Arcidinosaurus Babiš nás chce poučovat, jak dělat byznys a politiku, varuje Bárta

18.12.2011 14:29

NA HRANĚ S XAVEREM Bývalý ministr dopravy a šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentuje přímou volbu prezidenta jako potřebný kultivační nástroj, prozrazuje, koho by rád viděl na Hradě po Václavu Klausov,i a zamýšlí se nad tím, v kom se ve své politické kariéře zmýlil a kdo se naopak mýlil v něm.

Arcidinosaurus Babiš nás chce poučovat, jak dělat byznys a politiku, varuje Bárta
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Rozhovor s Vítem Bártou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Pane Bárto, koho by Věci veřejné rády viděly na Pražském hradě, až skončí Václav Klaus?

To je velmi těžká otázka. Každý nástupce po osobnostech, jako jsou Václav Havel a Václav Klaus, bude mít nesmírně těžké srovnání. Po Václavu Klausovi tady nevyrostl žádný silný politik, který by v kontinuu politiky vstoupil na hřiště. A nutno uznat, že přímá volba s sebou přinese asi i trochu jiný styl prezidentů, než jak jsme je znali do teď.  Já osobně určitě budu nominovat do stranických primárek Věcí veřejných pana profesora Švejnara.

Nemáte obavu, že až budou volit prezidenta občané, prezidentem se stane – a nemyslím to nijak zle – třeba Jaromír Jágr?

Jakákoliv volba občany samozřejmě vede k otázce, jestli zvolí dobře, či ne. Ale jsem přesvědčen, že vyspělost kupříkladu Velké Británie, demokracie typu USA je dána nejen dobrou, ale i špatnou zkušeností z vlády. Pokud si tedy zvolíme prezidenta jakéhokoli a pokud budeme mít i špatné zkušenosti, o to spíš budeme ty další roky volit lépe. V tomto směru je přímá volba pro českou společnost velmi dobrý kultivační nástroj.



Poslanecká sněmovna vás vydala k trestnímu stíhání kvůli kauze, která byla rozpoutána před několika měsíci. V případě, že jednání před soudem dopadne dobře a vy nebudete odsouzen, budete se znovu snažit o post ministra?

Jsem přesvědčen o své nevině, snažím se maximálně intenzivně spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení, pevně doufám, že právě na základě jejich dobré práce se podaří jasně ukázat moji nevinu, ale do doby, než budu zcela jednoznačně očištěn, se nechci pouštět do debat, co bude dál. Ve vládě mají býti pouze lidé, o kterých nejsou žádné pochybnosti, já jsem byl z něčeho nařčen, a dokud nebudu jasně očištěn, nechci takto uvažovat.  

Do jaké míry vás coby politika nechává chladným, nebo naopak nenechává, situace na pražské radnici?

Každá změna, která je v posledních měsících na stole, má dva rozměry. Jeden rozměr je, že Věci veřejné slíbily bitvu s dinosaury a řada občanů si myslela, že když vstoupíme do sněmovny, všichni ti dinosauři ze dne na den zmizí. Ale realita je taková, že bitva začala teprve vstupem na vlastní bitevní pole. Jiná věc je, že jsou tady lidé typu pana Babiše, kteří jsou z mého pohledu větší dinosauři než řada z těch, proti kterým jsme dosud bojovali. U těch se hon na dinosaury změnil v jakési vrtěti psem. Bývalý pracovník státní bezpečnosti, člověk, který postavil celé své impérium na tom, že zprivatizoval české zemědělství, nás chce poučovat o tom, jak se má dělat byznys a politika, aniž by tu byla korupce. To je strašně nebezpečné. Znamená to, že ne každá změna, která nastává, za sebou opravdu nese něco pozitivního.

