Svobodní obsadili stovku berňáků: Zvyšují se daně. A jen se rozhazuje

02.04.2013 18:33

REPORTÁŽ Strana svobodných občanů vyhlásila na dnešní den, kdy byla poslední možnost odevzdat přiznání k dani z příjmu za rok 2012, akci, při níž před sto finančními úřady v celé ČR vyzývala občany k podpisům pod petici za zrušení těch daní, na nichž stát při výběru prodělává. Současně se mohli občané vyjádřit také k dalšímu setrvání ČR v Evropské unii.

Svobodní obsadili stovku berňáků: Zvyšují se daně. A jen se rozhazuje
Foto: Petr Kupka
Popisek: Svobodní obsadili prostranství před Finančním úřadem v Olomouci

Svobodným vadí především daň z převodu nemovitostí, dědická daň, daň darovací a spotřební daně z plynu, elektřiny a uhlí. Stát na těchto daních prý vybere méně, než kolik utratí za jejich správu. Zrušením těchto daní tedy stát i daňoví poplatníci ušetří.

Lidem chtějí nechat peníze v kapsách

„Chceme nechat lidem jejich peníze v kapsách, aby se mohli sami svobodně rozhodnout, co si za ně koupí. Nebude tam zkrátka to obrovské přerozdělování. My ho odmítáme jak na celostátní, tak i na celoevropské úrovni. Možná na úrovni evropské je to o to horší, protože peníze putují do Prahy, odtud do Bruselu a z Bruselu zpět vybraným subjektům v ČR. A samozřejmě tento finanční kolotoč není zadarmo a zvyšuje se tím i korupce,“ řekl ParlamentnímListům.cz před olomouckým finančním úřadem člen svobodných v Olomouckém kraji Tomáš Grygar.

Evropská unie je cesta do otroctví

Podle něj je třeba také zrušit daň z příjmů fyzických osob. Kromě petice za zrušení daní mohli dnes občané před finančními úřady podepisovat také petici pro vyhlášení referenda o setrvání České republiky v Evropské unii. „Evropská unie představuje pomyslnou cestu do otroctví, před čímž už ve čtyřicátých letech minulého století varoval nositel Nobelovy ceny za ekonomii Friedrich August von Hayek. A současně se náš negativní postoj k EU umocňuje ještě tím, že zítra zřejmě prezident republiky podepíše smlouvu, která umožní vznik evropského stabilizačního mechanismu, do kterého by se v případě vstupu do eurozóny ČR připojila, což by znamenalo, že bychom ručili za dluhy jiných ve výši několika stovek miliard korun,“ doplnil Grygar.

O vstupu do eurozóny rozhodnou jiní

„A dovolím si upozornit, že o našem případném vstupu do eurozóny nemusíme rozhodnout ani my v referendu, ani česká vláda a parlament, ale podle článku 140 odst. 2 smlouvy o fungování EU to finální rozhodnutí o přijetí bude na orgánech EU, a proto chceme vyjednat trvalou výjimku ze zavedení eura, pokud se nepodaří vyjednat vystoupení ČR z EU,“ pokračoval dále Grygar.

Vláda nerespektuje ekonomické zákony

A přidal i vzkaz pro vládu. „Vláda si příliš neuvědomuje některé ekonomické zákony. Oni si stále myslí, že pokud budou donekonečna zvyšovat daňovou sazbu, tak se jim automaticky bude zvyšovat i daňový výnos do státního rozpočtu, ale bohužel tomu tak není. Bylo by určitě vhodnější některé daně snížit, protože to by paradoxně přineslo do státního rozpočtu více peněz. Asi nejtypičtějším příkladem je spotřební daň u benzínu a motorové nafty, která je příliš vysoká a pokud by došlo k jejímu snížení, tak by zde tankovali motoristé z okolních zemí a bylo by to výhodné nejen pro ně, ale i pro státní rozpočet,“ upřesnil.

Pokud by byl realizován ekonomický program, který nedávno představila sociální demokracie, dojde podle něj k růstu nezaměstnanosti. „Zvýšení minimální mzdy bohužel znamená, že člověk, jehož cena práce minimální hodnoty nedosáhne, tak nebude patrně vůbec zaměstnán. A je vysoce pravděpodobné, že zvyšování daňové zátěže může vést i ke snižování daňových výnosů. Bylo by proto vhodné, aby politická strana, která bude v dalším volebním cyklu u moci, schválila zákon o povinně vyrovnaném rozpočtu, aby vůbec nebylo možné přijít do Poslanecké sněmovny a schvalovat tam rozpočet deficitní,“ řekl dále pro ParlamentníListy.cz.

Daně se rozhazují a EU je cesta do pekel

Předsedkyně svobodných v Olomouckém kraji Jana Fraitová k tomu dodává: „Daně se vybírají a všichni vidíme, kde pak tyto peníze končí. Jen se rozhazuje. Další zvyšování daní povede ke snižování životní úrovně obyvatel,“ poznamenala.

Podle ní setrvání České republiky v Evropské unii představuje cestu do pekel. „Například část Kypru, která je v EU, jde ke dnu, a druhé jeho části se daří docela dobře. Evropská unie je rozjetý vlak, který se nedá zastavit. A ČR těžko změní jeho směr, tudíž by bylo lepší vystoupit," uzavřela.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…