Upřímný ekonom: Brutální propad hospodářství. Je to na mašli

08.04.2013 11:28

Pondělní ráno je ránem špatných ekonomických zpráv. Odborníci společnosti Next Finance komentují současný stav českého hospodářství na základě údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) a nejde zrovna o pěkné čtení. Podle hlavního ekonoma společnosti Vladimíra Pikory se ekonomika brutálně propadá a průmyslníci si mohou hodit mašli.

Upřímný ekonom: Brutální propad hospodářství. Je to na mašli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Průmyslová výroba v únoru meziročně poklesla o 5,7 % a hodnota nových zakázek meziročně klesla o 10,2 %. Co na to říct jiného než to, že se ekonomika brutálně propadá a že si průmyslníci mohou jen hodit mašli," uvádí svou analýzu ekonom.

Kdyby prý byl Pikora politik, mohl by realitu trochu natřít na růžovo a tvrdit, že nejde o dramatický propad. Faktem ale zůstává, že domácí i zahraniční poptávka se snižuje. "Zatímco vloni jsme trpěli jen kvůli tomu, že byly české domácnosti vystrašeny reformami, nyní trpíme spíš tím, že se Evropa už zase potápí. Jih Evropy nenakupuje a už to cítí i zbytek Evropy," vysvětluje ekonom.

"Budoucnost nebude růžová. Postrádáme lokomotivu, která by nás roztlačila. Budeme dále padat. Náš model počítá pro rok 2013 s poklesem průmyslu o 0,8 procent," uvádí další nelichotivá čísla Pikora.

 Neradujme se předčasně

Ekonom uvádí, že statistiky na první pohled vypadají příznivě. Ale stavebnictví se prý dařilo jen omylem kvůli nízké srovnávací základně a přebytek zahraničního obchodu neodráží růst exportů, ale jen to, že importy padají rychleji než export. "Obrázek ekonomiky je tedy stále stejně špatný," doplňuje Pikora.

Zásadním překvapením dat je podle ekonoma to, jak prudce klesá domácí import. Na to by měly reagovat úřady, které ale, jak se zdá, vidí vývoj ekonomiky v letošním roce stále moc růžově. Realita prý bude horší.

A ačkoli má koruna prostor k posílení, z pohledu měsíce lze prý očekávat spíše oslabení až k hladině 26,00 CZK/EUR. "ČNB toho nejspíš využije a bude jen čekat, jak se situace vyvine. Intervence zatím nečekáme, protože koruna je dost slabá i bez nich," píše ekonom Next Finance s.r.o. Vladimír Pikora.

Lest a bída stavebnictví

Pikorova kolegyně ze společnosti Next Finance, ekonomka Markéta Šichtařová rozvíjí komentář na téma čísel týkajících se vývoje stavebnictví. "Stavebnictví v únoru 2013 po dlouhé šňůře poklesů tentokrát meziročně vzrostlo, a to o 2,3 %. K velké oslavě ale důvod není. Stavebnictví již padalo tak dlouho, že si v podstatě sáhlo na dno a těžko se může dál smršťovat," píše Šichtařová. "Spíš než o zlepšené kondici stavebnictví to totiž svědčí i nízké srovnávací základně z minulého roku," dodává ekonomka.

Že není všechno zlato, co se třpytí, a není všechno růst, co roste, dokazují další čísla. Meziročně totiž poklesl počet vydaných stavebních povolení, což prý svědčí o skromnějších stavitelských plánech do budoucna.

"Závěr tedy zní, že navzdory opticky dobrým číslům je letos stavebnictví v krizi o něco hlubší, než v jaké bylo loni. A propad podle nás ještě nekončí. Byť v některých měsících budou chodit na oko dobrá čísla o růstu, v průměru za celý rok 2013 stavebnictví ještě nepatrně poklesne ve srovnání s rokem 2012," uzavírá nepříznivou předpovědí ekonomka Markéta Šichtařová.

Zahraniční obchod dál pod tlakem krize

ČSÚ v pondělí zveřejnil i únorovou statistiku o vývoji zahraničního obchodu. Ten skončil přebytkem 28,7 miliard korun, což mírně překonalo odhad trhu.

Opět je tu ale háček. Při bližším zkoumání dat totiž podle dalšího ekonoma společnosti Next Finance Jiřího Cihláře totiž zjistíme, že ani únor nevybočuje z dlouhodobých smutných trendů. Nadále padá vývoz, ještě výrazněji však dovoz.

"Z pohledu české ekonomiky i nadále zůstává velice slabá domácí poptávka, což se jasně odráží v propadu dovozu. Ten navíc také v druhém měsíci nového roku dusí zvýšení sazeb DPH, které jednotlivé zboží činí méně atraktivním. Také pokles vývozu je zaznamenán již třetí měsíc v řadě. Navíc je jasné, že kvůli krizi stále roste naše závislost na Německu. V tuto chvíli můžeme být rádi, že náš západní soused zvládá krizi výrazně lépe než zbytek západní Evropy," uvádí Cihlář.

A co bude dál?

Opět se podle ekonoma potvrzuje, že naše ekonomika by měla během prvního čtvrtletí 2013 dopadnout na dno. Nemůžeme prý počítat s tím, že by dovoz zaznamenal výrazné zlepšení ani během několika následujících měsíců. "Naše ekonomika by měla zažít oživování, avšak velice pozvolné a pravděpodobně až v druhé polovině tohoto roku. Náš export by tak měl i v následujících měsících klesat, propad importu by měl být však výraznější," uzavírá svoji analýzu Jiří Cihlář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…