Chomutov má právo říci hazardu ne

17.04.2013 9:49

Ústavní soud dal opět za pravdu městům a potvrdil, že si obce mohou na svém území regulovat bednový hazard.

Chomutov má právo říci hazardu ne
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

„Je to pro nás potvrzením, že celou dobu postupujeme správně. Toto průlomové rozhodnutí znamená, že pro přístroje neplatí žádné přechodné období, které do licencí povolilo ministerstvo financí,“ sdělil primátor města Jan Mareš. Město však nemůže licence vydané provozovatelům ministerstvem zrušit. „Budeme znovu žádat ministerstvo, aby konalo,“ dodal primátor.

Již nyní hrozí 11 provozovatelům automatů pokuty až 200 tisíc korun za porušení časové vyhlášky, což dokladuje 74 zjištěných oznámení. Magistrát zahájil správní řízení a bude provozovatele za nedodržování vyhlášek města pokutovat. Nově mohou být zahájena řízení za provoz automatů v jiných než povolených čtyřech místech. Hazard totiž s sebou nese spoustu negativních jevů. Od gamblerství, zadlužení, rozpady rodin, krádeže a další trestné činy a přestupky. Dopad je nejen na provozovatele a hráče, ale na celé rodiny, ostatní občany a město. „Pokud se v loňském roce do beden v Chomutově naházelo přes půl miliardy korun, pak je naším trvalým úkolem s hazardem bojovat. Většina těchto peněz je totiž ze sociálních dávek, které jsou určeny na zajištění řádné péče o rodinu a děti,“ uvedl primátor Mareš.  

Město Chomutov již několik let vyhlásilo boj hazardu. Výherní hrací přístroje, které povolovalo město, už zmizely. Ve větším měřítku je nahradily videoloterijní terminály, které jsou nebezpečnější, protože na nich lze prohrát větší finanční částky. Ty však bez ohledu na názor obcí povolovalo od roku 2009 ministerstvo financí. Od roku 2009 vede město Chomutov soudní spory o to, aby mohlo na svém území regulovat veškerý bednový průmysl. Domáhá se přehodnocení vydaných licencí ministerstvem, ale vydává i své vlastní vyhlášky, které by měly hazard výrazně omezit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Chomutov-mesto.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…