Dřív jste kradli všichni a stejně všechno bylo. Surový text hitem internetu

24.01.2012 12:01

DOKUMENT UVNITŘ Máloco se v posledních měsících stalo hitem na sociální síti Facebook. Pár vět, které v několika bodech srovnávají kapitalismus se socialismem, však oním hitem jsou. Nejenže si je oblíbili mnozí z uživatelů na internetu, další stovky je hromadně nahrávají na svou zeď, jiní je posílají e-mailem.

Dřív jste kradli všichni a stejně všechno bylo. Surový text hitem internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisícovka

Za socialismu tak měl podle inkriminovaného textu každý práci. Za kapitalismu ji ovšem nemá nikdo jistou. Před rokem 1989, přestože měl každý práci, nikdo nic nedělal. Dnes, i když nemá práci každý, tak všichni pracují. Dřív, ačkoli nikdo nic nedělal, plán se plnil nad sto procent. Dnes sice pracují všichni, plán však na sto procent naplnit nelze. I když za komunismu nic nebylo, každý měl všechno.

V současnosti? Všude všechno je, každý ale všechno nemá. Ačkoli měl v uplynulém režimu každý všechno, všichni kradli. Porevoluční změna? I když nemá každý všechno, tak kradou ti, co mají všechno. A závěrečný bod? I když za socialismu všichni kradli, nikdy to nikde nechybělo. Naproti tomu dnes: I když kradou ti, co mají všechno, nikoho nikdy nechytili a všude něco chybí.

Sedí oba vtipy, ten o dnešku je bolestnější

„Vtip je zkratkovité zobrazení problému, pobaví i poučí v jednom. Tyhle vtipy sedí oba, vtipy o dnešku jsou více bolestné, vtipy minulé někdy absurditou obcházely cenzuru,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Méně pochopení pro humor těch, kteří si po internetu seznam sedmi divů socialismu a kapitalismu posílají, našel poslanec TOP 09 Daniel Korte. „Bohužel nechápu, co je na tom vtipného, takže to nemohu komentovat,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Korte ke kolujícím mailům.

Ani v jednom modelu není třeba se namáhat

„Oba příběhy popírají ratio, vztah, tedy respekt k základním hodnotám, a tedy i ambici a odhodlání tyto hodnoty hájit. Nemám-li svobodu vlastnit, jak mohu mít schopnost hájit a bránit. Nemám-li víru v obraně vlastnictví, kladu si otázku, zda vůbec vlastnit. První model: proč bych se namáhal, když přerozdělením ukradeného se na mě dostane. Druhý: proč bych se namáhal, aby to někdo ´vyvolený´ ukradl. Ale ten druhý model, prosím, neoznačujte kapitalismem,“ zahloubal se v reakci pro ParlamentníListy.cz nezařazený poslanec Michal Doktor.

Text obdržely ParlamentníListy.cz jak prostřednictvím uživatelů Facebooku, tak od několika čtenářů.

"Naprosto se s tím ztotožňuju," napsal Josef Procházka. "Byl jsem za komunistů řezník v masně. Každej tejden jsem domů nosil maso, svíčkovou. Nikdo z šéfů závodu neměl problém, dělali to taky tak, že si skrz vrátnici manželky chodily pro maso, tak to bylo. Přitom počty prasat jsme plnili bez problémů. Následně jsem dělal v jednom z hypermarketů, kde byla pauza na oběd pár minut, a buzerovali nás mladý z Německa a ty porce nešly zvládat ani zkušenejm masňákům, tak nás všechny vyhodili a dělám teďka zabíjačky, ten text mně mluví z duše," napsal ParlamentnímListům.cz.

Komárek: Nevěřil bych, že lidi budou tolik krást

Anketa

Kradli jste za socialismu?

51%
hlasovalo: 1305 lidí
Podobných reakcí jsou právě na virtuální světové síti stovky, ba tisíce. A další každým dnem přibývají. Nejenže se text dostává k novým "divákům" pomocí jejich přátel, za své jej vzalo i několik skupin, jako například jedna početná s názvem "Místo jara přišel opět Nečas!"

"Předpověď se dokonale vydařila, jen dějiny se pohnuly jinam," popsal současný stav bývalý ředitel Prognostického ústavu a místopředseda vlády Valtr Komárek (ČSSD). Největším problémem jsou podle něj lidé. Nikoho prý například před lety nenapadlo, že všichni budou krást.

Ke shora uvedenému textu se houfně přidávají také studenti. "Ještě doplňte, že se dřív neplatilo za školný!" připsali mnozí do kolonky "comment". Reagovali tak na záměr ministra Josefa Dobeše, který v rámci vysokoškolské reformy zvažuje zavedení školného.

Poslankyně občanských demokratů Jana Černochová ParlamentnímListům.cz v souvislosti s možnými nepokoji studentů řekla: "Ministr, který neumí předložit konzistentní normy, ale umí nesmyslně a neadekvátně napadnout rektora, by si měl ve své paměti urychleně vybavit okamžik, jak studenti v roce 1989 vedli dialog s tehdy totalitní mocí a jak představitelé totality i díky studentům skončili."

Velmi ostře se k situaci vyjádřil také dlouhodobý kritik porevolučních poměrů, herec Jiří Krampol. "Tyhle hovada (myšleni jsou politici, pozn. red.) je potřeba chytit za držku, kopnout do prdele a vyhodit z okna," doporučil s tím, že se nestydí za názor, že v tomto ohledu je nyní život v takzvané demokracii horší než za komunismu (více řekl ZDE).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…