Čeká nás nerovnováha a další černý pátek, předpovídá ekonomka

29.12.2012 6:16

Podle Markéty Šichtařové nás v příštím roce čeká hlavně nerovnováha, co se týče ekonomiky. Ta podle ní povede až k možnému „černému pátku“. Je totiž vidět, v jakém nesouladu je už nyní reálná a finanční ekonomika.

Čeká nás nerovnováha a další černý pátek, předpovídá ekonomka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Markéta Šichtařová má za to, že stav současného finančního světa je bezprecedentní. „Statistiky jasně ukazují, v jakém útlumu je HDP, jak slabá je poptávka domácností, jak klesají maloobchodní tržby i jak vysoká je nezaměstnanost. A současně pozorujeme, jak navzdory slabosti evropské ekonomiky sílí euro a rostou ceny akcií,“ vysvětluje na svém blogu na iDnes.cz.

Z toho vyplývá, že obě stránky ekonomiky, reálná a finanční, jsou v nesouladu. „Tento podivný stav je umožněn jen a pouze tím, že centrální banky lijí do ekonomik velké množství peněz – platí to jak o americkém Fedu, tak o evropské ECB. Fed sice sype na finanční trh peněz víc než ECB, zato jsou tyto peníze alespoň kryté. ECB sype na trh peníze prostřednictvím výkupu dluhopisů, jejichž hodnota je velmi nízká, takže část takto uvolněných peněz není krytá. Obojí je tedy problematické. A obojí je špatně,“ varuje ředitelka společnosti Next Finance.

A odkazuje se na minulost. Ta dříve ukázala, že podobné chování vede k inflaci. Ne nutně okamžité, ale neodvratné. „Teprve po čase si některé subjekty ve větší míře začnou uvědomovat, že obě stránky ekonomiky se rozešly. V ten okamžik začnou v obavách z toho, jak to skončí, preventivně stahovat své peníze z akciových trhů nebo z měn, které mají nálepku ‚rizikové‘,“ popisuje další události Šichtařová.

„Až k tomu dojde, akciové trhy poklesnou. A široké investorské masy začnou panikařit a akcie prodávat. A tím propad akcií akcelerují. Propad akcií povede k přesunu peněz do „bezpečných“ dolarů a tedy k posílení dolaru. A posílení dolaru zase povede k oslabení ropy a dalších komodit,“ dodává.

Je jen otázkou, kdy k tomu všemu dojde. Aby taková situace nastala, musely by centrální banky pokračovat ve zmíněné činnosti. A také se nesmí o nerovnováze mluvit, aby o ní lidé nevěděli.

„Ovšem, kdy některý osvícený centrální bankéř zarazí šílený tisk peněz anebo kdy některé významné osvícené médium typu Financial Times přinese na titulní stránce palcový titulek ‚FINANČNÍ TRHY JSOU NEJVÍC PŘEHŘÁTÉ ZA POLEDNÍCH 100 LET‘, to je sázka do loterie. Víme jen, že každým dnem jsme tomu okamžiku blíž. A proto já sázím na to, že ode dneška za rok budeme moci konstatovat, že většina hlavních segmentů finančního trhu prošla poklesem,“ uzavírá Šichtařová text, který ve zkrácené verzi vyšel v Literárních novinách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…