Absence poslanců rozlítily Vlčka. Hodlá trestat

30.12.2009 22:03

Předseda sněmovny navrhuje, aby za dvě "áčka" byl zastupiteli krácen plat.

Absence poslanců rozlítily Vlčka. Hodlá trestat

Někteří zákonodárci, kteří za svůj mandát pobírají vysoce nadprůměrný plat, jež se mnohdy včetně rozmanitých náhrad a příplatků za sněmovní funkce pohybuje okolo sta tisíc mesíčně, si se svou pracovní disciplinou příliš nelámou hlavu.

Jak uvedla televize Nova například Libor Ambrozek (KDU-ČSL) chyběl letos u 2 389 hlasování, Miloslava Vostrá (KSČM) se omluvila z 1057 hlasování. Podle serveru kohovolit.eu je naopak největším absentérem Vlastimil Tlustý (dříve ODS, nyní Libertas.cz) a senátor a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Exministr financí Tlustý vysvětluje svou neúčast při hlasování, která se dá snadno statisticky sledovat, záměrem. Nechtěl tak pomáhat ani Topolánkovi ni Paroubkovi.

Nejvíce chybí poslanci během čtvrtků, kdy jsou na programu tradiční interpelace premiéra a členů vlády a pak jsou slabé co do účasti pátky, kdy se volení zástupci již těší na své blízké.

"Je to především politická odpovědnost klubů a stran, aby zajistily účast poslanců," reagoval pro Novu předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Občas jsou rozesílány SMS a lidé voláni k zodpovědnosti," doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) se tedy rozhodl, že budou za neúčast na jednání padat pokuty. Tedy alespoň podle jeho návrhu, který si musí samotní příjemci trestů odsouhlasit.

"Pokud bude mít dvě absence, bude se tím zabývat mandátový a imunitní výbor sněmovny, který by mohl krátit i plat daného poslance," popsal svůj záměr Vlček v televizi Nova. Poslanec by byl omluven v případě služební cesty nebo v případě pracovní neschopnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…