Americký novinář o Bradáčové, Kalouskovi a Blažkovi: Budou se dít věci

07.07.2012 5:38

Nový ministr spravedlnosti nastoupil do úřadu s jasným úkolem, omezit mocenskou skupinu kolem nevyššího státního zástupce Pavla Zemana. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to říká americký novinář sledující zákulisí české politiky Erik Best. Mluví také o tom, proč TOP 09 ve skutečnosti Lenku Bradáčovou vůbec nechce.

Americký novinář o Bradáčové, Kalouskovi a Blažkovi: Budou se dít věci
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Jmenováním nového ministra spravedlnosti začaly doznívat rozvášněné nálady spjaté s odvoláním jeho předchůdce. Proč se ale třeba stále příliš nemluví o Pospíšilově spojení s plzeňským bossem Romanem Jurečkem? „Myslím, že se o tom nemluví, protože k tomu není tolik informací na veřejnosti. Dokud se o tom nezmínil sám premiér Nečas, když řekl, že na něho má vazby i paní Bradáčová. Tohle bylo vždycky nějak v pozadí, částečně je to kvůli tomu, že Pospíšil měl v médiích dobré postavení a málokdo takové věci vůbec zkoumal,“ odhaduje v reakci pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

„Ostatně Pospíšil Jurečkovi představoval i Pavla Zemana ještě před tím, než byl jmenován nejvyšším státním zástupcem, což zdůvodňoval tím, že pro něho potřeboval získat podporu uvnitř strany. V tom by určitá logika byla, ale otázkou je, jakou by potřeboval podporu pouze jednoho konkrétního člena ODS,“ míní americký novinář.

Prostředek k vyštvání nejvyššího žalobce Zemana

Podle něho tu ve veřejnosti panuje jistá tendence vybrat si jednu stranu toho sporu. „Buď Pospíšila, nebo ten zbytek, ale myslím, že ani jedna ta strana není nijak čistá. Mezi státními zástupci se podle mě odehrává určitý boj o moc a zatím to vypadá, že vyhrává Zeman a jeho parta. A teď logicky následuje protiútok, kterého jsme byli svědky od nového ministra Blažka, který hned na úvod řekl, že je jeho nadřízený, čímž dal najevo, že to nějak hodlá utnout,“ pokračuje Best.

„Jako o jednom z důvodů Pospíšilova odvolání se mluví i o jím protlačovaném zákonu o státním zastupitelství. Podle mě to bylo ale jasné mnohem dřív, než si toho někteří novináři všimli. Možná bude tohle sloužit jako prostředek k vyštvání Zemana, to je určitě jedna z možností,“ domnívá se ve vyjádření pro redakci ParlamentníchListů.cz

Jak si vysvětlit poměrně silné tlaky koaliční TOP 09 na to, aby nový ministr jmenoval vrchní pražskou státní zástupkyní právě Lenku Bradáčovou z Ústí? „TOP 09 sice veřejně tlačí na to, aby byla Bradáčová jmenována, ale podle mě jen blafují, oni na tom ve skutečnosti žádný zájem nemají. Možná, že je ten tlak tak velký právě proto, aby se její jméno stalo politicky neprůchodné a k tomu jmenování vůbec nedošlo,“ překvapuje Best.

Proč by TOP 09 chtěla Bradáčovou? Nedává to smysl…

„Nedává žádný smysl, proč by TOPka měla Bradáčovou chtít. Ona je přece součástí té stejné skupiny, kterou Kalousek kritizuje v kauze Parkanové. Není to možná ta stejná osoba, ale každopádně je součástí stejné party lidí, kterou vytvořil nejvyšší státní zástupce Zeman,“ je přesvědčen.

Pospíšilovo odvolání strhlo nebývalý zájem veřejnosti, na čímž mnoho komentátorů kroutilo hlavou. „Proč spousty jindy protivládních aktivistů demonstrovaly proti Pospíšilově odchodu? Mnoho z těch lidí to pochopilo jako boj dobra proti zlu, ale já říkám, že to vůbec tak jasné není. Možná, že tomu pomohla i ta poměrně rychlá reakce prezidenta,“ vysvětluje si částečně americký novinář, sledující české politické dění.

Blažek nastoupil razantně. Pozor, aby nechtěl konkurovat Kalouskovi

„Pokud jde o osobu nového ministra Pavla Blažka, o něm zatím vím poměrně málo, ale byl jsem docela překvapený, jak při jmenování mluvil hodně tvrdě, třeba o té nadřízenosti a podřízenosti. Jsem ale překvapený, že ti stejní lidé, kteří kritizovali odvolání Pospíšila, nekřičeli nijak nahlas na jmenování Blažka. Zdá se mi, že byl jmenován s jasnými úkoly, ale tváří se pochopitelně, jako by tomu tak nebylo. Pokud si ale bude chtít udržet tu razanci, s níž nastoupil, mohl by trochu začít konkurovat Kalouskovi. Otázka je, jak to bude postupem času akceptovatelné i pro samotného Nečase,“ odhaduje Best pro redakci ParlamentníchListů.cz

„Třeba jak Nečas zdůraznil, že důležitá rozhodnutí budou na ministrovi, ale je evidentní, že dostal za úkol snížení moci těch mocenských skupin kolem Pavla Zemana, kam samozřejmě patří i Lenka Bradáčová nebo právě odvolaný Pospíšil. Někdo do toho také plete i Václava Moravce a můžeme i spekulovat, do jaké míry má Zeman podporu v Evropské unii,“ ptá se dokonce v závěru Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…