Takhle jednoduše se z toho ČSSD nevyvlékne. Advokát rozebral Rathovy peníze

07.06.2012 13:17

Naprosto jasný vzkaz vyslal sociální demokracii poslanec David Rath během svého úterního projevu před sněmovnou. Právník iniciativy Veřejnost proti korupci Milan Hulík ho vidí v záměrně nesourodé větě, kde jsou zmíněny peníze na volby. Objednat si audit tak, aby dopadl dobře, čímž se ohání ČSSD, je podle něj strašně jednoduchá záležitost.

Takhle jednoduše se z toho ČSSD nevyvlékne. Advokát rozebral Rathovy peníze
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Hned druhý den po projevu poslance Davida Ratha před sněmovnou, který předcházel hlasování o jeho vydání k trestnímu stíhání, prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík, že na ČSSD padá stín podezření, že mohla být financována penězi získanými z trestné činnosti. „Vzniká tady evidentní podezření, že je ČSSD financována netransparentně a korupčně,“ uvedl Gazdík s tím, že by ČSSD měla více zprůhlednit své hospodaření a alespoň jednou měsíčně zveřejňovat příjmy a výdaje.

Anketa

Promluví Rath nepříjemně o poměrech v ČSSD?

hlasovalo: 4160 lidí

Jakékoli pochybnosti odmítl místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec, podle něhož jsou finance strany v pořádku, což on osobně garantuje. „My jsme auditovaná společnost, tak jak nařizuje zákon. Nemám problém s tím, aby bylo naše účetnictví auditováno jakýmkoli jiným způsobem.  Sociální demokracie je strana, která předložila veškeré doklady a neměla k nim žádnou připomínku. Pokud bude přijat zákon, aby byla zpřísněna kontrola financování stran, sociální demokracie pro to bude dvakrát,“ řekl Starec v pořadu Události, komentáře ČT24.

Šlo o varování směrem k vlastní straně

Přesto podezření vyvolaná Rathovou větou „I v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb“ přetrvávají. „Ta věta je nedokončená, nedává logický smysl. Ve druhé polovině věty přece něco chybí. On prostě naznačil. Tam chybí slovo, že peníze ´jdou´ nebo ´se použijí´, ale to tam nedal,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz právník iniciativy Veřejnost proti korupci Milan Hulík, že touto nesourodou větou David Rath něco sledoval.

„Lze vycházet z toho, že to nebyl normální přebrept, jako když vám někdy vypadne slovo, nebo máte špatný pád, ale tady to je naprosto záměrné. Tohle je klíč k tomu, že se jedná o varování. Zároveň se tím ale vyhnul přímému obvinění, to už by bylo vlastně práskání. On je chtěl varovat a upozornit na to, že když mu nepomůžou, tak bude mluvit. O tom jsem naprosto přesvědčen,“ tvrdí Milan Hulík.

Objednat si audit k vlastní spokojenosti je jednoduché

Pro ČSSD bude proto problémem Rathova slova nějak zpracovat. „Určitě jim poslal i jiný vzkaz po svých právnících, aby se pomocí nějakých formálních kliček, nepříslušnosti, či námitek z toho dostal, jinak že bude mluvit. Odvolávání se na audit ale nemusí ČSSD v očích veřejnosti příliš pomoci. Objednat si audit tak, aby dopadl dobře, to je strašně jednoduchá záležitost,“ připomíná právník VPK Milan Hulík.

Podle Jaroslava Poláčka, zástupce generálního sekretáře a volebního manažera TOP 09, je docela snadné podezřením u politických stran předcházet. „Vlastní otevřeností a vnitřními pravidly pro to, aby se maximálně omezilo jakékoli netransparentní chování zejména v oblasti účetnictví. TOP 09 má celou sadu předpisů, které upravují přijímání darů, vždy je uveden garant jednotlivého daru. A dary zveřejňujeme okamžitě, hned poté, co dar schválíme a přijmeme,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Poláček.

ČSSD se nemá co chlubit samozřejmostí

Podivuje se přitom nad tím, že se místopředseda ČSSD pro hospodaření Starec chlubil tím, že strana ve výroční zprávě za rok 2011 zveřejnila všechno a nebyl kolem toho žádný mediální humbuk. „On to říkal jako dobrou zprávu. To je snad naprosto normální, ne něco, čím by se politická strana měla chlubit. To, že má své účetnictví v pořádku, je věc, která je daná zákonem. Chlubit se tím, že poprvé tenhle rok to bylo v pořádku, když předtím byly spekulace ohledně financování kampaně do Poslanecké sněmovny, tak to mě poměrně překvapilo,“ přiznává Poláček.

Také právník iniciativy Veřejnost proti korupci odkazuje na to, že oznámené náklady nemohly vůbec odpovídat poslední volební kampani ČSSD. Ale týká se to i jiných stran. „Podle mě to funguje tak, i když neznám přesná pravidla, protože ta pochopitelně neexistují, že ten, kdo vyinkasuje nějaké peníze, dá část do strany, část si nechá, a tím zároveň získá od strany krytí, kdyby měl být nějak postižen,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Milan Hulík.

ODS to je jen ČSSD v modrém

„Vůbec nechci spekulovat o systémech, jakým způsobem se netransparentně financují kampaně. Důležité je mít jasná pravidla pro to, aby se maximálně eliminovala možnost to dělat. To se týká takových věcí, jako je nefinanční podpora. Jedna věc je, když vám někdo věnuje peníze na účet jako dar, druhá věc je, když vám zaplatí outdoorové nosiče, billboardy, zaplatí inzeráty,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Poláček, že i tyto způsoby podpory by v účetnictví strany měly být vidět.

Právník Veřejnosti proti korupci se nediví TOP 09, že adresovala sociálním demokratům výzvu o transparentnosti, protože sama funguje jen tři roky. „Čím má strana kratší dobu existence, tím je čistší. Platí to i pro strany, které nebyly u moci, a neposkytovaly tak krytí lidem, co do strany přinášejí peníze. TOP 09 se teď jeví o hodně čistší než jsou oranžoví a modří. O KSČM nic nevím, lidovci peníze nemají. A ODS, to je ČSSD - jenom v modrém,“ nabídl Milan Hulík svůj pohled na financování politických stran.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…