Čeští diplomaté průmyslu vůbec nerozumí, hořekují exportéři

03.09.2010 12:32

Nepotřebujeme ambasády v Lucembursku nebo Belgii, ale opouštět Afriku se nám může vymstít, tvrdí prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl, informuje server iHNed.cz

Čeští diplomaté průmyslu vůbec nerozumí, hořekují exportéři

Když selhává stát, nastupují firmy. Čeští exportéři včera představili zcela novou koncepci podpory tuzemských společností na zahraničních trzích. Žádná státní instituce takový dokument léta nepředložila.

"Tlak ze strany firem na větší podporu v cizině byl poslední dobou enormní," vysvětluje příčiny vzniku koncepce Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy, který zájmy firem zastupuje. O zavedení nové koncepce chtějí zástupci svazu začít jednat se státem už v říjnu.

Nekoordinovanost podpory

Vývozce dlouhodobě trápí zejména nekoordinovanost jejich podpory, která je roztříštěna mezi ministerstvo zahraničí a ministerstvo průmyslu a obchodu, a také slabá profesionální úroveň některých obchodních diplomatů. "Lidé, kteří jsou vysíláni ven, často nemají ani základní znalosti o českém průmyslu," netají se svým názorem šéfka zahraniční sekce Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová.

Podle zpracované studie je třeba diplomacii jednoznačně "ekonomizovat", tj. soustředit se především na ekonomické zájmy České republiky. Podobný přístup přitom před několika dny podpořil i prezident Václav Klaus. "Potřebujeme především lidi, co budou běhat kolem firem," souhlasí Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro Evropskou unii.

Čtyři instituce hájí Česko

Ekonomické zájmy Česka v zahraničí hájí v současnosti zejména čtyři instituce. U dvou je zřizovatelem ministerstvo zahraničí (obchodní radové na velvyslanectvích, Česká centra), u dvou pak ministerstvo průmyslu a obchodu (agentura pro podporu obchodu CzechTrade, agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest). Jako poradní orgán ministerstva průmyslu slouží Česká rada pro obchod a investice, kde se zástupci státu setkávají s firemním sektorem.

"Na tom je krásně vidět zmatečnost české proexportní politiky," uvádí Míl. Podle něj je chybou i zavírání ambasád v afrických zemích: "Nepotřebujeme ambasády v Lucembursku nebo Belgii, ale opouštět Afriku se nám může vymstít".

Ministerstvo zahraniční již dříve oznámilo, že uzavře česká velvyslanectví v Kongu, Keni, Jemenu, Venezuele a v Kostarice. Ministr Karel Swarzenberg navíc v rozhovoru pro Hospodářské noviny připustil možnost dalšího uzavírání českých zastupitelských úřadů.

Čtěte také:
Boj o elektřinu. Míl by větrníky napájel proudem. Zelení proti 
Lídr průmyslníků Míl: Lidé nejsou hloupí. Rychlá dohoda pomůže byznysu

Foto: www.ct24.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: van

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…