Bernardová (LEV21): Vláda vzkazuje - nemáš nárok na penzi? Zemři! Je to výhodné

20.03.2013 7:31

Nečasova vláda počátkem tohoto roku plně spustila tzv. důchodovou reformu. Pro splnění nároku občana na přiznání starobního či invalidního důchodu je mimo jiné potřeba, aby občan splnil tzv. minimální délku důchodového pojištění. Při odchodu do starobního důchodu v letošním roce je tato doba stanovena na 29 let. Až do roku 2018 se však bude postupně prodlužovat až na minimálně 35 let, kdy musí být občan účastníkem penzijního pojištění. Při nesplnění této podmínky mu nebude přiznán nárok na důchod.

Bernardová (LEV21): Vláda vzkazuje - nemáš nárok na penzi? Zemři! Je to výhodné
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Nárok na výplatu peněz z penzijního spoření v rámci II. pilíře, tedy u privátních penzijních fondů, získá občan účastnící se tohoto systému pouze v případě, že dosáhl zákonem stanovené minimální délky pojištění. Jinými slovy řečeno, pokud nezíská občan nárok na penzi od státu, nedostane se ani ke svým penězům, které si po dlouhá léta spořil v tzv. II. pilíři u soukromých investičních fondů.

Absurdní v této souvislosti je zejména oficiální stanovisko ministerstva financí, které dementovalo článek ekonomky Markéty Šichtařové, která o této skutečnosti informovala na svém blogu.

Ministerstvo financí totiž naprosto nepokrytě přiznává, že nevznikne-li nárok na důchod od státu (I. pilíř), nevznikne ani nárok na čerpání z II. pilíře, neboť tyto výplaty jsou na sebe navzájem navázány. Ministerstvo nicméně dále argumentuje výhodností vstupu do reformy penzí. Tuto výhodnost pozoruje v tom, že peníze naspořené v II. pilíři, které nebudou vyplaceny právě z důvodu nedosažení potřebné minimální doby pojištění, budou i nadále předmětem dědictví.

To považujeme za naprosto absurdní! Člověk, který si bude léta spořit v rámci II. pilíře, ale z nějakého důvodu nebude mít nárok na státní penzi, se dle logiky ministerstva financí ke svým penězům nedostane jinak, než vlastním úmrtím. Nečasova vláda tedy vstoupí do dějin následujícím vzkazem: "Nemáš nárok na důchod? Zemři! Je to výhodné."

Tento konkrétní příklad jen potvrzuje naši správnost a odhodlanost v kritice tzv. penzijní reformy Nečasovy vlády. Strana LEV 21 takové skryté vzkazy nikdy vysílat nebude!

Tereza Bernardová, místopředsedkyně LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…