Exekuce už nebudou tak drsné. Od ledna dochází ke změnám předpisů

29.12.2012 10:49

Od ledna dochází ke změnám v exekučním řádu, které by měly pomoci dlužníkům ušetřit. Především se jedná o slučování exekucí, a rovněž o povinnost vyzvat dlužníka k platbě ještě předtím, než se obrátí na soud. Až poté bude moci případně inkasovat až mnohatisícové náklady řízení.

Exekuce už nebudou tak drsné. Od ledna dochází ke změnám předpisů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Pokud by řízení dospělo až k exekuci, může dlužníkovi ulevit další novinka- povinné spojování více řízení do jednoho. Nebude tak možné, aby při vymáhání několika menších pohledávek byly pokaždé inkasovány náklady řízení. Od ledna budou řízení vedená v rámci jednoho exekutorského úřadu slučována automaticky.

„Dlužníci na tom rozhodně ušetří, dá se dokonce říci, že čím víc exekucí dlužník bude mít, tím víc ušetří,“ vysvětluje pro deník Právo prezident exekutorské komory Jiří Prošek. Komora podle něj již dříve doporučovala exekutorům takový postup, proto řada z nich slučuje pohledávky již nyní. A pokud se jedná o pohledávky u více exekutorskéch úřadů, vycházejí vstříc žádostem dlužníků o sloučení.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …