Aspoň lidé zhubnou, zaznělo z ODS na dotaz o vyšší dani

06.08.2012 7:23

S vyšší DPH se vybralo méně peněz. Říkají to aktuální čísla i známá Lafferova křivka. Budou díky tomu lidé méně jíst? A proč pravicovou vládu často kritizují i pravicoví ekonomové a osobnosti? Zeptali jsme se koaličních politiků. Poslanec ODS Aleš Rádl zmínil, že možná díky tomu budou lidé jíst zdravěji.

Aspoň lidé zhubnou, zaznělo z ODS na dotaz o vyšší dani
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

Mnohá média, ale i řada ekonomů, odsoudila ministra financí za TOP 09 Miroslava Kalouska, že zvýšením DPH zavinil snížení celkového výběru daní oproti stejnému období za loňský rok, kdy byla snížená i základní sazba této daně nižší.

Navíc další zvýšení a tedy i zdražení od roku 2013 podle levice brutálně sníží už tak nízkou koupěschopnost a lidé budou šetřit a kupovat špatné potraviny. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků z ODS a LIDEM, jak kroky ministra financí ze své koaliční TOP 09 hodnotí a zda je skutečně Miroslav Kalousek, respektive celá vláda vinna tím, že budou lidé s už tak nízkými příjmy méně utrácet i za potraviny a zda se dá říci, že budou vlastně méně jíst.

Kalousek prý chce rozmělnit vlastní odpovědnost

Vládní kabinet Petra Nečase (ODS) přitom kritizují i pravicoví ekonomové a osobnosti názorově blízké prezidentu Václavu Klausovi.

Podle europoslance za ODS Ivo Strejčka za to opravdu může ministr Kalousek. „To by se mu hodilo permanentně tlačit na zvýšení daní a pak rozmělnit zodpovědnost,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Lidé však vlivem vyšších daní nezačnou méně jíst, to je prý nesmysl. Spotřebitelé spíše omezí nákupy ostatních statků, než jídla. Takovou rétoriku europoslanec Strejček považuje za populistické vyjádření ČSSD.

„Bohužel se politika vlády ‚díky‘ Kalouskovi odklonila od  ekonomicky liberální politiky nízkých daní a nabídkové ekonomiky ke křesťansko-sociální politice vysokých daní a vysoké míry přerozdělování. To je pro některé z nás obtížně přijatelné,“ vysvětluje kritiku vlády z pravicových pozic Ivo Strejček.

ČSSD křičí, přitom sama v době růstu špatně hospodařila

„Ministerstvo financí pravděpodobně neočekávalo, že se občané začínají nyní chovat více jako úsporní spotřebitelé,“ míní poslankyně strany LIDEM Dagmar Navrátilová. „U každého zvyšovaní daní je nutné teď vyvažovat mezi snahou o omezení schodku rozpočtu a zároveň nepřidusit příliš ekonomiku. Myslím, že levice hledá zdůvodnění svých minulých činů ve vládě, a to především ČSSD, která v době růstu byla špatným správcem České republiky. Je pravdou, že všichni šetříme a omezujeme nákupy, ale rozhodně si nemyslím, že budeme kupovat i nekvalitní potraviny. Na to, proč do vlády šijí i pravicoví ekonomové, se musíte zeptat těchto ekonomů,“ uvedla.

Poslanec ODS Walter Bartoš konstatoval, že se ukazuje, že zvýšením DPH a tedy vyšším zdaněním spotřeby lidé začali méně nakupovat. „Tím pádem se snížil celkový výběr. Lafferova křivka prostě není nějaká teoretická poučka, ale funguje. Je dobré prolistovat si občas dějiny ekonomického myšlení. Prospěje to každému, i ministru financí Kalouskovi,“ doporučuje ministrovi a prvnímu místopředsedovi TOP 09 občansko-demokratický poslanec Bartoš.

Alarmistické scénáře levice přiživují strach a nejistotu

„Ministr financí Miroslav Kalousek je oblíbeným hromosvodem levicové opozice, která na něj svádí všechny hříchy světa. Oceňuji, že se snaží řešit rozpočtový deficit. Levice kritizuje zvýšení DPH a sama prosazuje zvyšování daně z příjmů,“ reagoval poslanec vznikající strany LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake Jiří Rusnok.

