Dusno u šéfa ČSSD: Kvůli Zemanovi se prý mohl vzteky pos*at

11.02.2013 9:56

ParlamentníListy.cz získaly ze dvou na sobě nezávislých vyjádření představitelů ČSSD poměrně zajímavou mozaiku okolností schůzek nového prezidenta Miloše Zemana se členy sociální demokracie.

Dusno u šéfa ČSSD: Kvůli Zemanovi se prý mohl vzteky pos*at
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle se schází sněmovna před svým říjnovým zasedáním

Dříve než se čerstvá hlava státu setkala s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou, jednala nejen s Marií Benešovou, ale třeba také s Michalem Haškem. Podle našich informací přímo z Lidového domu se toto počínání vůbec nezamlouvalo Bohuslavu Sobotkovi.

"Co bych to neřekl, málem se pos*al vzteky," uvedl pro naši redakci jeden z čelních představitelů partaje, který si však nepřál být jmenován. "Je před sjezdem a rozhodně se nebudu pouštět do mediálních her, aby na mě útočil Zaorálek a jemu podobní," doplnil.

Reakce sekce PR a marketingu ČSSD ZDE

Rovněž druhý zdroj potvrzuje, že vztek u Bohuslava Sobotky byl překvapivý. "Nadával, že to takto nejde, aby ho Zeman přede všemi ponižoval. Byl až běsný," řekl naší redakci další zdroj.

Sobotka se po volbě Miloše Zemana prezidentem pustil do mediálního sporu s předsedou SPOZ Vratislav Mynářem. Uvedl, že strana nemá šanci, což podle posledních průzkumů není pravda. Zemanovci posilují a pohybují se kolem sedmi procent.

Sobotka je nervózní

Anketa

Byl by Michal Hašek lepším předsedou ČSSD?

68%
32%
hlasovalo: 8426 lidí
"Pan Sobotka je očividně nervózní před svým sjezdem, čemuž rozumím. On již několikrát deklaroval, že SPOZ skončí. Krom toho, že je Sobotka velmi špatný prognostik, je také velmi špatný taktik, když s námi odmítá spolupráci a teď na nás dokonce útočí," uvedl šéf SPOZ Mynář.

Podle informací ParlamentníchListů.cz z několika důvěryhodných zdrojů z ČSSD se taky předseda strany Bohuslav Sobotka obává, že by mu Jiří Dienstbier, který je u voličů poměrně dost populární, mohl přerůst přes hlavu a časem ho nahradit na postu předsedy ČSSD. Dle informací redakce bylo důležitou motivací, proč Sobotka podpořil Dienstbiera na kandidaturu prezidenta, aby se Dienstbier totálně znemožnil a nadále ho neohrožoval. Avšak Dienstbier ve volbách relativně uspěl a jeho popularita u voličů neklesá.

"Sobotka má kolem sebe Zaorálka a Tejce, což jsou opravdu super spojenci, s nimi to dotáhne daleko," dodal posměšně naší redakci další z významných představitelů ČSSD.

Dodejme, že z Bohuslava Sobotky se podle magazínu Týden přes noc stal nejsměšnější politik v zemi. Ještě v létě doufal, že se jeho straně podaří navěky se zbavit zhrzeného expředsedy Zemana. Suverénně tehdy pro server iDnes.cz prohlašoval, že „strana zemanovců je projekt, který skončí ve chvíli, kdy Miloš Zeman nebude zvolen prezidentem republiky.“

Kdo s kým?

Jakmile se ukázalo, že Miloš Zeman postupuje do druhého kola volby, zatímco stranický kandidát Jiří Dienstbier skončil před branami, předseda Sobotka otočil a postavil se do čela těch sociálních demokratů, kteří bývalého předsedu začali propagovat jako nejlepšího kandidáta.

O Sobotkovi mimochodem Miloš Zeman již dříve prohlásil, že „u pana Sobotky žádnou férovost na základě minulých zkušeností nepředpokládám“.

Proto se dá očekávat, že v rámci strany bude posilovat spíše první místopředseda Michal Hašek, který se vůči Zemanovi chová dlouhodobě mnohem ohleduplněji, a navíc nemá žádný podobný „rest“. V tomto kontextu podle Týdne vypadá Sobotkova horečná snaha zavděčit se nově zvolenému prezidentovi ještě směšněji. 

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…