Církevní restituce jsou tu opět. Poslanci normu začali drtit

11.07.2012 13:23

AKTUALIZACE Poslanci se hodinu před polednem dostali opět po několika dnech k církevním restitucím. O normě naposledy jednali v pátek 22. června. Ani tehdy ale neukončili schvalování zákona ve třetím, tedy závěrečném čtení. Důvodem byly obstrukce opozice.

Církevní restituce jsou tu opět. Poslanci normu začali drtit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační foto

Církevní restituce jsou pro levici velmi spornou normou. Přijetí zákona chce tak proto opozice zbrzdit, jak jen to bude možné, což činila již v červnu. Tehdy na programu byly obstrukce a také rozhodovalo veto, které prosadily dva poslanecké kluby – ČSSD a KSČM - na hlasování o předloze po 14. hodině. O normě se tak logicky nemohlo hlasovat po tomto čase.

Zda ale i nyní bude opozice normu brzdit, to není zcela jisté. „Nevíme, zda si ČSSD něco proti tomuto zákonu nepřipravila, ale zřejmě veto již nebude k tomuto zákonu uplatňováno,“ informoval již v úterý ráno ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Miroslav Opálka.

Sněmovna ale později odpoledne hlasy koalice prosadila to, že o zákonech v závěrečném schvalování bude moci jednat každý jednací den do 21:00. Obvykle jsou pro ně vyčleněny středy a pátky od 09:00 do 14:00. Rozhodnutí se má týkat právě zákona o církevních restitucích.

Celkem 17 církví a církevní uskupení by mělo dostat zpět majetek v hodnotě 75 miliard korun a finanční vyrovnání ve výši 59 miliard v následujících třiceti letech. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních. Opozice ale zpochybňuje rozsah vydávaného majetku i výši náhrad, které chce ČSSD spolu s Věcmi veřejnými zrušit.

Normu dnes představila v dolní komoře opětovně ministryně kultury Alena Hanáková. Do debaty pak byli přihlášeni například poslanci Jiří Paroubek (NS - LEV 21), komunista Miroslav Grebeníček, či poslanci Jiří Šlégr (nezařazený), Petr Hulinský  (ČSSD) a Otto Chaloupka (VV).

Ministryně kultury odrážela námitky

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a Starostové) ve svém proslovu reagovala na některé výtky kritiků z minulých tří kol projednávání. "Vlastnické právo církví jednoznačně uznal Ústavní soud," zdůraznila mimo jiné a ohradila se pak proti tvrzením, že církve by byly zvýhodňovány proti restituentům z 90. let. Podle ní se má vydávat jen majetek státu, nebude se hradit jeho znehodnocení ani inventář. Církve na rozdíl od restituentů nemohly čerpat po dvě desítky let výnosy z majetku, uvedla.

Hanáková dále poukázala na to, že to byla vláda ČSSD, která prolomila restituční hranici 25. února 1948, když v minulosti prosadila zákona o zmírnění křivd obětí holokaustu. "Pokud by se za socialismu neuskutečnily kroky, které nastaly, církevní restituce by se nyní nemusely řešit, " dodala.

Přerušení se neprohlasovalo

Poslanci ppzději několikrát hlasovali o tom, zda normu odloží do září. Například do 20. září navrhoval přerušit debatu předseda poslanecké frakce ČSSD Jeroným Tejc.

Šéf frakce poslanců ODS Zbyněk Stanjura naopak žádal, aby poslanci přerušili v tu chvíli jednání jen na dvacet minut. Obával se zřejmě toho, že opozice návrhy na přerušení projednávání normy kvůli absenci pravicových poslanců v jednací síni nakonec prosadí.

Opozice: Jde to za rámec, půda se nám namnožila

Co ale ve sněmovně padlo? Opoziční poslanci od řečnického pultu například tvrdili, že ministryně námitky odbyla a neodpověděla na nic.

"Finanční odškodnění jde za rámec toho, co jste schopni hájit," podotkl Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dohodu mezi státem a církvemi označil za zaplacenou smlouvu. "ČSSD nezpochybňuje vyrovnání, ale způsob, jakým má být proveden," řekl Jeroným Tejc.

Marek Benda (ODS) poté označil za mimořádné pokrytectví zpochybňování verdiktu Ústavního soudu o církevním majetku stranou, která u něho v minulosti vysoudila Lidový dům. "Sázíte na závist, proto se na vás zlobím," zmínil.

Opoziční poslanci ale následně opakovali argumenty o prolomení restituční hranice nebo o nerovnosti restitucí. Šéf národních socialistů Jiří Paroubek připomněl, že stát už významný majetek zejména církevním řádům vydal a vláda chce nynějším návrhem podle něho získat pro svou politiku podporu katolické církve.

"Rozsah majetku je vyšší, než uváděl v roce 1948 arcibiskup Beran... Půda se nám tady trochu rozmnožila a to o pár desítek hektarů. Je to velká chyba," poznamenal kromě jiného.

Bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček se ve svém projevu opět vracel i několik set let do historie. Polistopadové restituce okomentoval tak, že stát podal prst a majetkuchtivé kruhy chytily víc než celou ruku.

Grebeníček ale svůj projev nedokončil. Ve 13:00 hodin jej přerušil předsedající schůze Lubomír Zaorálek, zda souhlasí s tím, aby poslanci bod přerušili kvůli polední pauze. Komunista souhlasil a tak zákonodárci odešli na oběd. Pauzu mají do 14.30 hodin. Tímto bodem ovšem již nepokračují, neboť je na programu žádost policie o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…