A máte šmitec, exekutoři. Ministr Pospíšil se chystá zakročit

17.01.2012 14:28

Žně exekutorů i ruinování lidí třeba kvůli jednomu drobnému přestupku by mohly skončit. Přílišné tvrdosti práva chce zamezit ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, a proto navrhuje úpravu, která omezí výhodnost exekutorského byznysu. Vymáhání dlužné částky by totiž mělo nově předcházet tzv. předžalobní plnění.

A máte šmitec, exekutoři. Ministr Pospíšil se chystá zakročit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Zlatokopectví exekutorů by mohla učinit přítrž úprava, kterou navrhuje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a která má omezit výhodnost jejich byznysu. Podle ní by soudnímu vymáhání dlužné částky mělo nově předcházet tzv. předžalobní plnění. „V něm by věřitel musel upozornit dlužníka na existenci jeho dluhu a dát mu přiměřenou lhůtu na zaplacení,“ píše se v materiálu, který už má k dispozici legislativní rada vlády.

„Chceme zamezit přílišné tvrdosti práva. Když má někdo drobný dluh a neví o něm nebo na něj zapomene, měl by mít člověk právo být na dluh upozorněn a mít šanci ho zaplatit v původní výši,“ vysvětlil pro Lidové noviny svůj krok ministr Pospíšil. Až dosud se běžně stává, že pokud někdo zapomene či vědomě nezaplatí i jen dluh v řádu stokorun, bez jakékoli upomínky k němu po několika měsících dorazí exekutor.

Ze stokorunového dluhu je rázem desetitisícový

Původně stokorunový dluh pak ale vyskočí o 3000 korun jako odměnu pro exekutora při drobnějších pohledávkách a o dalších 3500 korun jako náhradu výdajů. Přičtou se i úroky z prodlení a náklady na advokáta. „Ukazuje se, že se jedná o velký byznys s pohledávkami, kdy advokátní kanceláře chrlí často tisíce návrhů na vydání platebního rozkazu,“ poukazuje ministr Pospíšil, proč má jeho resort v plánu odměny pro exekutory i advokáty snížit a omezit.

Ty by se měly u exekutorů snížit o polovinu, což ale pořádně rozlítilo Exekutorskou komoru. „Domníváme se, že snížení exekutorského tarifu podle návrhu ministerstva spravedlnosti posílí vědomí dlužníků o tom, že nerespektování rozhodnutí soudů a orgánů státní moci se vyplácí,“ uvádějí zástupci komory na svém webu.

Rozmohlo se skupování dluhů za účelem jejich vymáhání

Ale na to, že se vymáhání drobných dluhů stalo pro exekutory výnosným byznysem, už upozorňují i politici. „Jedním z excesů poslední doby je například skupování dluhů za účelem jejich vymáhání. Na to se pak nabalují exekuční a soudní poplaky,“ upozornila pro LN vicepremiérka pro boj s korupcí a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake.

Pomoci obětem těchto nekalých praktik má právě takzvaná předžalobní výzva. To je opatření, které má být součástí novelizace občanského soudního řádu, kterou se chystá projednat legislativní rada vlády. Jde o povinnost věřitele informovat dlužníka o existenci jeho dluhu ještě předtím, než dojde k žalobě. Pokud by žalobce výzvu nezaslal a v následném soudním řízení by uspěl, nebude mu přiznána náhrada nákladů řízení.

ČSSD se na předžalobní výzvě s vládou shodne

„Není normální, aby exekucí bylo více než běžných soudních sporů. Je to tím, že se vyplatí exekvovat ne kvůli výši dluhu, ale kvůli nákladům na řízení,“ připouští předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a upozorňuje na nutnost nápravy. „Stát musí zajistit dohled nad touto činností, který je výkonem veřejné moci. Zatím je však jen velmi formální nebo vůbec neexistuje,“ zlobí se Baxa.

V koalici mají chystané kroky ministerstva spravedlnosti podporu. Nenarazí zřejmě ani u opoziční ČSSD. Místopředseda Jiří Dienstbier je přesvědčen, že se k úpravě pravidel mělo přistoupit už dávno. Na předžalobní výzvu má stejný názor jako vláda. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc vidí možnost, jak zastavit dramatický nárůst exekučních řízení v omezení spotřebitelských úvěrů a stanovení větší ochrany dlužníků.


 

reklama

autor: jih

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…