Do Varnsdorfu sestěhovali kriminální živly, to není o rase, říká Bělobrádek

22.01.2012 19:01

Pokud jej máte na facebooku mezi přáteli, ochotně vysvětlí, jaký je rozdíl mezi spárkatou a vysokou zvěří. Východočeský veterinář Pavel Bělobrádek využil umně své profese i ve chvíli, kdy se stal předsedou KDU-ČSL. Prohlásil, že se politiky nebojí, protože se sviněmi jako zvěrolékař i jako řezník zacházet umí.

Do Varnsdorfu sestěhovali kriminální živly, to není o rase, říká Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

To lidem pár měsíců po volebním debaklu připomnělo, že existuje jedna tradicionalistická křesťanská strana bez aristokrata v čele. Nyní lidovci ohlásili návrat a hlavní tvář omlazeného vedení partaje před krajskými a senátními volbami věří, že by jeho KDU zvládla i předčasné sněmovní.

V čem je podle Vás KDU v roce 2012 nová? Co jste zatím stihli od těch velkých změn ve stranickém vedení?

Určitě přijetím velice tvrdých opatření, která nám dovolovala za minulý rok splatit 30 procent dluhu po minulých vedeních. Dále se mnoho členů vedení, v politice nových, naučilo, jak vlastně funguje stranická struktura. Stekali jsme se se spoustou lidí, kteří nám chtějí pomoct. A v neposlední řadě máme obrovskou chuť představit moderní křesťanskou demokracii široké veřejnosti.

Ta ekonomická opatření byla asi velmi tvrdá, vzhledem k tomu že máte mnohem méně zákonodárců. Dluh KDU také nebyl malý, Prahou dokonce šly řeči o prodeji Paláce Charitas?

Propustili jsme 60 procent zaměstnanců, téměř zastavili peníze do krajů a u drtivé většiny příjmů jsme obraceli každou korunu v ruce, takže téměř třetina našeho rozpočtu šla na splácení dluhu. Takže je jasné, že za málo peněz uděláte málo politické muziky. Nyní jsme se dostali do cashflow, takže budeme i víc vidět. Bez peněz se politický marketing dělá obtížně.

Jak bude vypadat kampaň, kterou jste zahájili?

Bude skromná, levná a doufám že účinná. Věříme v to. Je evidentní, že existuje poptávka po středopravé straně s nějakým sociálním akcentem, takže doufám v úspěch krajských a senátních voleb. Ten je dán do velké míry i osobnostmi a jsem rád, že se nám podařilo sehnat opravdu silné kandidáty do Senátu.

Zaměřujete se na středopravého voliče, kterého budete lákat na striktně proevropskou politiku. V době, kdy se podle expertů neví, zda si ještě za eura koupíte v Paříži o silvestrovské noci drink, je to poměrně odvážné, nemyslíte? Doporučujete de facto to samé, co TOP 09.

V otázce proevropské politiky v zásadě ano. Analytici mohou mít různé názory, ale my jsme zastánci plnění toho, co jsme jako ČR slíbili a podepsali.

Není to v době krize hazardování s voličskou podporou? Průzkumy neukazují zrovna velkou ochotu Čechů nechat se svázat rozpočtovými pravidly EU.

Řídit se průzkumy veřejného mínění je populismus. My se řídíme principy a stanovisky, které jsme zastávali vždy, jen jsme je možná méně akcentovali, což byla chyba. I v tom je asi KDU nová, budeme říkat názory bez ohledu na to, zda jde o mínění většiny nebo ne.

Pro opravdu důležité otázky se v mnohde v Evropě používá referendum, kdy politik pouze vysvětluje a propaguje své řešení, ale rozhoduje občan. Podle názoru ODS je přijetí evropských rozpočtových regulí právě takovou situací vyžadující plebiscit. Přiklonili byste se k takovému řešení?

To je ryzí ukázka populismu. ODS přeci dlouhodobě referenda odmítá a najednou jej chce pořádat, aby se zbavila politické odpovědnosti a nemusela učinit politické rozhodnutí, za což je ale politik v roli zástupce občanů placen.

KDU se chce více zaměřit na problematiku potratů. Chcete více informovanosti i o zdravotních důsledcích toho zákroku, zlepšit systém adopce či utajených porodů. To je otázka motivace. Bude ale KDU požadovat i zpřísnění podmínek pro provádění potratů?

O zpřísnění nějaké legislativy tu vůbec nemůže být řeč, ta věc by evidentně neprošla a šlo by o populistické plácnutí do vody, zbytečný signál části našich voličů, že nám o tu věc opravdu jde. Mnohem raději ale zaměříme své úsilí na oblast prevence. Lidé v této tíživé situaci musí mít alternativu. Ženy se musí dozvědět, co pro ně potrat znamená. Děti i jejich matky musí dostat šanci na důstojný život.

Zazněla zde na konferenci myšlenka, že řadě potenciálních voličů vadí ve vašem názvu písmeno K, tedy Křesťanská. Proto se musím zeptat, jelikož odložené děti potřebují místo ústavu náhradní rodiče: Dovolili by lidovci adoptovat dítě homosexuálnímu páru?

My to odmítáme.

Sociální situace na severu země a rostoucí radikální nacionalismus jsou zjevně spojené nádoby. Čím méně peněz a práce, tím více hnědé, od voleb 2012 možná už i v krajských zastupitelstvech. Jak byste řešil na místě vlády krátko a střednědobě tuto situaci? Nejde podle Vás o nafouknutou bublinu?

Nejde. Ve Varnsdorfu máme zastupitele, doktora Járu, který mě s tím seznámil na místě. Jen jsem se přitom nenechal fotit. Tam došlo k selhání samosprávy, státní správy i policie. A to je to nejhorší, co se mohlo přihodit, když do regionu, kde je sedmnáctiprocentní nezaměstnanost, sestěhujete kriminální živly, protože to není otázka rasová či národnostní, ale jen kriminálních živlů, které tam byly nastěhovány.

Bydlí v ubytovnách, kde jsou otřesné podmínky a platí horentní sumy za nájem. Přesně v tento okamžik má zasáhnout nejprve samospráva. Pokud se starosta vyhýbá setkání s občany, je to špatně. Pokud nedokáže proti tomuto ubytovávání zasáhnout státní správa, je to také špatně. A v neposlední řadě pokud policie, jejíž počty jsou výrazně navýšeny, nedokáže nárůstu trestné činnosti zabránit, jde o selhání všech tří složek. Vede to k radikalizaci, která je pochopitelná a svým způsobem i zdůvodnitelná.

Hněv varnsdorfských se podle všeho obrátil proti vládě. Ale také majitelům nemovitostí, kteří je Romům pronajímají. Zdemolované auto, pokus zapálit obchod člověku, o němž místní vědí, že takto podniká s realitami, je mírně řečeno podstatné zhoršení situace. Jak to bude celé podle Vás pokračovat?

Tak to si určitě netrofnu odhadnout. Bude důležitý postoj státních orgánů. Stát musí v tomto okamžiku ukázat, že právo prosadí i silou. A dát věci do přádku. Nejen následky, ale především onu příčinu.

Zaslechli jsme od europoslankyně Zuzany Roithové. Euro je třeba zachovat, neboť tady nejde o měnu ale jednotu Evropy. Opravdu se evropa rozpadne bez společné měny?

Je výhodnější euro zachovat, ta nutnost zde samozřejmě není. Jde o politický projekt, který, když jej dotáhneme do konce, bude mít velký ekonomický efekt, když se bude plnit vzájemná dohoda zapojených zemí Evropy. Ten efekt ostatně má už nyní. Samozřejmě že národní státy jako Řecko, které falšovalo své výsledky, ale i Německo či Francie, které podmínky neplnily otevřeně ukázaly příklad, který se už nikdy nesmí následovat. Samozřejmě že v případě opakování takového scénáře by nebylo výhodné do toho klubu vstoupit. Já ale věřím, že euro během pár měsíců problémy překoná a poté, co splníme Maastrichtská kritéria, bude přechod na euro chtí většina občanů.

Zůstaňme u ekonomů a jejich plánů. Zaznívá od nich stále častěji, jako drsný ale účinný recept na záchranu eurozóny, plán dvourychlostní Evropy. Připustil byste takové řešení?

To je pro mne těžko představitelné. Dvě zóny by se musely oddělit i fyzicky, tedy postavit na hranice stráže, aby lidé ze Zóny Euro 2 nepřeváželi úspory do Zóny 1, nemluvě o elektronických transakcích.

Studenti míří kvůli školnému do ulic. Jak vy vnímáte aktivitu akademiků nejen na Karlově univerzitě?

Je třeba se za ně postavit. Pan rektor Hampl už před několika měsíci upozorňoval na věcný záměr zákona, umožňující omezení akademických svobod. To je v případě univerzit, jejichž svoboda je po staletí respektována, naprosto nepřípustné a je třeba se tomu bránit.

Co čekáte od roku 2012? Do ulic se chystají studenti, odboráři, váš místopředseda Svoboda měl prý včera ve vaně sen, že právě v roce 2012 došlo k velkým změnám. Nastane v roce 2012 nějaký, neříkejme rovnou revoluční, zlom?

Když si uvědomíme, co se dělo v Anglii, ve Francii, v Německu, na Wall Streetu, tak se to určitě vyloučit nedá. Já ale věřím ve zdravý rozum a doufám, že taková situace nenastane.

Pokud by občané něco změnit chtěli a došlo by k předčasným volbám, byli by na ně lidovci řekněme v horizontu deseti měsíců připraveni?

Já se domnívám, že se umíme připravit velice rychle a pokud taková situace nastane, tak ji určitě zvládneme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…