Crha: Stát musí zavést plošné výjimky pro odstřel kormorána velkého

28.04.2012 17:03

Přemnožený kormorán velký způsobuje rybářům na jižní Moravě mnohamilionové škody.

Crha: Stát musí zavést plošné výjimky pro odstřel kormorána velkého
Foto: archiv
Popisek: Lídr jihomoravské ODS Jiří Crha

Kandidát ODS na hejtmana Jihomoravského kraje Jiří Crha požaduje zavedení plošných výjimek na jeho odstřel. Jednal proto s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou, který přislíbil zahájit proces vyškrtnutí kormorána ze seznamu ohrožených druhů.

Škody, které populace kormorána způsobuje na rybochovných zařízeních a v rybářských revírech, jsou neúnosné. Stávající systém udělování lokálních výjimek k odstřelu je neúčinný a administrativně velmi náročný.

„Oslovil jsem s žádostí o pomoc příslušné resortní ministry a ti nám vyšli vstříc.  Problém se netýká pouze jižní Moravy, ale celé České republiky. Počty kormorána dávno přesáhly rozumnou hranici. Za nejefektivnější řešení považuji vyjmutí kormorána ze seznamu chráněných živočichů a povolení jeho plošného odstřelu, jak to navrhuje ministr Chalupa,“ uvádí Jiří Crha, a dodává: „Ve svém okolí znám řadu sportovním rybářů a ti jsou ze stávající situace naprosto zoufalí. Jižní Morava byla vždy rájem rybářů a my musíme zajistit, aby tomu tak zůstalo i v budoucnu.“

Nejen podle rybářů počty kormoránů, kteří na našem území zimují, neodpovídají přirozené rovnováze. Dospělý jedinec přitom denně zkonzumuje více než půl kilogramu rybího masa. Tisícihlavé hejno tak dokáže během chvíle zcela zdecimovat celý rybářský revír. Řada dalších ryb přitom uhyne na následky poranění, která jim kormorán během lovu způsobí.

Ing. Jiří Crha
Kandidát ODS na hejtmana

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …