‚dopadení zločince‘ opět nezavedla na tuto cestu,“ srovnává dokonce advokátka ve svém prohlášení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…