Chovanec: Namísto strategie a plánu přichází knock-out

14.01.2013 21:32

Stanovisko k plánu ministra dopravy zrušit SFDI

Chovanec: Namísto strategie a plánu přichází knock-out
Foto: Plzeňský kraj
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

"Namísto dlouhodobé strategie přichází knock-out pro výstavbu a údržbu  dopravních sítí. Zrušení Státního fondu dopravní infrastruktury, o  kterém uvažuje nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura, patří jednoznačně  do kategorie šílených," říká stínový ministr dopravy za ČSSD a hejtman  Plzeňského kraje Milan Chovanec. Návrh na zánik klíčové instituce pro financování dopravních staveb znamená podle něho i konec 100 dnů  hájení, na které má každý nový ministr právo, aby se mohl seznámit s  rezortem. "Pan Stanjura se přes vánoční svátky zjevně stal dopravním  expertem, a proto k němu budeme i takto přistupovat," doplňuje Chovanec.

ČSSD od nového ministra očekávala především koncepční návrhy, jak  zajistit dodatečné zdroje notně kráceného rozpočtu dopravy, včetně  řešení evropských fondů. Hrozí totiž nejen to, že budeme část peněz  vracet, ale především existuje reálná obava, že nebude možné do  budoucna dotace vůbec čerpat. Zcela totiž chybí národní zdroje nutné pro kofinancování projektů. Stav tuzemských silnic a železnic je navíc stále žalostnější a potřeba oprav a modernizace roste. "Nový ministr dopravy zjevně pokračuje ve starém scénáři. Bohužel. Krize v celém rezortu se tak jen prohlubuje," tvrdí Chovanec.

"Rozvoj dopravy a s ní související výstavba infrastruktury je tahounem ekonomiky. Přispívá ke snižování nezaměstnanosti a je motorem růstu v jednotlivých regionech, nejen v době stagnace. K celému rezortu je potřeba odpovědně přistupovat a nikoli bortit to, co funguje," dodává Chovanec. Podle něho je nejvyšší čas zahájit seriózní debatu o budoucím financování dopravy. Vizí by pak měl být systém, kdy se prostředky, které doprava generuje, vrací z větší části do rezortu zpět. Další otázkou je například nastavení spravedlivého zpoplatnění silnic, kdy každý uživatel ví, za co platí. Nemalé prostředky lze ušetřit i  zamezením spekulací s výkupními cenami pozemků, které představují mnohdy i více než třetinu všech nákladů celé dopravní výstavby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…