Ekonom varuje před tlakem na další zadlužování a před loutkovými ministry

19.08.2012 18:29

Mezinárodní instituce na nás tlačí, abychom se víc zadlužovali a mohli tak ČR ovládat. Tak se nedávno vyslovil novinář Erik Best. Podle šéfa Strany svobodných občanů Petra Macha je to příliš přehnané vidění světa. Mach však míní, že na zadlužování státu mají určitě zájem velké penzijní fondy.

Ekonom varuje před tlakem na další zadlužování a před loutkovými ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach

Bývalý poradce prezidenta Václava Klause a liberální ekonom Petr Mach přispěl i do diskuse k vládou plánovanému zvyšování daní. Ministr financí i jeho úředníci prý zcela ignorují praxí prověřené základní ekonomické zákony.

„Připadá mi to, jako že vůbec nejsou ochotni vzít v úvahu realitu Lafferovy křivky, která prostě existuje a jak se už několikrát v minulosti prokázalo nejen na DPH, ale i dani z lihu, nafty a benzínu. Každý ekonom jim řekne, že je to realita a dalo by se říct, že je to také jeden z ekonomických zákonů, že při zvyšování sazby výběr roste stále pomaleji a může začít i klesat,“ uvedl předseda Svobodných.

Pozůstatky Bohuslava Sobotky na financích

Ten je navíc přesvědčen, že už byl překročen Lafferovův bod, kdy daňové výnosy jen klesají a vláda tím, že bude znovu zvyšovat sazby, nemůže vybrat víc. „Měli by to vzít na vědomí, protože dalším zvyšováním škodí ekonomice a sobě neprospěje,“ míní Mach.

„Je možné, že ministr Kalousek princip Lafferovy křivky vůbec nezná, on nemá ekonomické vzdělání a třeba o tom v životě neslyšel. Na ministerstvu financí je sice spoustu úředníků, kteří by mu to mohli poradit, ale já mám pocit, že tam už od dob Bohuslava Sobotky převládá takové pojetí, že nic jako Lafferova křivka neexistuje a nejsou ochotni to přiznat. I to nižší úřednictvo asi žije v těchto mylných představách,“ spekuluje o nekompetentnosti úředníků ministerstva financí.

Bývalý šéf státní poklady Vlastimil Tlustý se vyslovil, že si postup Miroslava Kalouska dovede vysvětlit jen dvěma způsoby, prý to může být buď hloupost, nebo sabotáž. „On nemá důvod, aby působil, že rozpočet dopadne ještě hůř, to by šel sám proti sobě. Nemyslím si, že by to byla sabotáž, vidím v tom neznalost ekonomických zákonitostí,“ domnívá se libertariánské strany Svobodných.

Pokud jde o politiku vlády směrem ke konsolidaci veřejných rozpočtů, americký novinář Erik Best nedávno ParlamentnímListům.cz řekl, že nevylučuje tlaky ze strany EU, Evropské centrální banky či podobných institucí na to, abychom se dále zadlužovali. Díky tomu nás prý budou držet více v šachu.

Velké fondy na zadlužování určitě tlačí

Takový výklad ale Mach zpochybňuje: „To už bychom se pohybovali na hraně nějakých spekulativních teorií. Zájem na tom, aby se stát zadlužovali, mají všelijaké penzijní fondy a na druhé straně zase tím, jak Kalousek vytváří nové fondy, si tvoří odbyt pro státní dluhopisy, takže ten svět velkých penzijních fondů a bank je provázán a jim se to zadlužování hodí, protože pro ně byly dluhopisy bezpečným zdrojem úrokového výnosu.“

K vládnímu úspornému úsilí také příliš nesedí nový návrh ministerstva pro místní rozvoj, které by chtělo založit nový úřad s rozpočtem přes 300 milionů korun, který by údajně dohlížel na to, že ostatní státní úřady penězi neplýtvají.

„To je výsměch. Vláda by měla úřady rušit a ona nejenže to nedělá, ale ještě zakládá nové. Tady potřebujeme změnit koncept. Každý laik, který se někdy s nějakým úřadem setkal, tak tuší, že úřadů a úředníků je příliš mnoho, a že často dělají zbytečnou práci,“ poznamenal ekonom Mach.

Za jedinou léčbu pak označil, že by si to vláda měla přiznat a úřady začít systematicky rušit. „Pokud jsou zřízeny nějakým ministerstvem, tak je zrušit rozhodnutím ministerstva a pokud jsou zřízeny zákonem, zase je zrušti zákonem a automaticky ušetřit celý jejich rozpočet. To je jediná možná cesta,“ uvedl rázně.

Máme loutkové ministry?

Fiaskem ale nedávno skončil jiný úřad, který se měl zabývat tím, zda je právě možné některé organizace zrušit. Na nic však nepřišel. „Premiér, který by měl vůli rušit úřady, by měl uložit svým ministrům, aby přinesli na příští zasedání vlády ty úřady, které jsou v jejich gesci a měli by je obhájit a ty úřady, které by neobhájili, by se měli navrhnout na zrušení. Vytvářet naopak nové úřady je směšné,“ odsuzuje politiku vlády, která paradoxně několikrát nahlas uvažovala o tom, že by některé úřady, ale i ministerstva zcela zrušila.

Nelze ty neúspěchy se snižováním byrokracie vysvětlit i tím, že to v české státní správě funguje podle vzoru z britského satirického seriálu „Jistě, pane ministře“, kde ministerstva fakticky řídili vysoce postavení úředníci a ministři byli jen jejich loutky? „Takhle to do jisté míry funguje, protože ti úředníci vždycky vysvětlí svým šéfům, že jejich ten který úřad je naprosto nezbytný. Ale ono to funguje jako v tom seriálu jen tehdy, pokud daný ministr je slabá figura, která nemá ideu, nemá ve své hlavě základní filosofické směřování a nevyzná se v tom. Takový ministr se pak nechá tahat těmi vrcholnými úředníky,“ řekl exporadce prezidenta Klause.

„My potřebujeme premiéra a ministry, kteří by k rušení úřadů měli odhodlání a kteří by sebou nenechali takto manipulovat, pokud to tak je,“ doplnil Petr Mach pro redakci ParlamentníchListů.cz.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…