Děkuji lidem, že nevstupují do druhého pilíře, prohlašuje předseda Senátu

21.05.2013 19:03

Předseda Senátu Milan Štěch je přesvědčen, že kvalitní penze mají být v příštích letech placeny z prvního průběžného pilíře. Do tohoto prvního pilíře mají platit všichni a je v tom třeba udělat pořádek. ČSSD hodlá dbát i na to, aby počet lidí pobírajících důchod zůstal v budoucnu stejný jako dnes. Sociální demokraté předpokládají, že by na spoření mohli občanům více přispívat jejich zaměstnavatelé.

Děkuji lidem, že nevstupují do druhého pilíře, prohlašuje předseda Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda senátu Milan Štěch

Premiér Petr Nečas (ODS) znovu jednoznačně podpořil rozjezd druhého pilíře důchodového systému a oznámil, že do něj sám vstoupil, ČSSD dál trvá na tom, že po případných vítězných volbách druhý pilíř zruší. Proč na tomto nekompromisním postoji nejsilnější opoziční strana i nadále trvá, prozradil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v úterním Interview ČT 24 České televize.

Jistotou na stáří je první pilíř, zdůrazňuje Štěch

„Od samého počátku je zcela zřejmé, že druhý pilíř se dobře nerozjede. Já to oceňuji a děkuji občanům, že dobře zvážili toto riziko a do druhého pilíře nevstupují,“ prohlásil Štěch. Seriózní politik podle Štěcha nemůže lidem říkat, že druhý pilíř zajistí jistotu na stáří. Podle předsedy Senátu je touto jistotou první pilíř, který je ve veřejných rukou. Štěch vyjádřil nedůvěru vůči soukromému sektoru v oblasti penzí, protože v případě hospodářských problémů stejně musí nastoupit vláda a o své seniory se postarat.

Slabinou druhého pilíře je podle někdejšího odborářského předáka fakt, že druhý pilíř má být financován především z peněz převedených z prvního pilíře. A to je to, co sociálním demokratům vadí, proto od počátku říkají, že druhý pilíř zruší, a nehodlají na tom nic měnit. Prostředky druhého pilíře budou občanům převedeny do pilíře třetího.

A jak chce ČSSD posílit první pilíř? Podle Štěcha je třeba nastartovat hospodářský růst a z nově získaných peněz důchody posílit. Jinak to nelze. Tato vláda podle Štěcha hospodářství oslabila. Pokud porostou reálné mzdy, budeme pak lidi motivovat, aby si více spořili,“ říká Štěch. Zaměstnavatelé by navíc mohli svým zaměstnancům přispívat na penzijní spoření víc než dnes. Přesně to se podle Štěcha děje na západ od našich hranic.

Vystupování Zemana a Schwarzenberga

V závěru pořadu přišla řeč také na vrávorání prezidenta Miloše Zemana u korunovačních klenotů. Štěch jednoznačně zdůraznil, že během ceremonie stál vedle pana prezidenta a z hlavy státu žádný alkohol necítil. Předseda horní parlamentní komory v této souvislosti poukázal na to, že se mluví o panu prezidentovi, ale je třeba si všímat i vystupování ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) v Parlamentu ČR, které někdy bývá velmi nedůstojné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…