Místopředseda Ženíšek: Drábkův nástupce může být i nestraník

04.10.2012 14:06

TOP 09 bude vybírat Drábkova nástupce příští týden. Rádiu Česko to řekl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. On sám by se ale nebránil ani tomu, aby byl budoucí ministr nestraník.

Místopředseda Ženíšek: Drábkův nástupce může být i nestraník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Situace po oznámení rezignace Jaromíra Drábka z postu ministra práce a sociálních věcí je uvnitř strany TOP 09 složitá. Jak naznačil ve středečních Událostech, komentářích ministr financí a stranický místopředseda Miroslav Kalousek, jméno Drábkova následovníka se bude hledat jen velmi ztěžka. Kalousek ale zmínil, že rozhodně to nebude Zdeněk Tůma a to z důvodu jeho personálního vytížení. Strana ale podle něj má z koho vybírat.

„Máme větší personální rezervoár, než má třeba ČT na komentátory Událostí, komentářů," glosoval ministr financí v televizi.

Svého nástupce by mohl navrhnout i odstupující ministr, který svůj resort zná nejlépe. "Obsadit post by bylo možné i nějakým vysoce postaveným straníkem. Nabízejí se jména jako místopředsedkyně Helena Langšádlová, exsenátorka Ludmila Müllerová či Jitka Chalánková z výboru pro sociální politiku," upozornil Český rozhlas (ČRo).

Jak ale naznačil místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, ministrem klidně může být i nestraník.

„V úterý proběhne debata na vedení TOP 09. Je zcela zřejmé, že nástupcem Jaromíra Drábka musí být osobnost, která bude pokračovat v započaté práci a dokončí zejména hlavní pilíř jeho práce: důchodovou reformu,“ řekl pro Rádio Česko Ženíšek. „Mým osobním názorem – a nikomu ho nevnucuji a taky vnucovat nebudu – je, že to může být i nestraník,“ dodal.

Drábek končí ke konci října

Připomeňme, že ministerskou kariéru Jaromíra Drábka zruinovala zakázka resortu za 100 milionů korun. Ministr pak rezignoval po verdiktu soudu, který souhlasil s návrhem státního zástupce stíhat jeho náměstka Vladimíra Šišku vazebně kvůli důvodnému podezření z podplácení.

Dnes již bývalý náměstek Vladimír Šiška a vedoucí ministerského odboru informatiky Milan Hojer jsou podezřelí v kauze údajného uplácení. Na ministerstvu Drábek skončí k 31. říjnu, neboť chce předat agendu a umožnit výběr svého nástupce.

Podle deníku MF Dnes Šiška začal reformovat počítačové systémy na vyplácení sociálních dávek a přitom „odstavil" firmu OKsystem, která to dělala 20 let. Bez výběrového řízení prý zadal práci jiným, spřízněným firmám. Společnost OKsystem proto podala stížnost k antimonopolnímu úřadu. Náměstek prý pak firmě slíbil, že pokud stáhne svou stížnost, zůstanou jí některé zakázky a další dostane. Podle MfD si policisté jednání Šišky a Hojera nahráli.

„Nepamatuji si, že by v historii České republiky přijal někdo takto politickou odpovědnost i za někoho jiného, za svého podřízeného, a kvůli tomu odstoupil, byť on sám z ničeho obviněn není,“ dodal pak k názoru na Drábka místopředseda Ženíšek.

Politolog: Oni odcházejí kvůli skandálům

Podle politologa Víta Hlouška působícího na Masarykově univerzitě v Brně ale ministři z koaliční vlády neodcházejí proto, aby se zvýšila její efektivita, ale protože jsou kompromitováni korupčními skandály. Podle něj je to tak důkaz toho, že koaliční vládnutí v konstelaci po volbách v roce 2010 je v Česku komplikované. Případ Jaromíra Drábka však je podle jeho názoru ve své podstatě odlišný.

„Dovedu si představit i scénář, kdy by se ministr Drábek rozhodl, že to prostě není jeho byznys, že za jednání svých podřízených v této situaci odpovědnost nenese,“ uvedl Hloušek pro rádio s tím, že česká politika už dlouhodobě nemá nejlepší pověst a takový odchod ministra jako předvedl Drábek je na druhou stranu zcela jednoznačně krok, který může pověst české politiky přeci jenom trochu napravit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 


 


 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …