Advokát Sokol vysekal senátora z korupce. Špinavě, útočí bojovník Hučín

03.02.2012 6:48

Poté, co olomoucká krajská státní zástupkyně Marie Kodytková zastavila trestní stíhání přerovského primátora a senátora za ČSSD Jiřího Lajtocha a bývalého vedení Přerova kvůli podezřelým zakázkám, objevila se řada kritických reakcí na toto rozhodnutí. Přerovský rodák a představitel politických vězňů Vladimír Hučín spekuluje o tom, zda trestní stíhání nebylo zastaveno kvůli známostem někdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Nováka a bývalého šéfa ministerstva vnitra Tomáše Sokola, kteří v kauze vystupovali jako obhájci obviněných. Sokol se ale od obvinění distancuje.

Advokát Sokol vysekal senátora z korupce. Špinavě, útočí bojovník Hučín
Foto: Archiv
Popisek: Senátor ČSSD Jiří Lajtoch

Obviněných bylo včetně primátora Jiřího Lajtocha v kauze celkem třináct. Mezi nimi deset bývalých radních města a dva úředníci. Protikorupční policie je navrhla obžalovat v souvislosti s přestavbou přerovského domova důchodců a zimního stadionu. Vinila je ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Kriminalisté se o případ začali zajímat více než před rokem, protože zakázky stály přerovskou radnici nakonec mnohem víc, než bylo původně v plánu. Jen cena u domova pro seniory se navýšila o 30 milionů korun na celkových 167 milionů. Policisté v obvinění také řešili možné napojení politiků na stavební firmu, která zakázky realizovala.

Kodytková: Nepodařilo se prokázat trestnou činnost

O tom, že obvinění nakonec nepůjdou před soud, rozhodlo olomoucké krajské státní zastupitelství. To případ převzalo od vsetínských žalobců, kteří se kauzou zabývali půl roku. Do Vsetína byl případ přeložen z Přerova kvůli možné podjatosti.

„Dala jsem Vsetínu v rámci výkonu dohledu pokyn, aby u některých obviněných zastavil trestní stíhání s tím, že se nejedná o trestný čin, ale pouze o formální porušení zákona o veřejných zakázkách. Okresní státní zastupitelství to odmítlo učinit, a tak jsem jim případ odňala. Na to jsou interní pravidla, vysvětlila ParlamentnímListům.cz krajská státní zástupkyně Marie Kodytková, která trestní stíhání obviněných nedávno zastavila.

K tomuto rozhodnutí krajská státní zástupkyně dospěla, protože skutky, které byly popsány v usnesení policie o zahájení trestního stíhání, nebyly trestnými činy. Policie obviněné podle ní nestíhala pro navýšení ceny při přestavbě domova důchodců a zimního stadionu, ale pro porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, kdy měli zhotovitele nechat provést veškeré dodatečné stavební práce. To se ale prokázat nepodařilo.

Lajtoch: Jsem rád, že se vše vysvětlilo

Jiří Lajtoch je rád, že krajská státní zástupkyně zastavila podle něj nesmyslné trestní stíhání.„Konečně se to někam posunulo. Veškerá obvinění proti mně byla po faktické stránce nesmyslná a po právní stránce chybná. Jsem rád, že se případ uzavřel, že bylo vše vysvětleno a že se krajská státní zástupkyně nebála zastavit trestní stíhání, i když mnozí předpokládali, že od státního zástupce musí jít případ nutně k soudu a přenese se tak kompetence na další složku,“ řekl redakci Lajtoch.

Šlechta: Metoda spravedlnosti po vzoru Čunka

Přerovská opozice to ale vidí jinak. „Jsem velmi znepokojen informací, kdy dozorový orgán po ukončení vyšetřování policie věc odejme a začíná to řešit znovu. Člověka napadají souvislosti s kauzou pana Čunka, myslím tím stěhování spisů mezi jednotlivými státními zástupci, aniž by se věc urychleně předala soudu, který jediný může rozhodnout o vině či nevině dotčených veřejných činitelů a úředníků,“ myslí si Richard Šlechta z opozičního uskupení Společně pro Přerov.

Hučín: Obhájci využili svých známostí

Zastavení stíhání všech třinácti aktérů takzvané přerovské kauzy se nelíbí také Konfederaci politických vězňů v Přerově (KPV). Podle jejího místopředsedy Vladimíra Hučína v rozhodnutí žalobkyně sehrály roli známosti bývalého ministra vnitra Tomáše Sokola a někdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Nováka, kteří v této věci působili jako obhájci obviněných. „Tito lidé využívají jen svých známostí a nestandardních styků z doby, kdy působili ve vrcholné politice,“ řekl ParlamentnímListům.cz Hučín.

Sokol: Hučín je nevzdělaný hlupák

Tomáš Sokol si však kritiku místopředsedy přerovské KPV nenechal líbit. „Pan Hučín se mi jeví jako nevzdělaný hlupák, který by ani nedokázal posoudit, jestli je zastavení  trestního stíhání věcně a právně v pořádku, takže nemá smysl se k jeho hospodským komentářům více vyjadřovat,“ vzkazuje jeden z nejznámějších českých právníků a bývalý ministr vnitra z let 1990-1992 Tomáš Sokol.

V souvislosti s rozhodnutím žalobkyně o zastavení stíhání Krajská organizace Suverenity – Bloku Jany Bobošíkové a Strany pro otevřenou společnost sepsaly otevřený dopis, v němž žádají přerovské zastupitele o přezkoumání postupu státní zástupkyně. Zastupitelé by se touto výzvou měli zabývat na svém nejbližším jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…