EP v Štrasburku i Bruselu: Zatraceně drahé stěhování. Jak ho odbourat?

23.01.2012 8:03

Malé Dánsko se vrhá do předsedání Radě Evropské unie s vervou.Vláda premiérky Helle Thorning-Smidtové se v Kodani setkala s celým kolegiem 27 eurokomisařů. Evropskou exekutivu mohly potěšit návrhy úspor v mnoha oblastech, zato zaskočit vyhraněnými názory, kdy přišlo na přetřes i často kritizované dvojí sídlo Evropského parlamentu, Štrasburk a Brusel.

EP v Štrasburku i Bruselu: Zatraceně drahé stěhování. Jak ho odbourat?
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Dánsko dalo například jasně najevo, že se mu nelíbí ani francouzsko-německý, ani komisní nápad na zavedení daně z finančních transakcí. Ministryně hospodářství Margrethe Vestanger prohlásila, že její země bude velmi zdrženlivá k něčemu, co podle ní minimalizuje hospodářský růst a ničí pracovní místa. 

Ministr financí Bjarne Corydon zato přišel s evergreenem  - prohlášením, že nevidí smysl v tom mít dvě sídla Evropského parlamentu, ve Štrasburku a v Bruselu.  K tomu jsme pátrali na úřadě, Stálém zastoupení ČR při EU, v Bruselu. Tam nám pověděli, že ač dánský ministr financí má toto přání, ve skutečnosti věc, která se řeší už léta, Dánové ve svém předsednickém programu nemají a Francie, velmi důležitý hráč v EU, dala mnohokrát najevo, že s ničím podobným souhlasit nebude.


Stěhování za 200 milionů


„Zatímco dříve bylo štrasburské sídlo EP symbolem poválečného evropského usmíření, dnes se změnilo v symbol plýtvání. Jedná se o snadný terč, do kterého se strefuje každý, kdo chce zaútočit na EU. Vynakládat 200 milíónů eur ročně na štrasburská zasedání EP je zvlášť v dnešní době úspor opravdu značný luxus. Iniciativu dánského předsednictví vítám, zůstávám však realistou. Jakákoliv změna sídla instituce EU vyžaduje jednomyslný souhlas všech členských států EU a minimálně Francie si štrasburské sídlo EP střeží jako oko v hlavě," upozornil europoslanec Jan Březina:


„Boj za jediné sídlo EP byl a je běh na dlouhou trať. První skutečná změna nastala až v loňském roce, kdy naše skupina v tajném hlasování prosadila "technické" snížení počtu stěhování ze 12 na 11. Základní smlouvy o EU nás nutí ve Štrasburku zasedat a změnit to mohou jen členské státy, a to jednomyslně. EP však může upravovat svůj pracovní kalendář a slučovat zasedání ve Štrasburku a více jich pořádat v Bruselu. Může to vypadat malicherně, ale je to obrovský krok kupředu, protože i takový "detail" byl desítky let zcela nepředstavitelný a ušetří miliony korun. Lavina odporu proti neustálému stěhování se dala do pohybu. Časový horizont se nedá odhadnout, ale udělám vše, co bude v mých silách, abych tuto lavinu přiživil a upozorňoval na podobné absurdity,“ dodal k tomu europoslanec Jan Vlasák. My jsme zjistili, že Francie dokonce napadla u Evropského soudu ono „technické“ snížení počtu stěhování, jak o tom hovoří český europoslanec…

A ještě perlička na závěr: Stěhování celého unijního cirkusu se tedy hned tak neodbourá, ale úspory se přesto našly. Dánský ministr pro evropské záležitosti Nicolai Wammen zařídil, že v rámci šetření nebyla při jednáních za dánského předsednictví na stolech balená voda, ale kohoutková v karafách.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …