ČSSD chce zestátnit úspory z důchodových fondů

24.05.2013 12:59

Nový člen stínové vlády ČSSD Roman Sklenák poprvé přiznal, že sociální demokraté chtějí vrátit část peněz ze druhého pilíře penzí, kam si lidé od letošního roku mohou nově spořit, zpět do státního systému. Českou republiku by tak po volbách čekalo podobné zestátnění části vkladů jako v Maďarsku. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

ČSSD chce zestátnit úspory z důchodových fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Až dosud zástupci ČSSD zdůrazňovali, že druhý pilíř penzí sice zruší, ale o vložené peníze už lidé nepřijdou. Stát jim je převede do třetího pilíře, tedy dosavadního systému penzijního připojištění.

"ČSSD navrhuje, aby účastníkům druhého pilíře byly jimi vložené prostředky převedeny do třetího. Tedy i těm, kteří dosud ve třetím pilíři nespoří. Prioritou je nepřipravit lidi o peníze, které do druhého pilíře vložili ze svého," řekl online deníku Aktuálně.cz Roman Sklenák, stínový ministr práce a sociálních věcí.

Tři procentní body z hrubé mzdy, které důchodová reforma umožnila lidem "vyvést" z povinného státního systému do nového druhého pilíře, však chce ČSSD podle Sklenáka vrátit zpět do prvního pilíře. Sklenák připouští, že nynější návrhy se ještě mohou v detailech změnit během projednávání ve sněmovně.

Vývoj v Česku by se tak po pravděpodobném vítězství ČSSD ve volbách mohl podobat Maďarsku. Strana Fidesz v čele s Viktorem Orbánem tam druhý pilíř fakticky zrušila - i když nešlo o přímou likvidaci, ani klasické "znárodnění". Maďarská vláda změnila pravidla tak, že se stala velmi nevýhodnými. Kdo by zůstal ve druhém pilíři, prakticky by přišel o státní důchod. Kdo z druhého pilíře vystoupil, musel sice vyvedené peníze vrátit zpět do státního systému, ale alespoň nepřišel o část peněz od státu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…