„Je ale hodně odvážné tvrzení, že vinou vlády budou lidé méně jíst. Levice ráda přehání a svými alarmistickými prohlášeními jen vyvolává v lidech pocit nejistoty a strachu,“ viní opoziční politiky Rusnok.

Kritiku vlády ze strany liberálních ekonomů si poslanec LIDEM vysvětluje tím, že v podstatě všechny vlády po roce 1993 byly terčem podobných kritik. „Ty levicové byly označovány za nedostatečně levicové, pravicové za málo pravicové. Levice nyní označuje kroky vlády za příliš pravicové, neoliberální a podobně. Někteří pravicoví ekonomové zase za příliš levicové.  Znamená to, že se vláda snaží nalézat zlatou střední cestu,“ je přesvědčen Jiří Rusnok v reakci pro server ParlamentníchListů.cz.

Česká koruna nás chrání před většími dopady krize

Za zvýšení DPH je podle slov modrého europoslance Hynka Fajmona odpovědná celá vláda. „Dopady tohoto kroku jsou negativní, jelikož krize v celé EU je hlubší, než se čekalo a z toho důvodu, že Češi začali měnit své chování jako spotřebitelů. Snížení spotřeby bude, doufejme, mírné. Šetřit se ale ve veřejných rozpočtech musí, protože deficit je stále příliš velký,“ doufá člen Evropského parlamentu za ODS.

„Vláda je terčem kritiky, a to je normální věc v demokracii. Každopádně ale finanční trhy České republice věří, o čemž svědčí zlepšující se rating i klesající úroky z českých dluhopisů. V rámci EU si Česko díky své koruně vede dobře,“ chválí Fajmon zachování naší národní měny.

Podle poslanec Aleše Rádla z ODS indikovanou změnu spotřebitelského chování nezavinilo ani tak zvýšení DPH, jako spíš permanentní vytváření negativních ekonomických očekávání a to bohužel v aktivní součinnosti některých vládních představitelů a médií. „Nezaměstnanost je přitom dnes menší, než v době nejrychlejšího ekonomického růstu a průměrná kupní síla společnosti je vyšší,“ řekl redakci.

Kompletní vyjádření poslance Rádla ZDE

Vařená mrkev je zdravější než drahý buřt

„Vláda a to zejména ministerstvo financí se z pro mě neznámého důvodu neustále snaží nastolit ve společnosti náladu beznaděje a bezperspektivnosti. Dělají to snad proto, aby si takto snížili tlak na rozpočtové požadavky, ale nelze se divit, že se této atmosféře přizpůsobí i běžný spotřebitel a začne šetřit a přestane se zadlužovat a odkládá svou spotřebu. Pak může ovšem ministerstvo financí zase těžko očekávat, že něco vybere,“ poznamenal Rádl.

Budou tedy lidé méně nakupovat jídlo a v tom případě vlastně méně jíst? „Argumentovat takto gurmánsky je velmi povrchní a laciné. Jednak proto, že propad výběru DPH není v té dolní sazbě (která platí pro potraviny – pozn.red.), ale v horní sazbě, a jednak proto, že zdravější alternativou k levnému točenému salámu není dražší buřt, ale vařená mrkev s brokolicí,“ polemizuje poslanec.

Buďme v rozpočtové odpovědnosti ještě radikálnější

Lidstvo ve své vyspělejší části má podle Rádlových slov prý zhruba patnáct milionů tun nadváhu, takže promyšlenější přístup ke stravování nemůže škodit. Drtivá většina civilizačních chorob, jak poslanec připomíná, úzce souvisí s příjmem nadměrného množství kalorií.

V souvislosti s často se objevující kritikou ministra Kalouska je ale Aleš Rádl přesvědčen, že by bylo lepší, kdyby se vláda vydala ještě odvážnější cestou než nyní a prosadila rovnou sjednocení obou sazeb DPH na 17,5 procenta, jak to bylo i naplánováno. „A protože ten propad výnosů je především způsoben propadem v té horní sazbě, dá se celkem očekávat, že výrazné zlevnění spotřebního zboží by povzbudilo koupěschopnou poptávku, zatímco stravovací návyky by se možná pozvolna jen upravily žádoucím směrem,“ vidí poslanec Rádl v reakci pro ParlametníListy.cz situaci pozitivně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…