Dopis Valtra Komárka členům ČSSD: Volte Zemana. Jde o existenci národa

13.12.2012 12:03

VÍME PRVNÍ Sociální demokracie by si neměla zavírat dveře před budoucností a volbou Miloše Zemana by měla prokázat své státnické myšlení. To stojí v dopise, který by se měl číst na krajských konferencích ČSSD a pod nímž je podepsaný čestný předseda strany Valtr Komárek. Přitom oficiálním kandidátem sociálních demokratů je Jiří Dienstbier.

Dopis Valtra Komárka členům ČSSD: Volte Zemana. Jde o existenci národa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda České strany sociálně demokratické Valtr Komárek

Historicky první přímá volba prezidenta rozhádává sociální demokracii i v jejích nejvyšších patrech. Místo všeobjímající podpory vlastního kandidáta Jiřího Dienstbiera jsou slyšet například od čestného předsedy Valtra Komárka, místopředsedkyně ČSSD Marie Benešové i jiných slova podpory pro Miloše Zemana. Jeho zastánci se nenechali zastrašit ani výzvami k odchodu ze strany.

Platí to především pro Valtra Komárka, jenž napsal dopis určený pro probíhající krajské konference ČSSD. Jejich delegáti si z dopisu mají odnést, že jediným vhodným kandidátem na prezidenta je v tuto chvíli Miloš Zeman. „Jsme demokraté. Respektujeme Ústavu a další zákony, jež zakotvily právo svobodné volby včetně prezidenta republiky. Nahrazovat je stranickým usnesením, které diktuje jméno, jež prý volit musíme, je odklonem od demokracie k bolševismu,“ píše se v úvodu dopisu, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Celý dopis ZDE

Je třeba se maximálně osamostatnit a vsadit na batizaci ekonomiky

Přitom podle Valtra Komárka nejde o jméno pro jméno. Vychází z toho, že žádoucí kandidát je v podstatě dán konkrétními historickými okolnostmi. „Ty současné jsou velmi tvrdé. Skutečnost, že drtivá většina našeho průmyslu a 80 procent vývozu je soustředěna v rukou zahraničních investorů, začíná působit již velmi negativně,“ pokračuje čestný místopředseda s poukazem na to, jak se čím dál větší část populace začíná obávat nejisté budoucnosti.

„Řešení je jen jediné: maximálně se osamostatnit a daleko více vsadit na český kapitál, české techniky, manažery a dělníky. Lidově řečeno, jít na jakousi novou batizaci ekonomiky. Tedy přejít k sebevědomé hospodářské expanzi vlastními silami, s důmyslem velkých manažerů,“ požaduje Valtr Komárek s tím, že se nám velmi vstřícně nabízejí východní trhy.

Nekompetentní omezenci a flákači musí z kola ven

„Toto vše ovšem nevyžaduje jenom novou exportní politiku vlády, ale obrovské změny v celé naší ekonomické a personální politice. Nekompetentní omezenci a flákači, kteří dnes celý řídící okruh deformují, musí z kola ven. Takový je i imperativ doby pro nového prezidenta,“ líčí okolnosti, v nichž bude historicky první přímá volba prezidenta probíhat.

Podle čestného předsedy ČSSD dané historické tažení může inspirovat a neústupně i drsně porážet jen mimořádně nadaný státník. „Člověk vytrénovaný celou řadou let jak v domácí, tak v zahraniční vysoké politice a s vlastním hlubokým ekonomickým myšlením i praktickými zkušenostmi. Člověk, který bude obecně důvěryhodný tak, aby mohl do tohoto existenčního zápasu českého národa strhnout celou veřejnost a vrátit lidem naději v budoucnost,“ myslí si Valtr Komárek.

ČSSD by měla prokázat své státnické myšlení

Podle jeho názoru je tak jméno nového prezidenta přímo dáno. „Je to Miloš Zeman. Ale jak již řečeno, nejde o jméno, nýbrž o schopnosti a zkušenosti, které skrývá. Je to historická šance, kterou by náš národ neměl propást. Ani ČSSD by si neměla zavírat dveře před budoucností. Jde o to, aby prokázala své státnické myšlení, možná jde o ni více než o Miloše Zemana, který nesporně bude spolehlivým levicovým, ovšem i celonárodním kandidátem,“ končí Valtr Komárek svou výzvu k delegátům krajských konferencí ČSSD.

Komárkův dopis měl být dle informací ParlamentníchListů.cz čten již během konference jihočeské ČSSD. Vyjádření jejího předsedy a tamního hejtmana Jiřího Zimoly se zatím nepodařilo získat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …