Amnestie je kouzelné slovo. Tolik kritiky si nezaslouží, prohlásil Duka

02.01.2013 18:59

„Nechci kritizovat Klausovu amnestii,“ uvedl na rádiu Impuls kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup. Jedná se podle něj o starobylý nástroj, kterým mohly hlavy státu dopřát spravedlnosti i těm, kteří byli odsouzeni nevinně. Vyjádřil také naději, že ve společnosti brzy zavládne lepší nálada.

Amnestie je kouzelné slovo. Tolik kritiky si nezaslouží, prohlásil Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

 

Kardinál upozornil na frustraci lidí vůči politickému dění, kterou on osobně ve společnosti intenzivně vnímá. Pramení z ní podle něj i následná nechuť jít k volbám a vložit svůj hlas a důvěru politikovi či politické straně. „Naše politické strany mají malou základnu, z které se těžko vybírá,“ myslí si. Zvolený politik pak podle něj necítí dostatečnou zodpovědnost vůči občanům a domnívá se, že jeho mandát je pouze v jeho rukách. „Myslím si, že je to chyba politického vývoje po roce 1989,“ dodal.

Přesto je podle jeho názoru důležité, aby v sobě každý našel míru osobní zodpovědnosti a k volbám se dostavil. „Je dobré, aby v demokratické zemi člověk šel k volbám,“ podotkl. K blížícím se prezidentským volbám se prý církev vyjadřovat nebude, alespoň co se prvního kola týče, neboť jejich zasedání je naplánováno až na leden.

Budoucí prezident by měl držet své slovo

„Mezi kandidáty je několik lidí, kteří jsou slušní a zaslouží si hlas,“ uvedl kardinál, ale odmítl jmenovat, čí jméno bude na jeho volebním lístku. „Některé z nich znám osobně a vím, jakým způsobem se podílely na proměnách této země. Vážím si také lidí, kteří mají politickou zkušenost a drží své slovo,“ naznačil jen.

Vyjádřil se i k tolik diskutované dílčí amnestii, kterou během svého novoročního projevu udělil prezident Václav Klaus, a která rozvířila vlnu kritiky. On se podle svých slov chce ale veškerých kritických komentářů zdržet. „Pro mne jako politického vězně je amnestie slovo kouzelné, přímo zázračné,“ nechal se slyšet. Připouští, že amnestie odměňuje vinné lidi. Podle Duky ale v sobě nese myšlenku, že někdy můžou být mezi odsouzenými i ti lidé, kteří jsou nevinní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …