Byl členem KSČM. Tvrdě kritizuje Romy, Havla a Sudeťáky

14.07.2011 6:51

JINÝMA OČIMA Výrazný kritik Evropské unie, odpůrce sudetských Němců a bývalý člen KSČM, který nejde daleko pro ostřejší slovo, když se jedná o romskou minoritu. Své názory představil čtenářům ParlamentníchListů.cz populární exstarosta a senátor sdružení Severočeši.cz Jaroslav Doubrava.

Byl členem KSČM. Tvrdě kritizuje Romy, Havla a Sudeťáky

Bývalý komunální politik, který v letech 1978-2010 působil na postu uvolněného tajemníka národního výboru obce a později starosty obce Telnice, v roce 2010 vystoupil z KSČM. „Šlo o narůstají spory s vedením okresní organizace KSČM. Nemohl jsem se smířit s tím, že si z toho někteří dělali své rodinné podniky a s tím já jsem se prostě smířit nemohl," řekl ke svému rozchodu s KSČM senátor, který ale zdůrazňuje, že se nerozešel s členskou základnou a se členy strany stále komunikuje.


Čtěte také: Chtěli mě zabít, vynáší svědectví dlouholetý komunista Doubrava

Vládní rozkrádačky

O současné politice KSČM si myslí, že by měla být podstatně razantnější. Je mu názorově blízký místopředseda sněmovního Výboru pro sociální otázky Miroslav Opálka. „Ten to má v hlavě srovnané a dokáže své názory dobře prezentovat. Trošku zklamáním je pro mě ale Vojta Filip. Myslel jsem si, že stranu povede trošku jiným způsobem, než ji vede," svěřil se ParlamentnímListům.cz senátor.

Psali jsme: Dlouholetý komunista pronikl do Senátu, za Severočechy

Zato sám současnou vládu kritizuje ostře. „Kdyby tato vláda nevznikla, tak to by bylo jejím největším přínosem. Nějaké reformy je potřeba dělat. Ale v současné vládě jsou lidé z minulé vlády, Nečas, Kalousek, Schwarzenberg a ty nás přivedli do tohoto stavu. Minulé vlády nechaly rozkrást republiku, zničily a rozdaly český průmysl a dnes jsou překvapeni z toho, že nepřichází peníze ze státního rozpočtu. A peníze berou nejchudším lidem zavedením šílených daní. Je to moc hezké podnikání, udělat důchodovou reformu, že naženou peníze lidí soukromým fondům. A bude div, když to nikdo nevytuneluje. Prý šetříme, ale posíláme vojáky do Afghánistánu. Vždyť tam nemáme co pohledávat. Můžu pokračovat k předraženým zakázkám a miliardovým rozkrádačkám," zlobí se senátor.

Suverenita

Doubrava se zúčastnil i ustavujícího sněmu Suverenity Jany Bobošíkové a s touto stranou i její předsedkyní sympatizuje. „Já si Jany Bobošíkové velmi vážím za její prezentaci názorů na Evropskou unii, které mi mluví z duše. I její vyjadřování se k domácí politice je naprosto perfektivní a ví, o čem mluví a má to i podepřeno argumenty. Jsou tam kvalitní a ta strana by mohla a měla mít úspěch," říká o Bobošíkové a Suverenitě Doubrava.

Suverenita mu pomohla v jeho předvolební kampani a členku uskupení má jako svou asistentku. Doubrava by se osobně nebránil ani spolupráce Severočechů.cz se Suverenitou. Doubrava je podobně jako Bobošíková kritický k centralizačním a byrokratickým trendům v Evropské unii.

Nechci knížecí eurostát

„Já jsem byl proti našemu vstupu do EU, protože se vyjednaly špatné vstupní podmínky, i když asi nelze zůstat stranou. Jestliže si evropský superstát přeje Karel Schwarzenberg, tak to je samo o sobě pro mě již dostatečným varováním. EU by neměla být státem. Naopak si myslím, že je potřeba chránit národní identitu a suverenitu jednotlivých národních států, i když jsme součástí Evropy. Je třeba spolupracovat, ale ne, jak si to představuje již zmíněný spáč," míní senátor.

V současnosti ale podle něho asi nemá smysl uvažovat o vystoupení z Evropské unie. V postoji k EU jsou mu velmi blízké názory prezidenta Václava Klause, i co se týká Lisabonské smlouvy.

Havel a Klaus

Senátor zhodnotil minulého i současného prezidenta. „Václav Havel je spojován, nemyslím, že právem, s pádem minulého systému. Vůbec si nemyslím, že to byl tak skvělý prezident, za kterého je někým považován. Dokonce v řadě svých projevů vysloveně lhal, i když netvrdím, že to byla úmyslná lež. Spíše šlo o jeho naivitu, i když to ho neomlouvá," míní o exprezidentovi Doubrava.

Toho současného hodnotí lépe. „K Václavu Klausovi je možné mít celou řadu oprávněných výhrad, především k předprezidentskému období, transformaci a kupónové privatizaci, ale po odchodu Havla tady byli dva lidé, kteří mohli napravit nepořádek, který po něm zbyl, a to byli Klaus a Zeman. Když odhlédnu chyby devadesátých let, tak si nemyslím, že by byl špatným prezidentem. Vážím si ho kvůli obraně národních zájmů, postoji k sudetským Němcům, k jaderné energetice ale i dalším věcem," hodnotí hlavu státu senátor.

Sudeťáci by se měli omluvit nám

Sudetské Němce považuje senátor za hrozbu. „Už kvůli tomu, že předseda vlády je schopen přijmout delegaci, v níž je vrchní řváč sudetských Němců Posselt. Že si mohou v Praze klidně otevřít kancelář vstřícné kroky ministra zahraničí Schwarzenberga mě znepokojují," řekl Doubrava.

K tématu: Proti sudeťákům se postavil Paroubek. Drzost. Ať mlčí, zlobí se

„Mně vadí, že nikdo z našich politiků nedokáže říct, že my trváme na tom, aby se oni omluvili našemu národu, protože jsou zodpovědní za mnohem větší příkoří vůči našemu národu. Jsou to oni, kdo by měli ještě sto let klečet na kolenou a prosit za odpuštění za všechna ta zvěrstva, kterých se dopustili Němci na nás a ostatních národech," zlobí se senátor.

Psali jsme: Dělá problém Klausovi i Topolánkovi. Politická korektnost

Romové nechtějí pracovat

Ten si servítky nebere ani pokud jde o příslušníky nepřizpůsobivé romské menšiny. „Budu v Senátu zpravodajem evropské směrnice na integrace Romů, což je něco, na co já absolutně nevěřím. Omlouvá se, že tato komunita je negramotná. Ale kdo jim brání v přístupu ke vzdělání? Jsou to jenom oni sami, protože se vysloveně učit nechtějí. Je to komunita, která práci považuje za poslední a nejstrašnější způsob obživy. Mám vlastní zkušenosti z Ústí n. Labem a Matiční ulice," říká politicky nekorektně Doubrava.

K tématu: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

„Každý by se měl podívat do Chánova, do Janova. Nerozumím tomu, proč se sdělovací prostředky vyhýbají objektivnímu informování o problémech, které tady s Romy jsou. Nechápu, proč se vůči nim nepostupuje stejně jako k ostatním. Tady se vytvořila atmosféra, že lidé raději zavírají oči před jejich lumpárnami a když už něco oznámí, tak se bojí veřejně to dosvědčit, protože mají strach o sebe a své děti. Jak je možné, že skupina cikánských kluků přepadne jiného kluka, okradou ho, a rodiče se bojí to oznámit a rodiče se bojí to ze strachu z pomsty oznámit? Takové případy se stávají a lidé z mého obvodu mi to říkají," rozčiluje se severočeský senátor.

Čtěte také:

„Mě pobuřuje kritika ze strany Spojených států za údajnou diskriminaci Romů. My tady nikoho nediskriminujeme. Kdybychom byli rasisté, tak bychom měli negativní pohled i na Vietnamce a Číňany. To jsou ale komunity, které nevytvářejí problémy v soužití, zařadili se mezi nás. Tito lidé řádně pracují a děti posílají do škol a nikomu nevadí, že jsou z jiné komunity než my. Problémy jsou pouze a právě s romskou minoritou. My nejsme žádní rasisté. Romové vyřvávají do noci, protože nejdou druhý den do práce, ale ostatní lidé pracují a rádi by se vyspali. Já vás klidně zavedu mezi ty konkrétní lidi a ti vám to řeknou," uzavřel Doubrava.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…