Nečas vyčítá Mládkovi živnostníky. Ale Bruselu sám servilně slibuje, že s nimi zatočí

08.06.2013 13:27

Stínový ministr financí Jan Mládek v rozhovoru pro deník Právo říká, že kvůli povodním snad Nečasova vláda ohlásí ústup od škrtání a drastického snižování dluhů. ČSSD by v případě volebního úspěchu jako první opatření zastavila odtékání tří procent ze státního důchodového pilíře. A poukazuje na dvojí tvář premiéra Petra Nečase vůči živnostníkům.

Nečas vyčítá Mládkovi živnostníky. Ale Bruselu sám servilně slibuje, že s nimi zatočí
Foto: mladek.eu
Popisek: Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Během povodní se z koaličního pravicového kabinetu Petra Nečase, který tři roky téměř nedbal na přání lidí, stala vláda, která se o ně stará, pomáhá jim a poskytuje pomoc. Opozičním kritikům tak bere vítr z plachet. „Lidé. a zejména ti v postižených oblastech, nechtějí poslouchat o nějakých rozbrojích, ale očekávají pomoc. Během povodní by měly rozbroje utichnout. Poté, co voda opadne, ulice budou uklizeny a nebezpečí pomine, začne se mluvit o tom, co se udělalo špatně,“ uvádí stínový ministr financí Jan Mládek v rozhovoru pro deník Právo.

Upozorňuje také, že odstraňování škod po povodních pomůže ekonomice, a to nejen tím, že vzniknou nové pracovní příležitosti. „Povodně absurdně pomohou celé zemi. Současná vláda totiž, jak doufám, jimi zdůvodní ústup od svých ideologických manter, že prioritní je v době krize škrtání a drastické snižování dluhů, na což celá ekonomika a hlavně lidé čekají zatím marně několik let,“ konstatuje Jan Mládek.

Vláda ČSSD bude prosazovat politiku všech azimutů

Reaguje i na to, že přes všechny sliby a závazky od ničivé povodně z roku 2002 se téměř jako o život stavělo v zátopových oblastech. „To je odpovědnost starostů a výsledek obrovského tlaku stavebníků. Okolo vody se strašně hezky bydlí. Komerční sektor ale už vyslal varovný signál. Pojišťovny vyplatí výrazně méně peněz, protože mají záplavové mapy a rizikové oblasti nepojišťují,“ vysvětluje stínový ministr financí ČSSD.

Pokud by sociální demokracie uspěla příští rok ve volbách a sestavovala by vládu, musí překonat izolaci, do které nás ODS a TOP 09 dostaly. „TOP 09 se sice tváří proevropsky, ale když dojde na řešení konkrétních problémů, má blíže k izolacionismu ODS. Bude se muset prosazovat politika všech azimutů, získávat ruské, čínské a americké investice. Budeme muset řešit čerpání evropských fondů. To vidím jako největší fiskální katastrofu,“ říká Jan Mládek pro deník Právo.

Stopne se odtékání tří procent ze státního pilíře

Jako možného budoucího ministra financí ho děsí představa realizovaných projektů, faktur proplacených z národních zdrojů, které ale nebudou Bruselem po shledání pochybení proplaceny a objeví se hrůzný dluh 150 až 250 miliard korun. „Byl bych rád, kdyby někdo z vlády udělal do voleb odhad, co a jaké nebezpečí zanechá jakékoli příští vládě,“ obrací se stínový ministr financí na Nečasův kabinet.

V souvislosti s druhým pilířem penzijní reformy nechce mluvit o jeho zrušení ze strany ČSSD, ale o transformaci. „Nám nejvíce vadí, že z prvního pilíře odtékají tři procenta ze státního důchodového pilíře. První opatření, které bychom přijali, to zastaví. Pak bude otázka, co se s tím druhým pilířem udělá. Klienti fondů druhého pilíře by si mohli svá dvě procenta a tři ze státního převést do třetího pilíře. Pak jim ale zůstane v prvním pilíři snížený nárok na důchod za dobu, co byli ve druhém pilíři,“ hovoří Jan Mládek o jedné z možných variant řešení druhého pilíře.

Nečas vede štvavou kampaň, ale Bruselu servilně slibuje

Ke svému projevu na sjezdu ČSSD, v němž zmínil, že živnostníci parazitují na systému, říká, že ta historka měla potíž jednoho nevhodně zvoleného slova, kdy měl raději použít slovo černý pasažér. „Dost mne štve, že předseda vlády proti mně a ČSSD vede štvavou kampaň a současně do Bruselu servilně slibuje, že vyřeší problém nedostatečného zdanění živnostníků,“ poukazuje Jan Mládek na obojaký postoj premiéra Petra Nečase.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…