Česku prý hrozí skandál. Kvůli nevýhodnému půjčování možná přijde o 7 miliard

08.01.2013 7:21

Vypadá to, že se v České republice schyluje k dalšímu skandálu. Podle deníku Insider se v tajné zprávě Národního kontrolního úřadu (NKÚ) píše o tom, že měla Česká exportní banka poskytnout zahraničním firmám pro ni nevýhodné úvěry. Následkem toho tak může stát přijít až o sedm miliard korun.

Česku prý hrozí skandál. Kvůli nevýhodnému půjčování možná přijde o 7 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle Insideru měla banka půjčovat firmám na Východě, především v Rusku. Úvěry, které mají v součtu přesahovat sedm miliard korun, byly ale prý po právní stránce špatně ošetřené. Podle deníku tak kontroloři NKÚ přišli už na devět případů firem, které nesplácejí tak, jak mají. Podezřelými smlouvami se již začal zabývat i protikorupční policejní útvar, všechny informace o možné další velké kauze jsou ale podle banky a NKÚ chráněny bankovním tajemstvím.

Jako příklad jedné z nepovedených smluv Insider uvedl případ několikamiliardového úvěru, který s bankou podepsala ruská firma z Uljanovska. Ta si vzala úvěr na rozšíření sklárny Krasnyj Guljaj a zavázala se i nákupem strojů od české firmy Sklostroj Turnov. K následnému splácení ale nedošlo a tak začala Česká exportní banka jednat. Záhy ovšem zjistila, že je dluh nevymahatelný - firma totiž podepsala zástavní smlouvu na pozemky a nemovitosti, ta ovšem ale nebyla zaregistrovaná na příslušném katastru. Kvůli tomu nenabyla právní moci a banka tak nemá právo na její vymáhání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…