EU krachuje. Spasí nás Čína a Rusko

01.11.2011 6:28

Ministerstvo průmyslu a obchodu by chtělo snížit extrémní závislost českého exportu na zemích EU, která nyní činí asi 83 procent veškerého českého vývozu. Politici napříč politickým spektrem diverzifikaci českého vývozu podporují.

EU krachuje. Spasí nás Čína a Rusko

Cílem nové exportní strategie na roky 2012 až 2020 je snížit podíle exportu do zemí EU do roku 2020 na 70 procent. Ministr průmyslu Martin Kocourek z ODS také uvedl, že vývoz se podílí na dvou třetinách HDP.

Tuzemská ekonomika je podle něho nyní extrémně závislá na hospodářském cyklu EU. Navíc podle odhadu OECD poroste ekonomika eurozóny pouze o 0,3 procenta.

Ministerstvo zahraničí export nepodporuje

Politici napříč politickým spektrem obecný směr strategie podporují. Bývalý ministr průmyslu a předseda sněmovního Hospodářského výboru Milan Urban z ČSSD míní, že směr je správný, ale již nyní ČR v tomto ohledu pozadu a zaspala.

Psali jsme: Zahradil: ČR je závislá na Německu. Komunisté: Jako dříve na Sovětech

„Jedna věc je napsat něco na papír, druhá věc je to uvést do praxe. Obecný směr snížit naši závislost na EU je správný, protože EU a eurozóna budou procházet zřejmě delší recesí. Bylo by také dobré, aby se více koordinovaly ministerstvo průmyslu a ministerstvo zahraničí, neboť každé z nich podporuje jiné oblasti našeho zájmu a existuje zde skrytá válka mezi těmito dvěma rezorty. Perspektivní oblastí pro náš export je jistě Asie se státy jako Čína, Indie, Vietnam, a státy, kde máme historické vazby. Zajímavou lokalitou je jistě i Latinská Amerika. Problémem je, že ministerstvo zahraničí, místo toho, aby ekonomickou diplomacii podporovalo, spíše ruší v těchto státech obchodní a diplomatické mise," řekl ParlamentnímListům.cz Urban.

Jaké bude portfolio

Člen sněmovního Hospodářského výboru Jiří Rusnok z Věcí veřejných rovněž míní, že jde o krok správným směrem. Podle něho v zemích Asie znají historicky české výrobky a na to bylo dobré navázat. Záleží podle něho také na tom, jaké portfolio výrobků se hodí pro tu či onu zemi a dle toho je možné se specializovat na produkci. Například podle něho by například nemělo smysl vyvážet auta do Asie. Obecně by se v případě exportu mělo podle něho jednat o výrobky s přidanou hodnotou.

psali jsme: Prý referendum o euru. Tak to rovnou o vystoupení z EU, graduje ČSSD

„Je otázka, zda rušení kamenných zastoupení musí tolik vadit. Ušetřené peníze se mohou věnovat na marketingovou kampaň včetně veletrhů a podobně. Na druhou stranu tato zastoupení měla informace o trhu v těchto zemích," dodal Rusnok.

NE EU, ale Asie a Latinská Amerika

„To už měli udělat dávno. Říkáme to celou dobu. Proti tomu nic nemám, ale obávám se, aby to nebyla opět jenom slova," reagoval na plán ministerstva předseda KSČM a člen Rozpočtového výboru Vojtěch Filip. Podle něho již jiná koncepce na začátku tisíciletí počítala s diverzifikací, ale nebyla realizována.

Čtěte také: Hádka kvůli euru: Kníže má radši Merkelovou než české lidi

Podle něho je potřeba budovat diplomatická a obchodní zastoupení mimo země EU. „V Evropské unii to jde samo a bez diplomatů. Máme ostatně jednotný trh. Obecně bychom se měli soustředit na země, které zaznamenávají ekonomický růst. Tedy země BRICS, což jsou Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika. Perspektivní je též Turecko či země Latinské Ameriky jako Argentina, Chile, Uruguay a Venezuela. Měli bychom i navázat na tradičně dobré vztahy a dobré jméno našich výrobků například ve Střední Asii a obecně postsovětské republiky," říká Filip, který pomáhal otevírat dveře českým podnikům například ve Vietnamu.

Diverzifikovat ano, ale EU je náš hlavní trh

Místopředsedkyně Rozpočtového výboru sněmovny Helena Langšádlová z TOP 09 také míní, že diverzifikace je správná cesta. Závislost na EU a Německu je vysoká, nyní tady není velký potenciál růstu. Ke konkrétním procentům se ale nechce vyjadřovat. Podle ní by ale neměla diverzifikace znamenat opuštění trhů v EU, spíše jejich udržení a nalezení nových mimoevropských.

Související: Zahradil (ODS): Řecko mimo eurozónu? Ten signál nepodceňme

„Jsme součástí EU a společného trhu, čili je přirozené, že velká část exportu směřuje sem. Tedy bychom se neměli upínat k tomu, že všechno vyvezeme mimo a neupínat se ke konkrétním procentům," říká poslankyně. Podle ní jsou pro náš export vhodné například země BRICS, které zaznamenávají růst. Podpořit by se neměla pouze ekonomická diplomacie, ale jsou i další možnosti podpory exportu.

Spolupráce soukromého a veřejného sektoru

Místopředseda Zahraničního výboru sněmovny David Šeich říká, že exportní strategie je svým způsobem konkrétní aplikací strategie konkurenceschopnosti. Konkrétní čísla změny poměru vývozu jsou podle něho diskutabilní a těžko predikovatelná. „Vyvážet bychom měli do zemí jako Indie či Brazílie. Čína je už pro naše podniky velká hra a je těžko uchopitelná. Dále republiky střední Asie jako Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán, země bývalé Jugoslávie a Balkán obecně," míní Šeich.

Čtěte také: Ekonom Zámečník: Přestaňme si nalhávat, že Řecko splatí dluhy

Podle něho je správné posílit ekonomickou diplomacii i formou spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Firmy by si mohly zaplatit oficiálního zástupce České republiky v obchodní oblasti v oné zemi a on by jim otevíral dveře na místní trhy. Než bude posílena ekonomická diplomacie, je podle něho ale třeba definovat prioritní teritoria a země obchodního zájmu České republiky.

Nedrážděme Čínu a Rusko. Je to k ničemu

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava, který je znám svými dobrými kontakty v Číně a který i na půdě Senátu připravuje sdružení česko-čínského přátelství, míní na rozdíl od Davida Šeicha, že Čína je českým výrobkům otevřená. „Několikrát jsem v Číně byl a vím, že by tam o naše výrobky zájem měli. To bychom ale neměli dělat hloupá prohlášení s Dalajlámou a podobně. Stejně tím nic nedokážeme a Čínu to dráždí. Také se mě tam na to ptali. Stejně tak je hloupé dráždit Rusko, se kterým také můžeme zlepšovat obchodní vztahy," říká senátor Doubrava.

Čtěte také: Vysolíme stamiliardy Řekům jako Slováci, děsí se ekonom Ševčík

„Mně je jedno, kam budeme vyvážet, hlavně když bude odbyt pro naše výrobky. Ale je fakt, že EU a eurozóna, když to řekneme trochu nadneseně, krachuje a velký hospodářský zázrak se od ní čekat nedá. Na EU spoléhat nelze a omezením ekonomické závislosti naší země na Německu lze omezit i politickou závislost na Německu. Ale našemu exportu určitě nepomůžeme, když bude Kalousek neustále zvyšovat daňovou zátež," míní senátor.

Otevírání trhů mimo EU podporuje i Klaus

Podle něho je potřeba podporovat ekonomickou diplomacii a ministerstvo zahraničí by dle jeho názoru mělo dát do pořádku vztahy, které jsme měly s mnoha rozvíjejícími se ekonomikami. „Neštěstím bylo rozložení Podniků zahraničního obchodu a opuštění východních trhů, kde jsme měli solidní odbyt," dodal Doubrava.

Čtěte také: Češi nemají přijmout euro? Ten Klaus je ale provokatér, říkají politici

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…