Bavič Petr Novotný hodně nahlas: Mám rád Kalouska

26.01.2012 4:24

Herec Petr Novotný s gustem a rád navštívil redakci ParlamentníchListů.cz. Prý proto, že velmi obezřetně sleduje politiku, ale kupodivu i to, co se děje kolem Evropské unie. Koho z politiků má rád? I tady uměl bavič překvapit. Má prostě v oblibě ministra financí Kalouska. Předsedu komunistů ale rád naopak nemá, přesto jej považuje za inteligentního člověka. Na Romy se však dívá spatra: je prý mezi nimi hodně lemplů.

Bavič Petr Novotný hodně nahlas: Mám rád Kalouska
Foto: TV Prima
Popisek: Petr Novotný v pořadu Trampoty na televizi Prima

Asi nikoho nepřekvapí, že se herec a bavič Petr Novotný rád zaobírá politikou. Již v minulosti tuto věc totož prozradil ParlamentnímListům.cz.

„Já se o politiku hodně zajímám. Nebudu ale nikdy aktivní v politice. Jsem ale dokonce možná na politiku hodně návykový. Musím s ní mít totiž celý den kontakt. Když jsem u počítače, tak každou druhou, třetí hodinu projíždím servery a dívám se, jestli se něco nezměnilo, jestli se něco nového nestalo,“ prozradil Novotný s tím, že má na internetu asi čtvery základní domovské stránky. Mezi nimi jsou prý i ParlamentníListy.cz.

„Ty se mi líbí proto, že bleskově reagujete na aktuální dění a současnou situaci,“ pochválil.

On sám sebe řadí mezi voliče pravice. „Pravidelně volím ODS, ale že bych tam měl nějakého oblíbeného politika, tak to ne. Já jsem vždy volil ODS, ale kdyby jenom to, já jsem dokonce pro ODS pracoval jako agentura. Už tenkrát, když jsem začínal, tak jsem jim ale říkal: ´Vy se tak vyhraňujete proti té EU, že tu myšlenku úplně ničíte´,“ zmínil.

Prý je eurooptimistou. Dá-li se to tak říci. „Myslím si, že bychom tady měli – když tak všechno vidíme špatně – naprosto důsledně oddělit Evropskou unii jako geografický útvar a možné budoucí soustátí od jejích ekonomických problémů. To jsou dvě věci, které se automaticky sice spojují, ale je to podle mne škoda,“ poznamenal k tomu ParlamentnímListům.cz dále ve vážném tónu.

Když v minulosti hovořil s nynějším prezidentem Václavem Klausem, tak i on prý řekl, že to „bez té unie nepůjde“.  A právě proto by „ti euroskeptici“ měli jasně říct, že ani oni nechtějí z unie pryč.

„Já bych jim to půjčil, neboť to je strašně málo. Pokud chceme být solidární, tak i musíme. Vždyť si z té unie bereme i my peníze a nakonec ani nepoděkujeme,“ zmínil pak k otázce aktuální půjčky pro MMF.

SLEDUJEME téma: Záchrana eura

Fiskální unie? To je pro mne rajská píseň

Ta druhá věc je ale podle něj existence fiskální unijní smlouvy, kde kvituje, že nějaká pravidla a kázeň budou. „Řekové byli první, kdož porušili pravidla, ale pravidla musejí platit pro všechny bez výjimky. Ta představa, že někdo nade mnou bude vidět a dohlížet do našeho rozpočtu, je pro mne rajská píseň,“ pronesl k této otázce velmi sebevědomě.

„Jestliže se dohodneme pro nějaká pravidla, tak ta EU může být za tři roky v klidu,“ dodal k tématu.

Co ale politici jako lidé? Nadává někdy Novotný na to, jak se chovají v Poslanecké sněmovně? Nad tím se však bavič pouze pousmál. Radši ale promluvil o tom, koho z politiků má rád.

Za facky jsem se mu nedivil

„Měl jsem rád Havla. Na druhém místě mám rád Kalouska a to pro jeho přístup k humoru. To je pro mne politik zajímavej. Nikdy bych ale nikoho nezfackoval, jako on. Někdy má však člověk chuť někomu skutečně vrazit, takže jsem se mu nedivil.“

Ale Kalousek není jediný. V oblibě má také předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou, a to pro její „anglickou vznešenost“.

 „Radek John se mi jako politik líbil vždycky, ale poslední dobou se to zhoršilo. Podle mého soudu neměl na to ministerstvo vnitra chodit. My jsme samozřejmě kamarádi a mám ho rád jako člověka,“ řekl ParlamentnímListům.cz k předsedovi Věcí veřejných. „Ta strana mi ale nepřirostla k srdci,“ vysvětlil však rychle k tomu, aby si ho snad někdo nepletl s voličem „véček.“

Bavič vzpomněl i na to, koho všeho si z té "politické chátry" zval do svých někdejších pořadů. "Já jsem si politiky párkrát pozval jako hosty do mých pořadů, to ano, ale to museli mít mimořádný smysl pro humor. Při tom zdůrazňuji slovo mimořádný."

 „V té úplně první Zlaté mříži byla například Vlasta Parkanová. Ona tam šla, neboť věřila, že si tam zazpívá, což se nakonec i stalo, ale nevěděla, že se mnou. Panebože, když si na to vzpomenu…My jsme, myslím, zpívali Drahý můj. To ale byla fakt velká zábava…“

Zapátral v paměti a zmínil další Zlatou mříž, kde tehdejší ministryně školství Petra Buzková hrála scénku s Jiřinou Bohdalovou. „Ony dvě mi sehrály kabaretní scénku, jak sedí u kadeřnice a drbou Buzkovou. Ala ta Buzková hrála velmi dobře, fakt,“ zasmál se.

Nakonec zavzpomínal i na svého kamaráda Františka Ringo Čecha a někdejšího ministra kultury Pavla Dostála. „Dostála jsem měl velmi rád, i když i on byl ve straně, kterou nemám bytostně rád,“ podotkl.

Komunisty, prosím, ne...

Komu ale rozhodně není nakloněn, tak to jsou komunisté. „Zakázat tuto stranu? Tak to ani náhodou! Bylo by šílené zakázat stranu, kterou podporuje každý osmý člověk. Z parlamentu je tak vyhodit nemůžeme, z politického života také ne. Znám ale komunisty třeba v Itálii a to jsou normální levičáci, kteří pracují od rána do večera, ale ne na tom, aby svrhli nenáviděný kapitalismus, ale aby se obyčejní pracující lidi měli líp. Mám také pochopení pro ty francouzské komunisty,“ řekl Novotný a na další z mnoha otázek trošku utrousil i na hlavu předsedy rudých Vojtěcha Filipa:

„Buďme objektivní. Je to velice inteligentní člověk, ale o to je hroznější, čemu slouží. To, co předvedl s tou kondolencí do Severní Koreje ale bylo velmi stupidní, ovšem bylo to tak ´nádherný´ ve své čisté krystalické podobě.“

Nakonec se herec zastavil nad otázkou protiromské nálady. Léta se totiž řeší problém Romů a po léta ho není schopna žádná politická garnitura vyřešit. Novotný by ale tuto věc řešil jinak, než úředníci z vlády – poslal by totiž všechny ty s klotovými rukávy sedícími za stoly na úřadu vlády rovnou do Švédska, kde tuto věc umějí řešit. Sídlí tam totiž i jiná etnika, ale ty nechá tamní vláda prostě a jendoduše žít, jak sami chtějí.

Procento lemplů u Romů je vyšší, než normálně

„Já mám na Romy poměrně jasný pohled. Nejsem ale rasista, neboť jsem židovského původu, ale každé etnikum, ale opravdu každé, má svou elitu a svou lůzu. Ale lůza není špatný výraz. Procento lemplů u Romů je však vyšší, než normálně. To je celý, nic jinýho v tom není. Proti nim je ale třeba zakročit stejně tvrdě, jako proti jakýmukoliv jinýmu etniku, jako proti každýmu jinýmu lemplovi. Zákony se prostě musí dodržovat. Ale zákon jako takový je v pořádku. Pokud však někdo nedodržuje zákony, tak je úplně jedno, odkud je. Je to skutečně způsobeno tím, že je mezi nimi víc lemplů, na tom nic nezměníme,“ odvětil a zmínil, že on sám by je za sousedy ale taky nechtěl.

„Já bych je za sousedy nechtěl ne proto, že jsem rasista, ale proto, že prostě nejsou dobří sousedi. Většina z nich má jiné životní návyky. Nechat je žít, jak umějí, to za prvé. Trvat na tom, že zákony se musejí dodržovat, jinak je zle. A pomáhat jim v tom smyslu, že když nejsou schopni si vydělat na pomoc a chtějí kočovat, tak jim tu pomoc musíme dát jako stát. Ale jednou mě napálíš, a už ji nikdy neuvidíš! Když budeš bydlet v naší vsi, a nebudeš nám krást drůbež, tak my ti ji přineseme,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

SLEDUJEME téma: Romové

Na dotaz, zda se nebojí, že ho bude někdo popotahovat za jeho názory v médiích, ale rázně doplnil: „Já už jsem si zvykl. Když mě někdo zatratí, tak s tím nic neudělám.“

Novotný proslul jako bavič, moderátor, publicista a podnikatel. S moderováním začínal nejprve jako konferenciér u kapely Greenhorns, později působil po mnoho let jako spíkr skupiny Fešáci. Postupem doby se z něj stal velmi vyhledávaný bavič, jeho takzvaně „lidový" styl se vyznačuje přímočarým, myšlenkově nenáročným humorem a silně přeháněnou mimikou. Je pětinásobný držitel titulu Bavič roku v anketě TÝ TÝ. Je neúnavným propagátorem vaření, country music, informačních technologií, cestování. Je pořadatelem slavného megakoncertu „Nedvědi na Strahově". Novotný kromě toho patří i mezi schopné podnikatele. Vlastní vydavatelskou a uměleckou agenturu 6P.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…