Čínské nákupy v Česku nekončí. Máme kompletní seznam byznysmenů, s nimiž Zeman obědval, a projektů, o kterých se mluvilo

05.09.2015 20:53

Během návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně bylo oznámeno, že čínská firma CEFC koupila podíly v hned několika českých firmách. Je téměř jisté, že „čínské nákupy“ v Česku zdaleka nekončí. ParlamentníListy.cz mají k dispozici kompletní seznam elitních byznysmenů, s nimiž Zeman v Šanghaji obědval i konkrétní projekty, o kterých se debatovalo.

Čínské nákupy v Česku nekončí. Máme kompletní seznam byznysmenů, s nimiž Zeman obědval, a projektů, o kterých se mluvilo
Foto: Radim Panenka
Popisek: Oběd prezidenta Zemana s vedením Šanghaje a významnými podnikateli

Cesta prezidenta Zemana do Číny slaví dle jeho delegace úspěch. Došlo zde k miliardovým obchodům a ekonomická spolupráce se bude dále rozšiřovat.

Už je známo, že jedna z největších soukromých společností v Číně, CEFC China Energy Company Limited koupila fotbalovou Slavii, Pivovary Lobkowicz, podíl v české letecké firmě Travel Service a jako strategický partner vstupuje také do mediálního byznysu podnikatele Jaromíra Soukupa.

Na obědě, který Miloš Zeman v Šanghaji absolvoval, se tyto obchody už pouze slavnostně stvrdily podpisy na smlouvách. U stolu s prezidentem ovšem byla i řada dalších vrcholových byznysmenů, kteří zatím v Česku nic nekoupili, ale o investice se vážně zajímají a mají představy konkrétních projektů.

ParlamentníListy.cz mají k dispozici kompletní seznam účastníků oběda s prezidentem, tedy byznysmenů, kteří o obchodech v České republice uvažují.

Na prvním místě je to Wang Hongzhang, předseda představenstva China Construction Bank. Tato banka je podle magazínu Forbes druhou největší bankou světa. Jen v Číně má přes třináct tisíc poboček a zaměstnává 370 tisíc lidí. Banka vážně uvažuje o otevření pobočky v České republice, kde o tom už dokonce jednaly dvě delegace. Lze proto očekávat, že další obchod je na spadnutí.

Dalším důležitým člověkem je Jiang Zengwei, prezident China Council for The Promotion of International Trade, což je obdoba čínská české Hospodářské komory. Má své pobočky v každém čínském městě, šestnáct vlastních zastoupení po celém světě a jde o instituci, která je výhradním organizátorem zahraničních obchodních misí prezidenta Čínské lidové republiky.

S prezidentem Zemanem se mělo jednat rovněž o založení pobočky v České republice, která by tak byla první zemí střední a východní Evropy, kde je založena pobočka čínské komory zahraničního obchodu.

Neméně zajímavé je jméno Li Yue, což je předseda představenstva 4PX. Tato firma poskytuje komplexní řešení pro značky, výrobce a obchodníky v oblasti mezinárodního e-commerce průmyslu, který spočívá v robustním logistickém zázemí a vlastních IT. S hlavou státu bylo na programu jednání o otevření centrály pro západní Evropu v Chebu. To by v první etapě přineslo 500 a v další etapě dokonce 2 500 tisíce nových pracovních míst.

Kromě těchto tří významných mužů se akce účastnilo dalších osmnáct byznysmenů a elitních manažerů. Jejich výčet přinášíme přímo zde v originálním dokumentu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…