Disident: Mlátili nás pendrekama. Ale tato demokracie ze mě udělala komunistu

25.10.2012 18:46

REPORTÁŽ Národ by se měl učit, aby nebyl tak blbej. Zvyšování daní obyčejným lidem povede k růstu černé ekonomiky. Podobná poselství byla slyšet na křtu knihy Na druhý břeh disidenta Jaroslava Nováka Večerníčka, kde se sešla humoristická smetánka. Autor prohlásil, že byl sice už za dob totality dost drsným antikomunistou a pravičákem, ale posledních dvaadvacet let z něj udělalo komunistu.

Disident: Mlátili nás pendrekama. Ale tato demokracie ze mě udělala komunistu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jaroslav Novák Večerníček kandiduje do senátu za obvod Svitavy

„Lhát neumím, pravdu říct mi nedají. Leč bude líp.“ Pod takovýmto nápisem se v pražské restauraci U Balbínů sešla ve středu večer humoristická smetánka. Křtila se tam kniha bývalého disidenta Jaroslava Nováka Večerníčka Na druhý břeh. A přišel i senátor Tomio Okamura, jehož Václav Upír Krejčí rychle překřtil na sernátora. Jinak všichni nadávali na poměry, jak se to u piva a jitrnice v zemi zdejší dělává.

Večerníček: Krade se bez trestu

„Zrovna tahle knížka je z období před listopadem 1989, kdy jsem tápal od disidentství až po basu. Byli jsme samý máničky a policajti nás mlátili pendrekama po ulicích. Nezažili jsme gulagy a padesátá léta, takže nelze srovnávat. Nicméně v normalizačních osmdesátých se kradlo dost, ale i když komunista něco ukradl, tak ho chtě nechtě zavřeli. Dnes, ať je to člen jakékoliv strany, tak ho nezavřou,“ vysvětlil Jaroslav Novák Večerníček, jenž byl před sametem aktivním členem protikomunistického Hnutí za občanskou svobodu.

Jako novinář a spisovatel si mohl dobře všímat, kam se Česko za posledních dvaadvacet let pohnulo. „Býval jsem pravičák a nadšený antikomunista, ale takzvaná demokracie ze mě udělala komunistu. Solidární společnost se rychle zprofanovala a přešlo to v totální sobectví. Proto pro mě už komunista není synonymem zla a nadávka jako dřív. Podal jsem několik trestních oznámení ohledně rozkrádání na několik politiků a dodnes se nic nedořešilo. Pořád žiju s normálními lidmi, kteří nepochopí třicet korun poplatek u doktora, když čtou v novinách o mrhání desítkami milionů a nikdo není potrestán,“ dodal.

Pytlík: Nelze brát komunisty schematicky

„Večerníček je disident, který z toho nic neměl. Byl sice pronásledován, ale po změně režimu z toho nic nevytěžil. Vždycky byl dole a zůstal tam,“ řekl o autorovi knihy Na druhý břeh literární vědec a velký znalec díla Jaroslava Haška Radko Pytlík a dodal: „Češi humor až tak neztrácí, ale záleží dost na tom, v kterých vrstvách se pohybují. Tam nahoře moc humoru není, protože tam fouká vítr. My zde v závětří pořád žijeme a pořád nás baví fóry. Třeba úsloví: nikdy nebylo, aby jaksi nebylo, které se dost hodí i na současnou situaci v zemi.“

„Když se berou komunisti za ta léta, tak je to jiné, než jak se brali od začátku. Původně tam byla řada čestných lidí, co tvrdě bojovali s nacismem. Nelze brát všechno jen schematicky. Musíme se pravdivé historii trochu učit. Jak říkal Bohumil Hrabal, když jsme chodili po Libni. Kluci se mu smáli, že má na čepičce bambulku, a říkali jé šašek. On je rozháněl pomyslnými pohlavky, přičemž říkal jim, ať se jdou učit, ať ten národ není tak blbej, vždyť to už není k vydržení,“ zasmál se s tím, že jde i o jeho poselství.

Hašek: Situace je skoro stejná

Vnuk autora Dobrého vojáka Švejka Richard Hašek zhodnotil vše s klasickým švejkovstvím. „Situace je pořád skoro stejná, jen se každým dnem mění. Hlavní je, že stále existuje Strana mírného pokroku v mezích zákona. Jsme sice v ilegalitě, ale občas z ní vycházíme. A naše postuláty se nemění. Takže strana sílí, ale je bita anebo kolikrát jsi členem, tolikrát jsi člověkem. Dále pak blbost je obsažena v rozumu a naopak. Každý člen si to může říkat, jak chce, ale musí to interpretovat dogmaticky. A my, předsedové, a Večerníček je také jedním z předsedů, víme, že předsedům je do všeho, ale členům do ničeho,“ zavtipkoval. Nicméně trochu vážněji dodal, že komunisti se stejně dlouho oblibě těšit nebudou, protože valná část voličstva ke krajským volbám vůbec nedorazila, takže volila jen třetina národa.

Okamura: O politice jindy

Novopečený senátor Tomio Okamura se o politice bavit nechtěl. Obecně ale sdělil, že jestliže nedojde k zásadní politické změně, tak se lidem líp žít určitě nebude. „Jarda Večerníček je můj dlouhodobý kamarád a spolupracovník, takže jsem neváhal a zašel. Spolupracujeme patnáct let. Společně jsme napsali knížku: Český sen. Druhou knihu: Umění vládnout ilustroval a na titulní straně mi sedí na zádech jeho synáček, protože byl jako jediný ochoten mi tam sedět patnáct minut v celku. Navíc byl kmotrem mé další knížky Umění žít, takže mu to rád oplácím. S politickou kampaní to nemá nic společného,“ odvětil.

Upír Krejčí: Žiju s lidmi dole

Nejhalasnějším kmotrem byl bavič a komik Václav Upír Krejčí. Při hovoru o situaci v Česku mu ale tvrdl úsměv na rtech. „Ať už je to jakkoliv, nejsem doleva, ale totálně doprava. Žiju dole s lidmi, kteří začínají být až moc dole a utažený opasky už mají tak, že to skoro víc nejde. Jim se nesmí zvyšovat daně, jinak přestane existovat kultura a životní nadhled. Ostatně, ani pro ekonomiku to moc přínosný není. Když vláda vyhlásila zvýšení DPH, tak jsem od revoluce začal mít nejvíce kšeftů zaplacených mimo fakturu, prostě bez papíru,“ sdělil a zadíval se na nálepku na stěně s fotografií ministra financí Miroslava Kalouska, kde stálo: „Nejčestnější muž ve státě Ing. Kalousek.“ Upír Krejčí ji okomentoval slovy: „Měl jsem ho rád, ale už mě to přešlo!“

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…