Druhý pilíř bude propadák, píše server. Nevstoupí prý ani 100 tisíc lidí

10.05.2013 15:22

Experti penzijních fondů původně předpokládali, že během prvního půl roku trvání důchodové reformy vstoupí do druhého pilíře penzijního systému na půl milionu klientů. Podle informací serveru iHNed.cz to ale nakonec nemusí být ani sto tisíc občanů, takže reforma může skončit jako fiasko. Lidé prý mají na jedné straně obavy, co s penzijním systémem udělá příští vláda a také se jim nelíbí, že přesně neví, kdy se k penězům dostanou.

Druhý pilíř bude propadák, píše server. Nevstoupí prý ani 100 tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Již nyní lze druhý pilíř označit za slepou uličku českého finančního trhu. Lidé se obávají politických tlaků, které mohou změnit pravidla druhého pilíře neznámým směrem, a vadí jim v podstatě nulová likvidita důchodového spoření," říká analytik Broker Consulting Jan Lener. K penězům z druhého pilíře se totiž lidé dostanou až současně s výplatou standardního starobního důchodu. Věk odchodu do důchodu se však má dále posouvat, takže občané nevidí pevné datum, kdy své peníze opět uvidí.

Hrozba pro menší společnosti

Lidé starší pětatřiceti let už mají na rozhodnutí o případném vstupu do druhého pilíře jen sedm týdnů a analytik společnosti Swiss Life Jan Macek tvrdí, že počet klientů s blížícím se koncem lhůty sice ještě vzroste, ale rozhodně se nepřiblíží k půl milionu občanů, ve který doufaly fondy.

U menších penzijních společností může mít nezájem o druhý pilíř zásadní dopad. Zákon totiž stanoví, že během prvních dvou let od startu reformy musí získat alespoň padesát tisíc klientů a dnes se zdá, že se jim to ani nemusí podařit. Penzijní fondy však zatím nehází flintu do žita a doufají v konečný úspěch.  

"Počet lidí, kteří uzavírají důchodové spoření, se zvyšuje. V květnu, a především v červnu, čekám výrazný nárůst uzavřených smluv, protože se bude blížit konec prvního pololetí, kdy mají všichni starší 35 let poslední šanci na rozhodnutí, jestli důchodové spoření využijí, nebo ne," uvedl prezident asociace penzijních fondů a generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti Karel Svoboda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…