Chybu v dotacích na vozy pro postižené chce napravit i koalice

14.01.2012 12:23

Koaliční poslanci navrhli změnu v dotacích na automobily pro postižené lidi. Handicapovaným, kteří dostali příspěvek v minulosti, by se podle novely zkrátila z nynějších deseti na původních pět let doba, po níž mohou žádat o nový. Obdobnou předlohu se stejným cílem podali do sněmovny o něco dříve také opoziční sociální demokraté.

Chybu v dotacích na vozy pro postižené chce napravit i koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotně postižení - ilustrační foto

Změnu v termínu přinesl zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, který platí od ledna. Dotace se zároveň zvýšila ze 100.000 na 200.000 korun. Lhůta se však prodloužila i postiženým lidem, kteří dostali stotisícovou dotaci už dříve, původně pětiletá doba jim ale neskončila před začátkem letošního roku.

Kdo za chybu může?

"Návrhem se odstraňuje neodůvodněné odlišné postavení příjemců příspěvku na zakoupení motorového vozidla. Navíc se ukazuje, že toto ustanovení může být vnímáno jako nepřímá retroaktivita," uvedla v důvodové zprávě skupina koaličních poslanců, mezi kterými je i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). O nepřípustné zpětné platnosti zákona hovoří i sociální demokraté.

Koalice a opozice se však neshodne na tom, kdo za chybu může. Vládní poslanci ji přičítají poslaneckým úpravám jedné z reformních předloh. Podle jejich politických odpůrců jde omyl na vrub snahy kabinetu o rychlé přijetí reforem bez řádného projednání. Novela zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením byla jedinou z reformních vládních předloh, kterou schválil i Senát, v němž má ČSSD většinu. Ostatní zákony horní komora vrátila sněmovně.

Zákon sloučil několik dřívějších dávek ve dvě - na mobilitu a na pomůcky. Příspěvek na mobilitu je vyplácen pravidelně každý měsíc, činí 400 korun. Příspěvky na pomůcky jsou jednorázové. Jejich součet nesmí překročit v pěti letech 800.000 korun. K oběma nynějším novelám se nejprve musí vyjádřit vláda. Rozhodne o nich ale parlament.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…