Exdůstojník BIS Hučín: Babiš, to je drzost. Rozbili mi okno. A povím vám něco o Ištvanovi a Zemanovi

26.11.2013 8:20

ROZHOVOR V Izraeli by se agent gestapa ministrem nestal. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl bývalý důstojník Bezpečnostní informační služby (BIS) a disident Vladimír Hučín v souvislosti s Andrejem Babišem a jeho údajnou spoluprací s StB. Hučín však o Babišovi jako agentu StB nepochybuje a také prozradil, jakým způsobem fungovaly tajné služby v době, kdy byl Miloš Zeman premiérem. Hučín hovořil i o tom, kdo podle něj doopravdy stojí za pádem Nečasovy vlády.

Exdůstojník BIS Hučín: Babiš, to je drzost. Rozbili mi okno. A povím vám něco o Ištvanovi a Zemanovi
Foto: Archiv VH
Popisek: Vladimír Hučín

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí

Co říkáte lustraci Andreje Babiše?

Někdo mi v noci rozkřápal sklo na autě, které je navíc služební, a to poté, kdy jsem měl po volbách rozhovor v Novém Přerovsku na téma Andrej Babiš. Když slyším toto jméno, jsem už docela agresivní. Plně se stavím za názor pana Radka Schovánka z ÚSTRu, který k tomu vydal nějaké prohlášení.

Byl jsem deset let v tajných službách, byl jsem předsedou občanských komisí, tedy vyslýchal jsem příslušníky StB. Řeknu vám ale - ta drzost toho Babiše, co on zkouší na tento národ, který zřejmě ztratil paměť - že to bylo falzum, že si to vymysleli a že se nějak střetl s příslušníky StB, kteří po 17. listopadu měli jiný názor nebo co... Tak jestli tomuto soud uvěří, tak půjde o ztrátu soudnosti justice.

Pro mě jako pro politického vězně, který s StB řadu let neúspěšně bojoval, je to strašné. Nedovedu si představit, že by v Izraeli byl ve vládě agent gestapa. Teď jsem hodně nadsadil, ale pro mě a pro naši Konfederaci politických vězňů je tragédie, že se něco takového mohlo stát. Kdybych neviděl materiály k Babišovi tenkrát, když se dělila federace, kdy někteří pracovníci Slovenské informační služby přešli k nám... K Babišovi byla spousta informací a jednoznačně spolupráce tam byla. A to, že byl zvolen tady u nás a dostane se do vlády, je hrozné.

Máte nějaký konkrétní důkaz k tomu, že rozbité sklo vašeho auta má spojitost s hnutím ANO či Andrejem Babišem?

Když jsem se začal k Andreji Babišovi a jeho spolupráci s StB veřejně vyjadřovat, tak mi napsal Martin Stropnický. A já mu odpovídám. Tato korespondence je k dispozici na mých webových stránkách. Pak to bylo vidět i na lidech, kteří jsou nakloněni hnutí ANO, ale i zleva.

ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření také hnutí ANO. To však slova Vladimíra Hučína nechtělo komentovat.

Bohuslav Sobotka tvrdí, že by se jednání o vládě neměla zastavit na interpretaci lustračního zákona. Podle něj nastal čas na otázku, zda má být lustrační zákon téměř čtvrt století po revoluci vůbec uplatňován, přičemž připomněl platnost zákona o státní službě, který říká, že člen vlády nemá povinnost předkládat lustrační osvědčení. Co tomu říkáte? Jakou důležitost přikládáte lustračnímu zákonu vy?

Podívejte, ten minulý režim, to byla určitá zkouška o ohebné nebo přeražené páteři. Já nemám nic proti tomu, že by se takovíto lidé (podezřelí např. ze spolupráce s StB - pozn. red.) dostávali do nějakých podnikatelských sfér, ale když se mají dostat do roviny, kde je potřeba i morálka, tak to je špatné.

A u toho Sobotky, víte, to je taková ta svazácká elita z minulosti, takže ti s tím problém zřejmě moc neměli. Ptáte se člověka, který byl za vlády ČSSD zatčen, vyšetřován, obviněn ze sedmi trestných činů. Miloš Zeman dával pokyny tajné službě. To byl zločin na zločin - viz případ Regecová, který jsem realizoval já. (Markéta Regecová odmítala prodat Philipsu svůj pozemek v Hranicích. Miloš Zeman v té souvislosti tehdy prohlásil: „Více Philipsů a méně Regecových.“ – pozn. red.). Kdybych tenkrát poslechl, co jsem měl dělat, tak bych se dnes cítil součástí zločinecké organizace. Když nastoupila ČSSD k moci, to byla hrůza.

Já jsem v tomto směru podjatý, když se mě ptáte na Sobotku. Vím, že dneska se různě frakcionizují, ale u Sobotky si žádné iluze nedělám, takže se tomu ani nijak nedivím. Politika je také o morálce, protože tito lidé jsou, jak se říká, vystaveni ve výkladu, a jestliže se tam objeví lidé jako Babiš, tak pro lidi, kteří poznali zrůdnost minulého režimu, je to hodně hořké sousto.

Bývalá disidentka a nyní advokátka Hana Marvanová zastává názor, že není správné, aby podmínkou pro vstup do politické funkce bylo předložení čistého lustračního osvědčení, protože při znalosti všech věcí voliči rozhodnou o tom, koho zvolí. A mnohem větší důraz by se podle ní měl klást na to, zda má daný politik morální kredit pro výkon takové funkce. Co si o tomto tvrzení myslíte?

Nesouhlasím s ní, zdaleka. Zeptejte se Stanislava Devátého (advokát, bývalý disident, signatář Charty 77 a politik - pozn. red.). Ten s ní v tomto také moc nesouhlasí. Ona se přizpůsobuje tomu, co se děje. Bere realitu takovou, jaká je. Ona si toho ale zase tak moc neužila, víte. On disident a disident je také trochu rozdíl.

Podle Andreje Babiše by dobrým ministrem vnitra mohl být ředitel české kanceláře neziskové organizace Transparency International David Ondráčka, zároveň Babiš říká, že je třeba přestat krást. Není důležitější zastavit plýtvání v této zemi, než diskutovat o Babišově lustračním osvědčení?

Podívejte, já toho Ondráčku zase tak moc neznám. Nevím, v čem všem se orientuje. Ale vím, že přišel s takovými líbivými prohlášeními o tom, co by se mělo a nemělo. Jistě má svoje kontakty na vysoce exponované a zájmové skupiny lidí, takže bude prosazovaný.

Babiš by tam ale prostě být neměl a neměl by se k tomu ani vyjadřovat, protože abychom tu měli agenta tak špičkové úrovně, o čemž mikrofiše a další materiály hovoří, tak... Já jsem prostě podjatý tím, že jsem byl tolikrát zavřený, tolikrát pronásledovaný. Měl jsem s tím co do činění, vím, co jsou to za lidi. Je nás deset milionů a že by se, sakra, nenašel někdo normální, který tímto není poznamenaný? Je blbé, že si musíme vybírat takovéto hrůzy a přizpůsobovat se, že stav je takový a že není jiný výběr. Znovu vám říkám: Nedovedu si představit, že by v Izraeli byl agent gestapa ve vládě.

Jak vlastně hodnotíte rok 2013 z hlediska politiky? Co vás nejvíc překvapilo?

Babiš je to nejhorší překvapení. Samozřejmě Miloš Zeman a ty jeho aktivity. Fakt, že je vůbec prezidentem, mi vadí, protože mám s ním zkušenosti jako bývalý zpravodajec a vím, jaké jako premiér svého času dával pokyny. A já měl tyto pokyny uposlechnout třeba prostřednictvím náměstka Langa, který je dnes ředitelem BIS, což je tedy hrůza. Je to o tom, že tu vlastně žádný kontrolní orgán pro BIS neexistuje. Parlamentní komise tomu nerozumí, je to infantilní družina, která je placena za to, že nic nekontroluje, protože je ani k ničemu nepustí. A navíc BISka si okamžitě udělá o každém tom člověku nějakou tu sbírku kompromateriálů. Že je Miloš Zeman prezidentem, to je pro mě tragédie, národní ostuda. 

A zvolení Babiše je druhá ostuda. Byl jsem také stíhán za to, že jsem plašil občany, že dochází k nárůstu extremismu. Upozorňoval jsem na nástup levice, která se dostane do exponovaných míst. A dneska vidíte, že KSČM se dostává do různých pozic. A já byl za šíření poplašné zprávy vazebně stíhaný.

Vadí mi také, že Nečas si nedovedl udělat prostor a sjednat si pořádek. Samozřejmě Nagyová, to byl fakt problém, aby se ženská pletla do takovýchto věcí. Ale na druhé straně, on jako premiér měl být informovaný BISkou, co se kolem něj děje. A aby to řešil Ivo Ištvan, který patří k několika málo státním zástupcům, u nichž byla velmi pochybná bezpečnostní prověrka, kterou podepisoval Kadlec, tehdejší šéf Národního bezpečnostního úřadu? Já jsem na tyto prověrky upozorňoval. Lidé jako je Ivo Ištvan, Radim Obst a Lenka Šromová, která je dnes státní zástupkyní pod Ivo Ištvanem, jeho pravá ruka, se nikdy neměli dostat na státní zastupitelství.

Buďte, prosím, konkrétnější

Bylo jim umožněno se dostat na státní zastupitelství a teď splácí dluh. Tito lidé jsou zavázáni a vědí, že jejich bezpečnostní prověrka je alfou a omegou toho, že sedí na těchto místech. A potom vznikají obvinění, jako například to, které vypracoval Ivo Ištvan a které stejně nebude realizováno, ale pád vlády to přivodilo. A to je základ. Kauza Nagyová je ostuda, ale nebylo to na pád vlády. A Nečas měl nějakým způsobem zatnout zuby, ustát to a udělat si pořádek kolem sebe.

A BISka? Ta toto de facto připravovala a semkla se kolem Zemana, protože oni jsou vzájemně se Zemanem natolik kompromitovaní, že i kdyby se třeba v nějakém momentě neměli rádi, musí držet basu, protože pokud by to všechno, co se dělalo za Zemana s tajnými službami, prasklo, tak ten chlap je zralý na kriminál. Jinak to nevidím.

Kým jsou vámi zmiňovaní žalobci řízení a komu jsou tedy zavázáni?

Jejich prověrky se řešily za vlády ČSSD. Já jsem tehdy varoval před těmito lidmi. Například k Radimu Obstovi, který dělal případ Jiřího Čunka, jsem přinesl celou řadu důkazů, proč by neměl dostat bezpečnostní prověrku. Lenka Šromová na mě vyrobila sedm trestných činů a věděla, že na ni dělám bezpečnostní prověrku a ona na mě vytvořila obžalobu. Je to normální? To je přece střet zájmů. Nebo jak to slušně nazvat? Takže žena, která byla mnou přímo ohrožená, že neprojde, věděla, že se našly důkazy proti ní, které by jasně svědčily pro to, aby nebyla na státním zastupitelství, rozhodně ne ve vedoucí funkci... A stala se okresní státní zástupkyní.

Tvrdíte tedy, že zde existuje vazba na ČSSD?

Ano. Za vlády ČSSD se toto tvořilo. Jejich lidé jako je František Bublan a celá řada dalších.

Tito lidé tedy stojí za pádem Nečasovy vlády?

Ano. Bylo využito mechanismu, kdy lidé jako Ištvan byli instalováni na posty státních zastupitelství a z tohoto titulu měli možnost vytvořit obvinění na Nagyovou, Nečase tak, jak se to hodilo. BIS měla Nečase upozornit, přitom mu namydlila schody. BIS je zodpovědná přímo za to, že tito lidé bezpečnostními prověrkami prošli.

Ivo Ištvan v reakci pro ParlamentníListy.cz následně označil Hučínova slova za nesmysly. „Bezpečnostní prověrku mám z loňska. Těžko ji tedy mohl podepisovat pan Kadlec, který, jak známo, z NBÚ odešel už před lety," řekl olomoucký vrchní státní zástupce.

Pak je tu Pavel Varvařovský, který splnil BIS všechno. Dokonce jí vytvořil nález coby soudce, protože věděl, že potřebuje bezpečnostní prověrku, kterou dělala BIS. Vytvořil nález, že moje odstranění bylo naprosto v pořádku. Mám to se vším všudy, s jeho podpisem, s kulatým razítkem. A on je dnes ombudsman. On, který by měl chránit občany před tajnou službou, naopak ještě tajnou službu podpořil.

Ve středu bude předávat nadační fond, kde já jsem tajemník, ocenění Vladimíru Mišíkovi, který nepřijal vyznamenání z rukou Miloše Zemana, v Národním domě v Praze. Jedním z důvodů, proč dostane toto ocenění, je právě to, že nepřijal státní vyznamenání od prezidenta. Bude tam i ombudsman a já bych tam rád lidem ukázal, kdo je to ombudsman, jak pracoval ve prospěch tajné služby. Bohužel ale musím na pohřeb.

„V roce 2002 senát Ústavního soudu, jemuž JUDr. Varvařovský předsedal, jednohlasně odmítl stížnost pana Hučína jako zjevně neopodstatněnou," uvedla k tomu ParlamentnímListům.cz mluvčí kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková. 

Vrátil bych se ještě k těm pokynům Miloše Zemana coby premiéra. Jaké jeho úkoly jste měl konkrétně plnit?

Donutit třeba Regecovou, aby prodala pozemek, který byl určen Philipsu. A Zeman měl k tomu tehdy volební agitaci v daném kraji - chtěl zvyšovat zaměstnanost a získat na tom popularitu. Holička Regecová se tehdy bránila, že své pole neprodá, tak dostala pokyn tajná služba, aby to s ní vyřídila a našla na ni kompromitující informace. A já jsem tohle odmítal a dostal jsem se do velkých problémů. Nechtěl jsem být součástí zločinecké aktivity Jiřího Langa a spol., kteří dneska sedí na vedoucích místech, a provádět to, co prováděla dřív Státní bezpečnost. Nebyla naše práce nutit někoho, aby něco udělal. Policejní náměstek Jakubík byl pověřen, aby to začal řešit. Všechno šlo od Zemana.

Kdo je Vladimír Hučín (zdroj: Wikipedie.cz)

V 70. letech mj. ničil pomocí výbušnin vlastní výroby komunistické vývěsky. V roce 1973 vyhodil do povětří obrovský transparent „Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak", zapálil stánek s tiskovinami ze Sovětského svazu, podílel se na útoku proti klubovně SSM. Rozšiřoval (pomocí vodíkových balonů) protisovětské a protikomunistické letáky. Zorganizoval rovněž útok výbušninou na dům (vrata) agenta StB Antonína Mikeše (byl však podle Hučína organizován tak, aby nikdo nebyl zraněn). Slzným plynem narušoval komunistické demonstrace (např. oslavu Velké říjnové socialistické revoluce v roce 1975). Provedl sabotáž proti koloně sovětských okupačních vojsk. Plánoval rovněž útok slzným plynem na koncert amerického levicového zpěváka Deana Reeda (konal se v létě 1976) a útok na nově postavenou sochu Klementa Gottwalda. Byl čtyřikrát odsouzen, z toho dvakrát pro nedovolené ozbrojování, ve vězeních strávil celkem 40 měsíců. V roce 1987, když byl propuštěn z vězení, podepsal Chartu 77.

1. září 1991 se stal na doporučení Konfederace politických vězňů příslušníkem FBIS (později BIS), zabýval se především monitorováním levicového extremismu, pracoval také v týmu, který měl objasnit pumové útoky v Přerově. V době, kdy se dostala k moci ČSSD, se začaly objevovat spekulace, že na nich měl sám podíl, byl postupně zbaven pravomocí a nakonec z BIS i propuštěn. Byl obžalován mj. z toho, že sám podněcoval levicový extremismus, aby mohl upozorňovat na jeho nebezpečí, z nedovoleného ozbrojování atd. Bylo mu rovněž vyčítáno, že nadřízeným odmítal prozradit své zdroje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…