Adventní drb: Halíka čeká velké povýšení, Hájek mu to chce zkazit

16.12.2011 12:56

Útoky na kněze Tomáše Halíka, v nichž se poslední měsíc činí především vicekancléř Petr Hájek, mohly být vyvolány tím, že se objevují informace o jeho možném jmenování kardinálem. Server Česká pozice tvrdí, že papež Benedikt XVI. má příští rok v úmyslu jmenovat dva nové kardinály a jako o jednom z nich se uvažuje právě o Halíkovi.

Adventní drb: Halíka čeká velké povýšení, Hájek mu to chce zkazit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík

Překvapivé vysvětlení pro mediální útoky na kněze Tomáše Halíka nabízí server Česká pozice, která z dobře informovaného zdroje získala informaci, že papež Benedikt XVI. má příští rok v úmyslu jmenovat možná dva nové české kardinály. Ještě zajímavěji v tomto adventním čase vyznívá informace, že kromě předsedy České biskupské konference a arcibiskupa pražského, metropolity a primase českého Dominika Duky se prý uvažuje o tom, že papež jmenuje kardinálem i významného kněze a teologa Tomáše Halíka.

„Někteří lidé blízcí katolické církvi a papeži chtějí, aby se jedním z nových českých kardinálů stala osobnost, která svým životem a dílem významným způsobem přispěla k moderní teologii a která by pokračovala v odkazu kardinála Tomáše Špidlíka,“ uvedl dobře informovaný zdroj a dodal, že kdyby volba padla na Tomáše Halíka, nebylo by to vůbec překvapivé.

Vytrvalý kritik názorů prezidenta Klause

A právě to by mohlo stát za útoky na Halíka, které odstartoval blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause Petr Hájek, když pro ParlamentníListy.cz zpochybnil Halíkovo svěcení. Halík je považován za jednu z nejvýraznějších katolických osobností České republiky. Udržuje si image intelektuála, který se volně vyjadřuje k dění kolem. Tím, že neusiloval o místo v církevní hierarchii, si uchoval možnost svobodného projevu.

Navíc je znám svou angažovaností v občanském životě a patří rovněž k vytrvalým kritikům názorů prezidenta Václava Klause a jeho okolí. Nelíbil se mu například Klausův projev na letošní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi, kde podle něj prezident náboženskou slavnost zneužil a církvi se snaží účelově vlichotit. Církev kvůli tomu před sbližováním s prezidentem varoval.

Arcibiskup vyzval aktéry sporu k usmíření

Poté, co vicekancléř Hájek nedávno pro ParlamentníListy.cz zpochybnil Halíkovo kněžství, Česká biskupská konference poslala dokument, který měl údajně dokazovat Halíkovo kněžství. Avšak jak upozornily ParlamentníListy.cz, dokument od kolínského arcibiskupa Joachima Meisnera není podle církevního práva platným potvrzením o vysvěcení. Tím je potvrzení od biskupa světitele, či zápis v křestní matrice, které však Halík ani ČBK nepředložila.

Spor hradního vicekancléře Hájka a religionisty Halíka komentoval i pražský arcibiskup Dominik Duka, který je přesvědčen, že by se měli usmířit. „Žádná přestřelka není dobrá, žádná hádka není dobrá, protože jsme v adventu. Myslím, že by ti, kteří na sebe střílí, měli říci: 'Příměří, odpusťme jsme si, co jsme si.' To je jediné řešení,“ řekl Duka. Na jeho slova zareagovali oba dva.

Ironický kněz vydává vicekancléře za svého agenta

Halík pojal odpověď v hodně ironickém tónu. „Musím přiznat to, co dříve nebo později stejně vyjde najevo: Petr Hájek je ve skutečnosti mým dlouhodobým agentem na pražském Hradě. Má za úkol diskreditovat Václava Klause, zvyšovat mou popularitu v národě a v poslední fázi mne osvobodit od překážky antiklerikálních předsudků,“ prohlásil kněz.

Hájkovy útoky prý natolik zvýšily jeho popularitu ve společnosti, že znovu zvažuje kandidaturu na prezidenta. „Výzva arcibiskupa Duky, abychom se s Hájkem smířili, je tudíž zcela nemístná: Hájek je ve skutečnosti můj dobře placený člověk na Hradě. Pokud po tomto odhalení ztratí své místo v hradní kanceláři, nabízím mu do voleb výhodné místo kostelníka v kostele Nejsv. Salvátora,“ dodal Halík.

Pro znalce poměrů v církvi je informace o Halíkovi coby kardinálu bizarní

„Pokud tvrdí, že je výzva arcibiskupa Duky nemístná a ironickým způsobem ji zpochybňuje, já jsem přesvědčen, že je naopak zcela namístě,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Hájek. „Proto přicházím s přáním, které je však reálnější: Aby každá rozjitřená mysl nalezla v adventu klid a útěchu. Vždyť je to přece pro nás mnohé čas naděje, rozjímání a radostného očekávání. Pro mě to alespoň platí. Takže požehnaný advent a svátky vánoční, pane Halíku!“ popřál vicekancléř knězi Halíkovi.

Informaci serveru Česká pozice, že by Halík mohl být jmenován kardinálem, a proto byl vystaven útokům, které měly jeho jmenování zhatit, se Hájek podivuje. „Na to odpovědět nemohu, protože o tom nic nevím. Avšak každý, kdo jen trochu zná poměry v církvi, by takovou informaci musel pokládat za zcela bizarní,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz vicekancléř Hájek.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…