Dostáváme se teprve dnes – a to souvisí i s tou pražskou radnicí – do generační změny, to je dobře. Na mnoha frontách je ale patrné, že to často odnášejí lidé, kteří za to až tak úplně nemohou, a co je nejpodstatnější, velká řada vyspělých dinosaurů to umí velmi dobře zneužívat a velmi dobře se dovede maskovat za tím novým, co se tady líhne.

Mají se občané bát příštího roku? Ze všech stran slyšíme, jak to bude ekonomicky špatné, jak nás postihne krize, na co se máme připravit?

Nedomnívám se, že bychom se my v Čechách měli bát nějakých razantních otřesů. Máme několik velkých výhod: Zaprvé – i díky panu prezidentu Klausovi – nemáme euro, máme svoji stabilní a v dobách krize naopak v zásadě posilující českou měnu. V tomto směru mimochodem máme býti na co hrdí. Zadruhé jsme opatrní. Vítám postoj pana premiéra, že nenaskakujeme okamžitě na to, co se děje v Evropské unii, a vážíme určitou nezávislost české kotliny na tom, co se v Evropě děje.

Krize v Evropě byla nastartována v Řecku tím, že Řecko nedávalo správné údaje zbytku Evropy o stavu svého hospodaření. Musíme proto být opatrní, aby se  podobná situace i od jiných států EU neopakovala. Nesmíme všem důvěřovat, ale naopak velmi přísně prověřovat,  když někam dáme korunu, jakou máme naději, že se ta koruna vrátí.  

Takže se občané bát nemusejí?

Neříkám, že krize je rýma, to jistě ne, ale určitě bychom neměli podléhat panice a bát se nějakých razantních nestabilit. Musíme býti obezřetní a velmi vážit, jestli dáme nějaké peníze na pomoc eurozóně, či nikoli.

Takže krize není rýma, ale rakovina také ne…

V následujícím roce určitě nemůžeme počítat s tím, že by česká ekonomika rostla. Jsou určité kroky, které budeme muset podniknout proto, abychom směřovali k vyrovnanému státnímu rozpočtu, a je jasné, že nebudeme moct stavět kupříkladu tolik silnic, kolik bychom chtěli.



Příští rok nás čekají krajské volby. Do jaké míry budou Věci veřejné usilovat o úspěch v krajských volbách, máte na to dostatek lidí, máte na to jako politická strana strukturu?

Jestli je něco velikou výhodou naší dubnové krize, kdy jsme měli jakýsi obecně známý vnitrostranický puč, tak to, že strana si prošla tím, čím Strana zelených a řada jiných parlamentních stran. Nicméně jsme tu bitvu nevzdali, snažíme se očistit a myslím si, že se do krajských voleb budeme mít v jednotlivých regionech čím pochlubit.

Jsou už známa nějaká jména kandidátů do krajských voleb?

Krajské rady nyní připravují kandidátky, takzvané primárky především na lídry krajských kandidátek a v následujících týdnech budou tito kandidáti představeni široké veřejnosti. Tak jako doposud bude probíhat elektronická přímá volba nejenom straníky, ale i občany, kteří se zaregistrují na webu VV. Sami občané rozhodnou o tom, kdo bude v čele krajských kandidátek Věcí veřejných.  

Pane Bárto, když se ohlédnete zpátky, v kolika lidech jste se za poslední řekněme rok mýlil?

(smích) To je těžká otázka. Ani jich není tolik, ale o to je to těžší, že to byli lidé velmi blízcí. O co více se mýlíte v lidech, které znáte léta a intenzivně, o to více vás to vede k opatrnosti a promýšlení všech chyb, kterých jste se dopustil.

A naopak, slyšel jste od někoho, že se mýlil ve vás?

Musím říct, že mě těší, že jsem za poslední týdny a měsíce dostal řadu esemesek a e-mailů, které znějí: jsem rád, žes to nevzdal a že dál bojuješ. To je nesmírně posilující a já pevně doufám, že každodenní poctivá práce nakonec zvítězí nad pomluvou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …