Baptisté odmítli 200 milionů z církevních restitucí, hlásí ČT

21.04.2013 7:51

Bratrská jednota baptistů na svém sjezdu v Chebu definitivně odmítla peníze, které by jí měly připadnout na základě zákona o vyrovnání státu s církvemi. Učinila tak jako jediná ze sedmnácti církví, kterých se vyrovnání týká. Zřekla se tak dvou set milionů korun, které tak zůstanou státu. Informovala o tom Česká televize.

Baptisté odmítli 200 milionů z církevních restitucí, hlásí ČT
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce-ilustrační koláž

Baptisté mají za to, že se jim za minulého režimu nestala majetková křivda, která by odpovídala 227 milionům korun, jež jim přiřkl stát na základě zákona o vyrovnání státu s církvemi. Z toho ovšem plyne, že jednou přijde den, kdy baptisté budou muset najít vlastní zdroje financování, až vyschne přítok finančních příspěvků od státu. Na chod církve by mohly přispívat např. tři tisícovky jejich věřících.

První kompenzace dorazí ke konci roku

"Nebudeme ani dodatečně podepisovat smlouvu se státem, a tím pádem na to nebudeme mít nárok. Rozhodnutí je konečné," potvrdil předseda výkonného výboru Milan Kern. A zdá se, že delegáti jsou v rozhodnutí skutečně za jedno. "Naši bratři, kteří zažili tu dobu, nevnímají, že by se staly nějaké velké křivdy, co se týče majetku," řekl jeden z delegátů.

Dalších šestnáct církví o majetkové vyrovnání se státem stojí. Obdrží nemovitosti za 75 miliard a finanční kompenzaci ve výši 59 miliard korun plus inflace za majetek, který už není možné vrátit. "První kompenzace půjde na přelomu listopadu a prosince," upřesnil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Do sedmnácti let jim stát přestane hradit platy duchovních za 1,5 miliardy ročně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…